Putne novosti

S početkom ljetnog računanja vremena, 29. marta 2009. g, u Hrvatskoj je prestala obaveza vožnje s upaljenim svjetlima na automobilima danju.

Ova odredba ne vrijedi u uslovima slabije vidljivosti kao i u tunelima, a od nje su izuzeti i mopedi motocikli, koji i dalje moraju imati upaljena svjetla 24 sata dnevno tokom cijele godine. Podsjećamo, prošle godine je novim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama zakonodavac propisao obavezno korištenje svjetala danju samo za vrijeme zimskog računanja vremena. U obrazloženju za promjenu Zakona navode se brojne studije koje su pokazale da automobili s upaljenim svjetlima više štete okolišu zbog povećane potrošnje goriva. Za razliku od nekorištenja svjetala u vožnji za vrijeme zimskog računanja vremena koje se kažnjava s 300 kuna, za korištenje svjetala u doba ljetnog računanja vremena nema sankcije.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole.

Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cijelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto moto klubova.

Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome odmah obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, trenutno uklonili s web stranice.

U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Četvrtak
  • Petak
  • Subota
loading ...