Radar

U periodu od 04. do 05. decembra 2018. godine u Ljubljani u organizaciji  Dunavskog Transnacionalnog Programa - Interreg, a uz podršku EIRA (European Institut of Road Assessment) i UNECE (United Nation Economic Commission for Europe) održana je četvrta međunarodna konferencija “Dani transporta Dunavskog regiona 2018”, kojoj su kao dio programa Interreg prisustvovali  i predstavnici RADAR projekta.  

Konferenciji su između ostalih prisustvovali predstavnici i ostalih projekata finansiranih iz navednog programa, predstavnici vlasti zemalja u regionu, predstavnici EU, kao i UNECE, kao i predstavnici EIB (Europske Investicijske banke) i EBRD (Europske banke za obnovu i razvoj) koji su govorili o uloženim sredstvima u zemljama dunavske regije i planovima za naredna ulaganja.


Cilj konferencije bio je da okupi transportnu zajednicu kako bi se razmijenila i podijelila iskustva, rezultati i ideje o svim aspektima transporta u makro regionu Dunav. Pored toga, cilj je i ojačati saradnju između zainteresovanih strana u transportu u regionu Dunav kako bi zajednički riješili izazove vezane za provođenje postojećih aktivnosti u saobraćajnoj politici.

Prvi dan konferencije bio je rezervisan za predstavljanje strategija i programa u Dunavskoj regiji, odnosno glavnih transportnih koridora koji prolaze kroz navedenu regiju:
TEN-T koridori u jugoistočnoj Europi (SEETO)
UNECE projekat-Transeuropska autocesta sjever-jug
Implementacija izgradnje željezničkog koridora Alpe-zapadni Balkan
Nova inicijativa - put od Njemačke do Turske
Jadransko-jonski koridor
Pored navedenog predstavljeni su i projektifinansirani u okviru programa Interreg i u oblasti cestovnog i željezničkog saobraćaja, pa tako i projekat RADAR.

Drugi dan konferencije predstavljeni su projekti cestovne sigurnosti koji se realizuje u pojedinim zemljama regiona, kao i globalni planovi predstavljeni od strane UNECE i SEETO.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole.

Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cijelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto moto klubova.

Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome odmah obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, trenutno uklonili s web stranice.

U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Četvrtak
  • Petak
  • Subota
loading ...