Aktuelno

AKTUELNE INFORMACIJE O STANJU NA GRANIČNIM PRELAZIMA U BIH I ZEMLJAMA REGIONA

BOSNA I HERCEGOVINA

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, 26.05. 2022.god. donijelo je Odluku o prestanku važenja Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, čime se ukidaju ranije donesene Covid restriktivne mjere za ulazak u BiH. Na ovaj način prestaje da važi ranija odluka o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu i njene izmjene objavljene u „Službenom glasniku BiH“, br. 57/20, 58/20 i 36/21.

HRVATSKA: 

Od 01.05.2022.godine ulazak u Republiku Hrvatsku dozvoljen je bez udovoljavanja epidemiološkim mjerama.

SLOVENIJA:

Vlada Slovenije je 19.02.2022.godine donijela nove preporuke za ulazak u tu zemlju. Prema usvojenoj uredbi, ulazak u Sloveniju za zemlje EU i neke "treće zemlje" više nije uslovljen dokazom o ispunjavanju VTP uslova i više nema upućivanja u karantin. Odredba se odnosi i za Bosnu i Hercegovinu. Više informacija potražite na linku  https://bit.ly/3LMkiJq

SRBIJA

 Srbija je od 03.05.2022. godine otvorila svoje granične prijelaze bez ograničenja.

CRNA GORA 

Uslijed pažljivo praćene epidemiološke situacije, Vlada Crne Gore je odlučila da ukine obavezu posjedovanja COVID potvrda za ulazak u Crnu Goru.

SJEVERNA MAKEDONIJA

 Vlada Sjeverne Makedonije na sjednici 19.04.2022.god. odlučila je da ukine obavezu posjedovanja COVID potvrda za ulazak u Sjevernu Makedoniju.

ALBANIJA

Od 01.05.2022.godine ulazak u Albaniju dozvoljen je bez udovoljavanja epidemiološkim mjerama.

Za sve detaljnije informacije pozovite Informativni centar BIHAMK-a na broj 1282 (birajte opciju 3). Za pozive iz inostranstva broj je +387 33 282 100 (opcija 3).

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti