Tema mjeseca

Ni ove godine nema “super odlikaša”  

Testiranje ljetnih pneumatika obuhvatilo je pneumatike iz ponude trenutno dostupne na tržištu  i to pneumatike manjih dimenzija, 185/65 R15, namijenjene malim putničkim automobilima, i većih dimenzija 215/65 R16, koji se uglavnom nalaze na kombi vozilima. Obje dimenzije su jako zastupljene na bosanskohercegovačkom tržištu pa test koji BIHAMK radi u suradnji s evropskim auto klubovima i partnerima ima veliku važnost te olakšava vozačima izbor prilikom kupovine pneumatika. 

Pored  finansijskog aspekta, vozači bi prilikom kupovine pneumatika trebali obratiti pažnju i na ostale faktore kao što su uslovi korištenja odabranog pneumatika, vrsta vozila na koji se postavljaju pneumatici, kao i teren i podneblje gdje će se isti najčešće koristiti. U toku testiranja posmatrane su vozne karakteristike, uticaj na potrošnju goriva, te sami vijek trajanja pneumatika (trošenje uslijed eksploatacije).

Testiranje pneumatika dimenzije 185/65 R15, ove je godine obuhvatilo 16 ljetnih modela. Rezultati testa za navedenu dimenziju iznenađujući su jer se na vrhu tabele ne nalaze uobičajeni premimum brendovi. Samo dva od 16 modela ocijenjena su sa ''vrlo dobro'', dok je preostalih 14 ocijenjeno sa ''dobro''. Pobjednici testa su dva modela: Bridgestoneova nova Turanza T005, najbolja na suhom i vlažnom sa nešto većom bukom koja remeti ukupni dojam, te Vredesteinov Sportrac 5, više puta testiran, koji ponovno ostvaruje ocjenu "vrlo dobar" i potvrđuje kvalitet u usporedbi sa konkurentima, sa najbolje postignutim rezultatima u pogledu vijeka trajanja (habanje).

U veličini 215/65 R16C koja se koristi uglavnom za kombi vozila, u performansama vožnje, potrošnji goriva i vijeka trajanja testirano je ukupno 16 modela. Ovo je prvi put da su testirani kombi-pneumatici, a rezultati koje su ostvarili su potpuno razočaravajući jer su pneumatici ove vrste uglavnom namijenjeni vozilima koja se koriste u komercijalne svrhe (privredna vozila), ali i sve češće kao obiteljski automobili. Pored ovih vozila, navedeni pneumatici se četo koriste i na mobilnim/kamp kućicama i vozilima za prijevoz putnika (rent-a-car). Ako se posmatraju rezultati testiranih pneumatika, performanse koje su ostvarili na mokroj podlozi su posebno neprihvatljive.
U svrhe testiranja korištena su vozila VW Polo za manju dimenziju pneumatika i VW Transporter T6 za veću dimenziju pneumatika.

Ukoliko se radi o manjoj dimenziji pneumatika za putnička vozila, klase malih vozila 185/65 R15 i u zavisnosti od onoga za što su kupci zainteresirani:
- dobro uravnotežene ljetne pneumatike mogu odabrati između Bridgestone Turanza T005 i Vredestein Sportrac 5.
- Kod pozitivnih performansi u domenu trajnosti (potrošnje pneumatika) ističe se Michelin Crossclimate 

Ukoliko se radi o većoj testiranoj dimenziji pneumatika za komercijalne svrhe (kombi vozila) 215/65 R16, u zavisnosti za šta su kupci zainteresirani:
- Kod sveukupno dobro uravnoteženih ljetnih pneumatika može se izdvojiti Apollo Altrust.
- Kod pozitivnih performansi u domenu trajnosti (potrošnje pneumatika) ističu se Goodyear Efficient Grip CargoMaxxis Vansmart MCV3+, pri čemu treba uzeti u obzir da je Maxxis ostvario ukupnu ocjenu na zadovoljavajućem nivou.

UKUPNA INFORMACIJA O TESTU LJETNIH GUMA 2019. g.

PREGLED REZULTATA TESTA 


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Ponedjeljak
  • Utorak
  • Srijeda