Aktuelno

POTREBNO JE SVEGA #2SEKUNDE     

Faktori koji ometaju pažnju tokom vožnje postaju jedan od ključnih rizika za cestovnu sigurnost – svega 2 sekunde nepažnje dovoljno je da se izazove saobraćajna nezgoda. Skoro 25% od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda dešava se zbog nepažnje tokom vožnje, a 25 – 30 % od ukupnog vremena provedenog u vožnji otpada na aktivnosti koje nam ometaju pažnju. 

Komesarka EU za transport, Violeta Bulc je upozorila da “Nepažnja uzrokovana upotrebom mobitela tokom vožnje postaje jedan od najznačajnijih uzroka saobraćajnih nezgoda.” Najnoviji izvještaji potvrđuju da je ovaj rizik pogubniji čak i od neprilagođene brzine vožnje i zloupotrebe alkohola koji su do sada bili vodeći uzročnici saobraćajnih nezgoda.

Komesarka Bulc je iskazala svoju snažnu podršku i istakla značaj kampanje #2SEKUNDE na podizanju svijesti o riziko-faktorima koji ometaju vožnju cestovnih korisnika: “Tehnologija može biti od velike pomoći, ali EU želi biti sigurna da svi imaju koristi od nje: trebamo se pobrinuti da dio obavezne zakonske regulative postane upotreba sistema za otkrivanje umora i faktora ometanja vožnje za sva nova vozila. Od ovakvog pristupa vozači će imati isključivo korist. Suštinski je važno da su svi cestovni korisnici postanu svjesni visokog rizika kojeg nose i kratkotrajni periodi ometene pažnje tokom vožnje, stoga ja u potpunosti podržavam kampanju “2sekunde”. Da bismo ostvarili viziju “nula smrtnih slučajeva u cestovnom saobraćaju/prometu do 2050. u EU, moramo učiniti sve što je u našoj moći – zajedno. Hajdemo stoga podići svijest o činjenici da ometanje pažnje tokom vožnje ubija!” “

Kampanjom #2SEKUNDE, FIA Regija I i klubovi-članice ove regije među kojima je i BIHAMK, nastoje podići svijest javnosti o opasnostima koje sa sobom nose faktori ometanja vožnje u svjetlu činjenice da čak i kratkotrajna nepažnja može imati dramatične, ponekad čak i fatalne posljedice.

Bilo da ste vozač, pješak ili biciklist, znate da učešće u cestovnom saobraćaju/prometu zahtijeva našu konstantnu i nepodijeljenu pažnju. U tom kontekstu, predsjednik FIA Regije I, Thomas Møller Thomsen naglašava koliki je značaj problema faktora koji ometaju vožnju: “Razvoj tehnologije konstantno doprinosi pružanju podrške vozačima, ali istovremeno stvara brojne prilike za ometanje pažnje tokom vožnje. Sve dok vozila ne budu u stanju potpuno samostalno preuzeti zadatak vožnje, vozači moraju biti svjesni činjenice da njihova puna pažnja mora biti usmjerena na cestu, i to svake sekunde trajanja vožnje. Upravo to je bio razlog što, zajedno sa svoja 33 kluba-članice iz Evrope, Bliskog Istoka i Afrike pokrećemo ovu kampanju. Nadamo se da ćemo zajedničkim snagama i vrijednim porukama ove kampanje doprijeti do miliona cestovnih korisnika.”

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole.

Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cijelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto moto klubova.

Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome odmah obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, trenutno uklonili s web stranice.

U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Subota
  • Nedjelja
  • Ponedjeljak
loading ...