Aktuelno

FIA PREDSJEDNIK MOHAMMED BEN SULAYEM UVODI NIZ IZMJENA U SISTEM SUĐENJA F1

FIA Predsjednik, Mohammed Ben Sulayem obratio se povodom kontroverzi oko završne trke prošlogodišnje sezone F1 u Abu Dhabiju. Odlukama koje je obrazložio u govoru koji slijedi, novi FIA Predsjednik je uveo niz značajnih izmjena u F1 sistem suđenja. Prenosimo njegovo obraćanje u potpunosti.

Dame, gospodo,

Tokom sastanka komisije F1 u Londonu, predstavio sam dio svog plana kojim ćemo napraviti novi korak za unaprijeđenje suđenja Formule 1.

U skladu sa zaključcima do kojih sam došao na osnovu detaljne analize događaja na posljednjoj F1 Grand Prix trci u Abu Dhabiju, sezona 2021., predložio sam dubinsku reformu organizacije suđenja i predsjedavanja trkama. Moj prijedlog su jednoglasno podržali Iizvršni direktor F1 i vođe timova.

Evo mog plana za spomenute strukturne promjene:

Prvo, kako bi se pomoglo direktoru trke u procesu donošenja odluka, kreirat ćemo virtualnu kontrolnu prostoriju trke. Kao i VAR (eng.Video Assistant Referee) u fudbalu, ovaj alat će biti smješten u jednom od ureda FIA-e kao podrška izvan staze. Bit će u realnom vremenu na vezi sa FIA F1 direktorom trke, i pomoći će u ispravnoj primjeni sportskih propisa korištenjem najsavremenijih tehnoloških alata.

Drugo, direktna radio komunikacija tokom utrke, koju trenutno emituju sve tv stanice tokom prenosa uživo, bit će uklonjena iz programa kako bi se direktor trke zaštitio od svakog pritiska i kako bi mu se omogućilo da odluke donosi u miru. I dalje će biti moguće postavljati pitanja direktoru trke, ali u okviru precizno definiranog i neinvazivnog procesa.

Treće, F1 Sportski savjetodavni odbor će ponovno razmatrati procedure koje se tiču dozvola za prolaz iza “safety car-a” (vozila za osiguranje staze) što će biti predstavljeno tokom sljedeće F1 komisije prije početka sezone.

I konačno, želio bih vas obavijestiti da će novi Tim za upravljanje trkama početi sa radom tokom probne sesije u Barceloni.

Niels Wittich i Eduardo Freitas će biti postavljeni kao alternativni direktori trke, a asistirat će im biti Herbie Blash, u funkciji stalnog višeg savjetnika.

Michaelu Masiju, koji je tri godine obavljao ovaj izuzetno izazovan posao na funkciji direktora trka Formule 1 (kao nasljednik Charlieja Whitinga), bit će ponuđena nova pozicija unutar FIA-e.

Ovaj cjeloviti plan predstavio sam članovima Svjetskog vijeća za autosport i Senatu koji su mi pružili punu podršku za njegovo provođenje.

Ovim planom, FIA otvara put za novi iskorak u suđenju Formule 1. Bez sudija nema sporta. Poštovanje i podrška sudijama predstavlja suštinu FIA-e. Zato su ove strukturne promjene ključne u kontekstu omogućenja snažnog razvoja i opravdanih očekivanja vozača, timova, proizvođača, organizatora i, naravno, ljubitelja autosporta.

Srdačno zahvaljujem svima koji su doprinijeli ovoj reformi.

Ove promjene omogućit će nam da sezona Formule 1 2022. započne u najboljim mogućim uvjetima, a našem sportu da bude dodatno voljen i poštovan.

Zahvaljujem vam na pažnji.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti