Aktuelno

REALIZACIJA SAOBRAĆAJNO-PREVENTIVNE KAMPANJE „DJECO, UČIMO O SAOBRAĆAJU!“

Prema statističkim podacima u saobraćajnim nezgodama u posljednjih deset godina život je izgubilo oko 2 miliona djece i mladih ljudi, dok ih je 100 miliona pretrpjelo lakše ili teže ozlijede. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije ukazuju na činjenicu da su saobraćajne nezgode postale vodeći uzrok smrtnosti djece i mladih ljudi starosti između 5. i 29. godine u svijetu. 

Učešće u saobraćaju jedno je od najznačajnijih i najkomplikovanijih iskustava u životu svakog djeteta, jer djeci nije lako da se prilagode složenim uslovima kretanja kakve saobraćaj nameće. Bilo da su biciklisti ili pješaci djeca su jedna od najranjivijih skupina učesnika u saobraćaju. Iz toga razloga, Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) želi posebnu pažnju usmjeriti na edukaciju najmlađih učesnika u saobraćaju i njihovo sigurno ponašanje u svim segmentima saobraćaja.


Uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, a u saradnji sa JP Ceste FBiH, BIHAMK je 27. septembra 2021. godine započeo realizaciju kampanje''Djeco, učimo o saobraćaju!'', koja će trajati do 08. oktobra 2021. godine. Projektom su obuhvaćene osnovne škole sa područja gradova Gračanice i Gradačca i općine Srebrenik.

Kampanja obuhvata niz aktivnosti namjenjenih učenicima prvih razreda osnovnih škola, koji polaskom u školu postaju aktivni učesnici u saobraćaju:

  • Kratka predavanja sa prezentacijom o sigurnom kretanju u saobraćaju
  • Podjela rukasaka, informativno-edukativnih bojanki, reflektirajućih narukvica i privjesaka
  • Radionica u okviru koje će djeca reflektirajućim trakama ukrašavati svoje ruksake

Cilj kampanje je upoznati i educirati što veći broj učenika i mladih pravilnom ponašanju u saobraćaju, s posebnim akcentom na njihovu vidljivost.

Plan realizacije kampanje možete pogledati OVDJE

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti