Aktuelno

REALIZACIJA KAMPANJE „KACIGE ZA SIGURNOST“

U posljednjih pet godina u Bosni i Hercegovini primjetan je porast broja registrovanih mopeda i motocikala, pa je tako tokom protekle godine registrovano 55% više motocikala nego pet godina ranije. U 2021. godini broj motocikala i mopeda čini oko 1,65% od ukupnog broja vozila u  Bosni i Hercegovini, odnoso 19.054 mopeda i motocikla, što na cesti predstavlja značajan i uočljiv broj ovih učesnika u saobraćaju. 

Nažalost, povećanje udjela motocikala i mopeda u bosanskohercegovačkom voznom parku nosi sa sobom i povećanje udjela poginulih i povrijeđenih motociklista i mopedista na cestama. S obzirom da su motociklisti i mopedisti ranjiviji u saobraćaju, udio poginulih i povrijeđenih vozača motocikala i mopeda znatno je veći nego udio tih vozila u ukupnom broju vozila. Tako je tokom protekle godine život izgubio 16 motociklista/mopedista, što predstavlja 6,3% od ukupnog broja stradalih u saobraćaju, dok ih je teže ozlijeđeno 173, odnosno 11,8% od ukupnog broja teže ozlijeđenih u saobraćajnim nezgodama. Prema dostupnim podacima, većina motociklista/mopedista nije imala zaštitnu kacigu.

Uzimajuči u obzir gore navedene podatke, cilj projekta „Kacige za sigurnost“ jeste smanjenje broja poginulih i teško povrijeđenih motociklista/mopedista na bosanskohercegovačkim cestama. Projekat je namjenjen svim vozačima mopeda i motocikla, kako bi im se ukazalo na značaj korištenja zaštitne opreme i poštivanja saobraćajnih pravila i propisa. Projektom se stavlja poseban akcenat na vozače početnike, kako bi odmah stekli naviku da koriste zaštitnu opremu tokom vožnje, ali i kako bi na osnovu informativno-edukativnog materijala i predavanja bili svjesni koliki uticaj na njihovu sigurnost i ravnopravno učešće u saobraćaju ima poštivanje saobraćajnih pravila i propisa.

U okviru projekta poseban osvrt će biti stavljen na značaj korištenja motociklističkih kaciga koje su standardizovane i odobrene u skladu sa ECE regulativom 22, kao i ostale zaštitne opreme koja ih može spasiti od težeg povređivanja ili pogibije u slučaju saobraćajne nezgode i pada sa motocikla ili mopeda. Pored navedenog cilja koji se odnosi na povećanje svijesti motociklista/mopedista o značaju upotrebe zaštitne opreme, cilj projekta je i ukazati motociklistima i mopedistima kako da voze sigurno i da budu ravnopravni učesnici u saobraćaju.

Projektom “Kacige za sigurnost” BIHAMK želi da skrene pažnju na pogrešne odluke i stavove vozača motocikala i mopeda o nebitnosti kacige koji su za posljedicu imali gubitak života. Da bi uticali na gore navedenu zabrinjavajuću statisiku o broju stradalih motociklista/mopedista na cestama u Bosni  i Hercegovini, BIHAMK će u narednom periodu održati niz radionica u gradovima širom Bosne i Hercegovine, kako bi sve motocikliste, a posebno početnike i mlade, upoznali sa činjenicama koje pokazuju kakve posljedice može imati nenošenje zaštitne opreme prilikom vožnje na motociklu. U sklopu radionica podijelit ćemo odeređeni broj standardizovanih kaciga (cca. 150) motociklistima koji ih ne posjeduju, onima koji su koristili kacige koje nisu u skladu sa ECE regulativom, kao i novim vozačima mopeda i motocikala. Na taj način želimo direktno da utičemo na povećan broj motoiklista koji koriste standardizovane i odobrene kacige. Pored podjele kaciga, svim učesnicima kampanje će biti podijeljen i informativno-edukativni materijal te ćemo i kroz digitalnu kampanju pokušati uticati na povećanje sigurnosti motociklista i mopedista tokom vožnje.

Veoma značajno je naglasiti da se BIHAMK-ov projekat „Kacige za sigurnost“ realizira uz podršku FIA-e (Međunarodne automobilističke federacije) kao dio globalne kampanje „Sigurne i priuštive kacige“ koja ima za cilj smanjenje broja stradalih i povrijeđenih vozača motocikala i mopeda u svijetu. Više informacija o ovom programu možete saznati OVDJE.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti