Putne novosti

Autobusi i teretna vozila najveće dopuštene mase preko 3,5 tone koji žele da uđu u veće danske gradove moraju posjedovati dansku okolišnu dozvolu, tkz. EcoSticker. Okolišne zone koje zahtijevaju posjedovanje EcoSticker-a su uspostavljene u gradovima Copenhagen, Aarhus, Odense i Aalborg.

Provođenje ovog zakona vrši policija u suradnji sa lokalnim vlastima gradova, gdje su uspostavljene okolišne zone.  Za nepoštivanje odredbi predviđene su kazne u visini do 20.000 DKN (2.700 €).

EcoSticker za okolišne zone se može raspoznati po zelenoj boji i izdaje se za svako vozilo iz gore navedenih kategorija zasebno, s tim da se sticker ne može prenijeti iz jednog vozila na drugo. Za dobijanje EcoSticker-a vozilo mora udovoljivi uvjetima u odnosu na emisiju izduvnih gasova koje emituje motor, tj. minimalno Euro 4 normu.

U posebnim slučajevima kada vozilo ne ispunjava uvjete za dobijanje EcoSticker-a može se podnijeti zahtjev za dobijanje privremenog EcoSticker-a sa definisanim periodom važenja. Ovaj sticker je crvene boje.


Više informacija možete naći na:

http://eng.mst.dk/topics/air/reducing-traffic-emissions/danish-low-emission-zones/vehicle-documentation/


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Ponedjeljak
  • Utorak
  • Srijeda