Aktuelno

SVJETSKI DAN BEZ AUTOMOBILA

Svjetski dan bez automobila obilježava se 22. septembra u okviru Europske sedmice mobilnosti. Na ovaj dan širom svijeta se organizuju događaji i atkivnosti u cilju promovisanja kvalitetnijeg javnog prevoza, biciklizma i pješačenja kao i zdravijeg života generalno. Cilj Svjetskog dana bez automobila je da se građanima ukaže na značaj zaštite životne sredine i potakne ih se na pješačenje, vožnju biciklom, korištenje javnog gradskog prijevoza, kao i drugih alternativnih prijevoza koji znatno manje zagađuju okoliš, a kako bi pridonijeli boljem i zdravijem načinu života i ukazali na preveliki broj prijevoznih sredstava čiji izduvni gasovi pridonose zagađenju zraka.  

Europska komisija je 2000. godine u cijeloj Europi uspostavila inicijativu „U gradu, bez mog automobila!“, a iste godine je proširila program na punu Europsku sedmicu mobilnosti, koja je sada i glavni fokus Komisije sa Danom bez automobila kao završnim događajem.

Ovogodišnja tema Europske sedmice mobilnosti je “Sačuvajmo energiju”. S obzirom na to da je cijena energenata u porastu, ovogodišnja kampanja ima cilj da podigne svijest o važnosti očuvanja energije, ali i kolektivnog djelovanja u pronalasku načina za smanjenje njene potrošnje, između ostalog i kroz održivu urbanu mobilnost.

Veći gradovi i opštine zapadnog Balkana priključili su se i ove godine Europskoj sedmici mobilnosti koja prethodi centralnom događaju, Svjetskom danu bez automobila. Među opštinama iz Bosne i Hercegovine koje učestvuju u sedmodnevnoj akciji promocije zdravog života, zaštite životne sredine i energetske efikasnosti su: Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Bijeljina, Prijedor, Vlasenica, Zavidovići, Gradiška, Doboj drugi.

Iskoristite Europski dan bez automobila da učinite nešto dobro za sebe i našu planetu.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti