Tema mjeseca

Tri premium Brenda predvode listu za kombi vozila i laka komercijalna vozila

S obzirom da je zima na pragu i da većina vozača već počinje da razmišlja o zamjeni pneumatika na svojim vozilima, ADAC je( u saradnji sa renomiranim evropskim autoklubovima, među kojima i BIHAMK) proveo test zimskih pneumatika kako bi olakšao vozačima izbor pri kupovini. Prilikom odabira pneumatika vozači bi pored finansijskog trebali obratiti pažnju i na ostale faktore koji utiču na sigurnost kretanja tokom hladnih zimskih dana, kao što su uslovi korištenja odabranog pneumatika, tip vozila na koje se postavljaju pneumatici, teren i podneblje u kojem se najčešće vozi.

Testiranje zimskih pneumatika obuhvatilo je pneumatike iz ponude trenutno dostupne na tržištu i to pneumatike manjih dimenzija, 185/65 R15 T, namijenjene malim putničkim vozilima, i većih dimenzija 205/65 R16C T, koji se uglavnom nalaze na kombi vozilima.

U zimskom testu za manju dimenziju185/65 R15 T testirano je i upoređivano ukupno 16 modela zimskih pneumatika s oznakom brzine T (do 190 km/h) koje se u principu stavljaju na manja, kompaktna putnička motorna vozila. Testiranje je za tri modela (Dunlop, Kleber i Pirelli) donijelo ocjenu "vrlo dobar", za deset modela ocjenu "dobar", jedan model (Sava) je ocjenjen sa "dovoljan", dok dva modela (Toyo i Davanti) nisu dobila preporuku za korištenje i ocijenjeni su sa "nedovoljan".

Iako se po dosadašnjim rezultatima testiranja očekivalo od premium brandova da nastave sa uobičajenom praksom postizanja najboljih rezultata, ove godine se to nije dogodilo. Samo dva premium branda - Dunlop i Pirelli uspjeli su ostvariti ocjenu “vrlo dobar”. Višegodišnji prvoplasirani premium brand Continental WinterContact TS860 je zbog nedostataka na led podlozi izgubio svoju poziciju i dobio ocjenu “dobar”. Michelin i Goodyear nisu uspjeli dosegnuti najbolju ocjenu zbog lošijih perfomansi na snježnoj podlozi.

U najprodavanijoj veličini pneumatika namjenjenih za kombi i komercijalna vozila dimenzija 205/65 R16C T testirano je 15 modela, u performansama vožnje, potrošnji goriva i trošenju. Tri premium brenda Continental, Pirelli i Michelin predvode na listi, ali ne i bez nedostataka, zbog kojih je najbolja ukupna ocjena “dobar”.

Međutim, ovakvi rezultati ne bi trebali da obeshrabre i preplaše, nego naprotiv treba da budu smjernice pri odabiru. U poređenju sa ljetnim pneumaticima, zimski pneumatici za kombi vozila ostvaruju znatno bolje ocjene na mokroj podlozi i u ukupnoj ocjeni, ali se duplo brže troše. Kod pneumatika namjenjenih kombi vozilima mora se uzeti u obzir da ovi pneumatici, pored svih ostalih performansi, moraju zadovoljiti i po kriteriju za prevoz većih tereta.

Unatoč činjenici da niti u jednoj testiranoj dimenziji nema “odlikaša”, već su najbolje ocjene “vrlo dobar” pri testiranju manjih dimenzija, odnosno “dobar” kod pneumatika namjenjenih kombi vozilima, na osnovu ukupnih rezultata i detaljnog opisa svih kriterija koji su bili posmatrani prilikom testa zimskih pneumatika za 2019. godinu, BIHAMK preporučuje:

a) Za dimenziji pneumatika 185/65 R15 namjenjene manjim putničkim vozilima dobro uravnotežene pneumatike
- Dunlop Winter Reponse 2
- Kleber Kristalp HP3
- Pirelli Cinurato

b) Za dimenziji pneumatika 205/65 R16C namjenjene kombi vozilima dobro uravnotežene pneumatike
- Continental VanContactWinter
- Pirelli Carrier Winter
- Michelin Agilis Alpin

Ukupnu informaciju možete pogledati OVDJE


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Nedjelja
  • Ponedjeljak
  • Utorak