Tema mjeseca

TEST ZIMSKIH GUMA 2018

Veliki izbor za prihvatljive cijene

S obzirom da je zima na pragu i da većina vozača već počinje da razmišlja o zimskim uslovima vožnje i zamjeni pneumatika na svojim vozilima, kako bi olakšao vozačima izbor pri kupovini, njemački auto klub ADAC (uz učešće BIHAMK-a) proveo je test zimskih guma. Prilikom odabira pneumatika vozači bi, pored finansijskog aspekta, trebali obratiti pažnju i na ostale faktore koji utiču na sigurnost kretanja tokom hladnih zimskih dana, kao što su uslovi korištenja odabranog pneumatika, tip vozila na koje se postavljaju pneumatici, teren i podneblje u kojem se najčešće vozi.

Za ovogodišnji test odabrane su najčešće korištene dimenzije pneumatika 175/65 R14 T, namijenjene malim putničkim automobilima i 205/55 R16 H, za standardne putničke automobile srednje klase.

Kao i ranijih godina pneumatici su testirani u sedam kriterija koji su uticali na ukupnu ocjenu: ponašanje pneumatika na suhoj, mokroj i snježnoj podlozi i ledu, potrošnji goriva, izdržljivosti, odnosno trajnost pneumatika, kao i jačina proizvedene buke.

Dimenzija pneumatika 175/65 R14T

U ovoj kategoriji testirano je i upoređivano ukupno 12 modela zimskih pneumatika s oznakom brzine T (do 190 km/h) koje se u principu stavljaju na manja, kompaktna putnička motorna vozila. Testiranje je za dva modela donijelo ocjenu "vrlo dobar", za osam modela ocjenu "dobar", jedan model je ocjenjen sa "dovoljan", dok jedan model nije dobio preporuku za korištenje i ocjenjen je sa "nedovoljan".

Kao i prošle godine na prvom mjestu našao se premium zimski pneumatik Continental WinterContact TS860 koji nije pokazao manu ni u jednom od svih sedam testiranih uslova, a najbolje rezultate dao je u uslovima vožnje na mokroj i snježnoj podlozi.

Na drugom mjestu našao se premium brand Dunlop Winter Response 2, koji je u svim kategorijama postigao vrlo dobar rezultat i u konačnici postigao isti broj bodova kao i prvoplasirani Continental, pa možemo reći da ovaj model i dijeli prvo mjesto sa premium brandom Continental. Dunlop je takođe najbolje rezultate dao u uslovima vožnje na mokroj i snježnoj podlozi.

Osam modela srednje klase pneumatika zbog većih ili manjih nedostataka ocjenjeno je nižom ocjenom "dobar".Tako Firestone jednostavno nije uspio ostvariti ocjenu "vrlo dobro" na mokroj podlozi. Nokian, Goodyear i Esa-Tecar su podbacili na snježnoj podlozi, dok su Vredestein, Debica i Sava pokazali nedostatke na mokroj podlozi, a Debica i Sava dodatno i na suhoj podlozi. Pirelli je jedini testirani model pneumatika sa nedostacima u kategoriji trošenja pneumatika (habanju), uz dodatne nedostatke na suhoj podlozi. Pneumatik marke Semperit pokazao je izuzetno velike nedostatke na suhoj podlozi pa je krajnja ocjena za ovaj model"zadovoljavajuće".
Od 12 testiranih, samo je zimska guma Nangkang Snow SV-3u potpunosti zakazala i dobila oznaku “nezadovoljavajuće”.

Ovaj pneumatik nije pokazao dobre rezultate ni na mokroj ni na suhoj podlozi, ali konačnu ocjenu mu je “srušio” izuzetno loš rezultat na snijegu što ga je na kraju i dovelo na začelje.

Obzirom da je Sava Eskimo S3+ jedna od najpopularnijih zimskih guma u našoj zemlji i cjenovno najpristupačnija, navešćemo postignute rezultate i ovog pneumatika.
Sava Eskimo S3+ svrstana je u kategoriju pneumatika ocjenjenih ocjenom “dobro” s posebno dobrim rezultatima na snijegu i ledu. Nešto lošiji rezultati na mokroj i suhoj cesti (ocjena “dobro”) umanjili su konačnu ocjenu pa je zbog toga Eskimo S3+ završio u prosjeku.

U globalu možemo reći kako je Sava Eskimo S3+ zimska guma koja neće izdati, ali svakako ne pripada kategoriji guma bez mana. Međutim, za osobe koje i ne provode previše vremena u automobilu zimi, Sava Eskimo je i dalje odličan odabir s obzirom na cijenu.

Rezultati testiranja zimskih pneumatika kategorije 175/65 R14 T

 

Zimska guma

Prednosti

Mane

Ocjena

 

Continental WinterContact TS860

Odlična na mokroj i snježnoj podlozi

Dobro balansirana

Nema

Vrlo dobar

Dunlop Winter Response 2

Odlična na mokroj i snježnoj podlozi

Mala potrošnja goriva

Vrlo uravnotežena

Nema

Vrlo dobar

Firestone Winterhawk 3

Najbolje ponašanje na suhoj podlozi

Mala potrošnja goriva

Slabija na mokroj podlozi

Dobar

Nokian WR D4

Dobra na mokrom i ledu

Slabija na suhoj i snježnoj podlozi

Dobar

Goodyear UltraGrip 9

Najduži vijek trajanja

Mala potrošnja goriva

Dobra na mokroj podlozi

Slabija na suhoj i snježnoj podlozi

Dobar

Debica Frigo 2

Dobra na snijegu

Slabija na suhoj i mokroj podlozi

Dobar

Esa+Tecar Super Grip 9

Najmanja potrošnja goriva

Dobra na suhoj i mokroj podlozi

Relativno slaba na snijegu

Dobar

Sava Eskimo S3+

Dobra na snijegu

Slabija na suhoj i mokroj podlozi

Dobar

Vredestein Snowtrac 5

Dobra na suhom i snijegu

Mala potrošnja goriva

Slabija na mokroj podlozi

Dobar

Pirelli Cinturato Winter

Relativno dobra na mokroj i snježnoj podlozi

Slaba na suhoj podlozi

Skraćen vijek trajanja

Dobar

Semperit Master-Grip 2

Dobra na  snježnoj podlozi

Veoma slaba na suhom

Zadovoljava

Nankang Snow SV-3

Dobra na suhom

Veoma loša na mokrom i snijegu

Velika potrošnja goriva

Nezadovoljava

 

Pneumatici dimenzija 205/55 R16 H

U ovoj većoj kategoriji testirano je čak 16 pneumatika s oznakom brzine H (do 210 km/h). Premium brendovi su dominirali i odnijeli prva tri mjesta s oznakom “vrlo dobar”, dok je velika većina, njih čak 11, ostvarila prosječan rezultat; samo jedna guma je potpuno podbacila i zaradila titulu najlošije zimske gume u ovoj kategoriji.
Kod većine testiranih modela uočeni su nedostaci na mokroj ili snježnoj podlozi, što je i uzrokovalo smanjenje ukupne ocjene pneumatika. Jedino su na ukupnu ocjenu modela Semperit Speed-Grip 3 uticali nedostaci koji su uočeni tokom vožnje na suhoj podlozi.

Prema rezultatima testiranja Continental je i u ovoj je kategoriji sa markom WinterContact TS860 najbolja zimska guma. Ponovo bez mana i s kvalitetnim ponašanjem u svim uslovima na cesti s posebnim naglaskom na odlično ponašanje u vožnji na snijegu.



Među tri najbolje zimske gume u ovoj kategoriji našao se još jedan dobro poznati proizvođač guma. Goodyear Ultra Grip 9 ostvario je jednaku ocjenu kao i Continental i pokazao se odličnim u svim uslovima na cesti, a posebno se ističe mala potrošnja goriva što bi mogao biti presudan razlog za kupovinu ove zimske gume.

I treća zimska guma koja je u ovoj kategoriji dobila ocjenu “vrlo dobar” jeste guma marke Dunlop Winter Sport 5. Dunlop je tek nešto malo bio slabiji od prva dva modela, ali i tako je po svim kriterijima dobio oznaku ”vrlo dobar” s najboljim ponašanjem na snijegu. Jedini nedostatak u odnosu na Goodyear i Continental bilo je ponašanje na mokroj cesti, koje je i dalje bilo dobro, ali slabije nego kod apsolutnih pobjednika ADAC testa. Svakako treba spomenuti da je ovo već treća godina kako se Dunlop Winter Sport 5 nalazi u kategoriji najboljih zimskih guma.

Jedanaest testiranih modela ocjenjeno je slabijom ocjenom zbog više ili manje značajnih nedostataka. Kleber i Vredestein su podbacili na mokroj podlozi uz umjerene perfomanse akvaplaninga. Nexen i Fulda imaju čak i veće nedostatke na mokroj i snježnoj podlozi, dok Michelin i Bridgestone nisu uspjeli da na snježnoj podlozi postignu dobre rezultate, a sve zbog nedostataka koji se pokazuju pri bočnom prijanjanju. Pneumatik Nokian briljirao je po pitanju performansi koje se postižu na snježnoj podlozi ali, s druge strane, nije uspio ostvariti tako dobre rezultate na mokroj podlozi i u kriteriju habanja pneumatika. Yokohama nije ostvarila tako dobre rezultate na suhoj i snježnoj podlozi, dok pneumatik modela Kumhana na suhoj i mokroj podlozi ima za rezultat ne tako dobre perfomanse, a i potrošnja goriva mu je nešto veća. Pirelli i Giti jedva su se izvukli od ocjene “zadovoljavajuće” pri kriteriju suhe podloge, dok model Giti nema baš najbolje perfomanse niti na mokoroj podlozi.
Pneumatik modela Semperit pokazao je značajnije nedostatke na snježnoj podlozi, dok su na ukupnu ocjenu uticali nedostaci na suhoj podlozi pa je ovaj model u konačnici ocjenjen sa "zadovoljavajuće".

U ovoj kategoriji samo je zimska guma Laufenn IFIT LW31dobila ocjenu“ne zadovoljava” i samim time možemo je proglasiti najlošijom zimskom gumom u 2018.
Poprilično nepoznat proizvođač guma, dio puno poznatije Hankook grupacije, u svim je kategorijama bio pri samom vrhu, dobio ocjenu “dobar”, a po pitanju potrošnje guma i ocjenu “odličan” (najveća moguća ocjena). Međutim, katastrofalni rezultati koje je postigao na mokroj cesti donijeli su mu ocjenu “ne zadovoljava” i status najlošije gume.

Rezultati testiranja zimskih pneumatika kategorije 205/55 R16 H

 

Zimska guma

Prednosti

Mane

Ocjena

 

Continental WinterContact TS860

Odlična na mokroj i snježnoj podlozi

Niska potrošnja goriva

Nema

Vrlo dobar

Goodyear UltraGrip 9

Odlična na mokroj, suhoj i snježnoj podlozi

Mala potrošnja goriva

Nema

Vrlo dobar

Dunlop Winter Sport 5

Odlična na snježnoj podlozi

Dobra na suhoj i mokroj podlozi

Nema

Vrlo dobar

Kleber Krisalp HP 3

Najbolja na snijegu

Dobra na suhom

Slabija na mokroj podlozi

Dobar

Michelin Alpin 5

Najduži vijek trajanja

Najbolja na snijegu

Dobra na mokrom

Slabija na snježnoj podlozi

Veća potrošnja goriva

Dobar

Nexen Winguard SnowG WH2

Dobra na suhom

Duži vijek trajanja

Relativno slaba na mokroj  i snježnoj podlozi

Veća potrošnja goriva

Dobar

Fulda Kristall Control HP 2

Dobra na suhom

 

Relativno slaba na mokrom i snijegu

Dobar

Vredestein Snowtrac 5

Odlična na snijegu

Dobra na suhom

Mala potrošnja goriva

Relativno slaba na mokroj podlozi

Dobar

Bridgestone Blizzak LM 001 Evo

Najduži vijek trajanja

Dobra na suhom i mokrom

Mala potrošnja goriva

Relativno slaba na snijegu

Dobar

Nokian WR D4

Najbolja ocjena na snježnoj podlozi

Najmanja potrošnja goriva

Relativno slaba na mokroj podlozi

Mali vijek trajanja

Dobar

Yokohama BluEarth Winter

Relativno dobra na  mokroj podlozi

Relativno slaba na suhom i snijegu

Dobar

Kumho WinterCraft WP51

Dobra na snijegu

Relativno slaba na suhom i mokrom

Velika potrošnja goriva

Dobar

Giti Winter W1

Odlična na snijegu

Relativno slaba na mokrom i suhom

Dobar

Pirelli Cinturato Winter

Dobra na mokrom i snijegu

Relativno slaba na suhom

Dobar

Semperit Speed-Grip 3

Dobra na mokrom

Veoma slaba na suhom

Zadovoljava

Laufenn I FIT LW31

Najmanja potrošnja goriva

Duži vijek trajanja

Vrlo loša na suhom

Nezadovoljava

ZAKLJUČAK

Unatoč činjenici da nema pneumatika “odlikaša”, i dalje ima kvalitetnih pneumatika za odabrati. Na osnovu ukupnih rezultata i detaljnog opisa svih kriterija koji su bili posmatrani prilikom testa zimskih pneumatika za 2018. godinu, BIHAMK preporučuje :

a) Za dimenzije pneumatika 175/65 R14 namjenjene manjim putničkim vozilimadobro uravnotežene zimske pneumatike Continental WinterContact TS860 ili Dunlop Winter Response 2, kao i najdugotrajniji pneumatik Goodyear UltraGrip 9. Iako je Sava Eskimo S3+ svrstana u kategoriju pneumatika ocjenjenih ocjenom “dobro”, ali uzimajući u obzir da je Sava Eskimo S3+ jedna od najpopularnijih zimskih guma u našoj zemlji i cjenovno najpristupačnija, možemo reći kako je Sava Eskimo S3+ zimska guma koja neće izdati, ali svakako ne pripada kategoriji guma bez mana. Međutim, za osobe koje i ne provode previše vremena u automobilu zimi, Sava Eskimo je odličan odabir s obzirom na cijenu.

b) Za dimenziji pneumatika 205/55 R16 dobro uravnotežene zimske pneumatike Continental Winter Contact TS860 i najdugotrajnije pneumatike Michelin Alpin 5 ili Bridgestone Blizzak LM 001 Evo.

TESTIRANI MODELI PNEUMATIKA VELIČINE 175/65 R14T

TESTIRANI MODELI PNEUMATIKA VELIČINE 205/55 R16 H 

UKUPNI REZULTATI

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti