Aktuelno

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNE DJEČIJE NEDJELJE

Prva sedmica mjeseca oktobra   (01.- 07. oktobar 2018.) posvećena je obilježavanju međunarodne Dječije nedjelje. Dječija nedjelja je prilika da se ukaže na obavezu poštivanja Konvencije UN-a o pravima djeteta, ali i prilika da se djeca kroz igru educiraju i animiraju.

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK), kao jedna od vodećih organizacija u oblasti unapređenja sigurnosti cestovnog saobraćaja, ove godine će dati svoj doprinos obilježavanju ovog značajnog datuma putem kampanje „Sigurno vezani u vozilu“, koja je usmjerena na podizanje svijesti o sigurnosti djece u saobraćaju i pravilnoj upotrebi dječijih autosjedalica.

Saobraćajne nezgode na bosanskohercegovačkim cestama godišnje odnose više od 300 ljudskih života. Nažalost dio ovih statističkih brojki su i djeca. Tokom 2016. godine u našoj zemlji smrtno je stradalo 12 djece, dok ih je oko 200 pretrpilo teške tjelesne povrede. Prema istraživanjima o upotrebi sigurnosnih dječijih autosjedalica koje je proveo BIHAMK, utvrđeno je da je u uslovima gradske vožnje samo 27,7% djece bilo ispravno vezano u dječijem sjedištu tokom vožnje. Približno isti poražavajući procenat imamo kod upotrebe sigurnosnih autosjedalica u uslovima vangradske vožnje, gdje su brzine kretanja vozila veće i mogućnost preživljavanja u slučaju saobraćajne nezgode znatno manja. Procenat pravilne upotrebe autosjedalice tokom vangradske vožnje je samo 29,8%, što znači da petero od sedmero djece nije bilo vezano u autosjedalici tokom vožnje. Značajan broj dječijih života (oko 80% stradalih) mogao bi biti spašen, kada bi koristili jedini sistem zaštite djece u vozilu- sigurnosne autosjedalice.

Iz gore navedenih razloga u sklopu obilježavanja međunarodne Dječije sedmice, Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) će u vrtićima širom BiH podijeliti edukativno-informativni materijal; plakate, brošure i naljepnice, koji su informativnog karaktera i sadrže ključne informacije o značaju korištenja sigurnosnih autosjedalica. Podijela edukativno-informativnog materijala u vrtićima ima za cilj da podigne svijest o riziku nekorištenja sistema dječije zaštite u vozilu, te da potakne roditelje na unapređenje sigurnosti djece u saobraćaju.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti