Aktuelno

Bosanskohercegovački auto-moto klub - BIHAMK u saradnji sa JP Ceste Federacije BiH, a uz podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona u periodu od 13. do 23. decembra 2021. godine u sklopu svojih saobraćajno-preventivnih aktivnosti realizovao je kampanju za učenike završnih razreda srednjih škola s ciljem poboljšanja stepena sigurnosti saobraćaja, smanjenja broja saobraćajnih nezgoda i posljedica koje se ogledaju u svakodnevnom stradanju ljudi, posebno djece i mladih. Kampanja je realizovana u Tehničkom centru BIHAMK-a u Zenici u kojoj je učestvovalo oko 600 učenika iz 6 srednjih škola sa područja grada Zenice, i to učenici Prve gimnazije, Druge gimnazije, Tehničke škole, Mješovite srednje industrijske škole, Medicinske škole i Srednje mješovite škole. 

U sklopu kampanje učenici su odslušali edukativno predavanje o sigurnom ponašanju u saobraćaju kroz koje su imali priliku da se upoznaju sa rizicima i opasnostima sa kojima se mogu susresti u saobraćaju, kao i važnosti odgovornog ponašanja u saobraćaju.

Nakon odslušanog predavanja učenici su pomoću naočala koje simuliraju dejstvo alkohola i narkotika imali priliku da uvide kakav uticaj alkohol i narkotici imaju na organizam, te sa kakvim problemima u percepciji i koordinaciji se susreću osobe koje su pod dejstvom istih.

Obzirom da su učenici završnih razreda srednjih škola budući vozači, a neki od njih su već vozači početnici, pružena im je prilika da upoznaju sa mogućnostima Simulatora vožnje koji je namijenjen za poboljšanje edukacije vozača, kao i da testiraju svoje vozačke sposobnosti u različitim uvjetima vožnje.

U sklopu kampanje učenici su također imali mogućnost da pomoću Simulatora prevrtanja i Simulatora čeonog sudara uvide važnost i značaj korištenja sigurnosnog pojasa tokom vožnje.

Pored navedenog, učenicima su podijeljeni informativno-edukativni leci koji obrađuju teme važnosti sigurnog ponašanja i vožnje u saobraćaju, kao i prigodni pokloni.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole.

Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cijelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto moto klubova.

Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome odmah obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, trenutno uklonili s web stranice.

U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Srijeda
  • Četvrtak
  • Petak
loading ...
Zatvori X