Putne novosti

Autobusi i teretna vozila najveće dopuštene mase preko 3,5 tone koji žele da uđu u veće danske gradove moraju posjedovati dansku okolišnu dozvolu, tkz. EcoSticker. Okolišne zone koje zahtijevaju posjedovanje EcoSticker-a su uspostavljene u gradovima Copenhagen, Aarhus, Odense i Aalborg.

Provođenje ovog zakona vrši policija u suradnji sa lokalnim vlastima gradova, gdje su uspostavljene okolišne zone.  Za nepoštivanje odredbi predviđene su kazne u visini do 20.000 DKN (2.700 €).

EcoSticker za okolišne zone se može raspoznati po zelenoj boji i izdaje se za svako vozilo iz gore navedenih kategorija zasebno, s tim da se sticker ne može prenijeti iz jednog vozila na drugo. Za dobijanje EcoSticker-a vozilo mora udovoljivi uvjetima u odnosu na emisiju izduvnih gasova koje emituje motor, tj. minimalno Euro 4 normu.

U posebnim slučajevima kada vozilo ne ispunjava uvjete za dobijanje EcoSticker-a može se podnijeti zahtjev za dobijanje privremenog EcoSticker-a sa definisanim periodom važenja. Ovaj sticker je crvene boje.


Više informacija možete naći na:

http://eng.mst.dk/topics/air/reducing-traffic-emissions/danish-low-emission-zones/vehicle-documentation/

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole.

Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cijelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto moto klubova.

Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome odmah obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, trenutno uklonili s web stranice.

U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Četvrtak
  • Petak
  • Subota
loading ...