Radar

U periodu od 03. do 05. decembra/prosinca 2019. godine u Beču (Austrija) održana je četvrta studijska posjeta u okviru Projekta RADAR, kojem su kao partneri projekta prisustvovali i predstavnici BIHAMK-a. Sastanak je održan u organizaciji projekt partnera KfV (Austrijski odbor za cestovnu sigurnost), a pod pokroviteljstvom Interreg Danube Transnational Programme.

Studijska posjeta se ticala četvrte tematske aktivnosti projekta RADAR - Sigurnost infrastrukture na cestama koje prolaze pored ili u blizini škola. Predstavnici projektnih partnera, kao i eksperti uključeni u realizaciju projekta posjetili su sjedište KfV (Austrijski odbor za cestovnu sigurnost) gdje je održana radionica na temu Sigurnosti infrastrukture u blizini škola.

U okviru radionice predstavnici KfV su između ostalog prezentirali i ciljeve predstavljene u Strategiji cestovne sigurnosti u Austriji za narednu dekadu do 2030. godine. Nakon radionice obavljena je Studijska posjeta na nekoliko lokacija u blizini osnovnih i srednjih škola u Beču, koje predstavljaju primjer dobre prakse cestovne sigurnosti, a koje bi se mogle primjeniti i u ostalim zemljama Dunavske regije. Činjenica da je sigurnost učenika povećana do te mjere da se u blizini škola, gdje su provedene navedene mjere i rješenja u Austriji, nije dogodila niti jedna saobraćajna nezgoda, pokazuje rezultate dobre cestovne prakse.

Studijska posjeta je obuhvatala i obilazak gradova i sela u blizini Beča, gdje su također prezentirane dobre prakse cestovne sigurnosti u blizini škola. Između ostalog predstavljna je potpuna rekonstrukcija, odnosno zatvaranje cesta u blizini škola, postavljanje “kartonskog” policajca uz ograničenje brzine na cesti u blizini škole, postavljanje saobraćajnih znakova koje su dizajnirala djeca, postavljanje svjetlećeg znaka koji prikazuje brzinu kretanja sa emotikonima “smješko” za brzine ispod ograničenja i “ljutko” za brzine kretanja preko ograničenja brzine.

Pored navedenog predstavljena su i rješenja za motocikliste (iscrtavanje horizontalne signalizacije čime se vizuelno smanjuje širina trake) koje su značajno smanjile broj saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali motociklisti. Predstavljeni su i dobri primjeri rješenja na ulazima u sela, gdje su vozači zbog postavljenih “ostrva” prinuđeni da smanje brzinu kretanja.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole.

Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cijelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto moto klubova.

Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome odmah obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, trenutno uklonili s web stranice.

U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Četvrtak
  • Petak
  • Subota
loading ...