BIHAMK Auto 87

BIHAMK NOVOSTI

Održana redovna godišnja Skupština BIHAMK-a

30. marta 2021. godine u Sarajevu je održana redovna godišnja skupština Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK). Na sjednici Skupštine je usvojen je Izvještaj o radu BIHAMK-a u proteklom četverogodišnjem periodu, Izvještaj o finansijskom poslovanju za proteklu godinu, te Programski i razvojni ciljevi BIHAMK-a za naredni četverogodišnji period i Finansijski plan BIHAMK-a za 2021. godinu.

BIHAMK INFO

Počinje novi ciklus saobraćajno-obrazovnog takmičenja

U skladu sa Pravilnikom o organizaciji saobraćajno-obrazovnog takmičenja, 10. maja 2021. godine BIHAMK započinje realizaciju ovogodišnjeg ciklusa Saobraćajno-obrazovnih takmičenja. I ove godine takmičenje se izvodi po izmijenjenom sistemu i sastoji se od školskog, školskog kvalifikacionog i finalnog takmičenja.

BIHAMK pristupio VIAFIA globalnoj elektronskoj platformi touring informacija

Nakon višegodišnjeg rada FIA Turističkog odjela, u saradnji sa ekspertnom IT konsultantskom firmom ‘’Elastique Consultancy’’, krajem 2020. godine puštena je u rad globalna VIAFIA elektronska platforma touring informacija. VIAFIA je time modernizirala rad i preuzela ulogu AIT-FIA OTA Informativnog centra za pružanje turističkih i putnih informacija.

BIHAMK članstvo

BIHAMK i ISOMAX loyalty program

Partnerstvom BIHAMK-a i Hifa Oil grupacije, svi BIHAMK članovi postali su dio ISOMAX loyalty programa, te u narednom periodu mogu sakupljati bodove sipanjem goriva na pomenutim pumpama. Također, svi novi BIHAMK članovi postaju dio i ISOMAX loyalty programa, te su i ISOMAX članovi dobrodošli da postanu BIHAMK članovi i koriste sve poznate benefite BIHAMK članarine.

Autosjedalice za članove

BIHAMK nastavlja akciju besplatne posudbe autosjedalica svojim članovima koja je, uz mnogo izazova, realizovana i tokom prošle godine. U okviru ove akcije koju BIHAMK već dugi niz godina organizuje u saradnji sa Austrijskim auto-touring klubom (ÖAMTC), do kraja prošle godine članovima BIHAMK-a je podijeljeno preko 500 dječijih autosjedalica. U ovoj akciji članovi su dobili na korištenje autosjedalice marke Cybex, Maxi Cosi, Romer, te ostalih renomiranih brendova dokazanih na polju sigurnosti u saobraćaju, uz preteći isofix koji autosjedalici pruža dodatnu sigurnost.

BIHAMK SAVJETI

Ispravan položaj sjedišta i vozača

Svim iskusnim vozačima jasno je da su položaj vozačevog sjedišta kao i sam položaj vozača od velike važnosti za udobnu, ali prije svega sigurnu vožnju. S obzirom da danas gotovo svi savremeni automobili pružaju izvrsnu ergonomiju vozačima prosječnih gabarita, ali i oni koji su viši ili niži od prosjeka mogu pronaći optimalan položaj zahvaljujući brojnim mogućnostima podešavanja položaja sjedišta i volana, veoma je lako i jednostavno zauzeti pravilan položaj za upravljačem

Električni romobili – savjeti za sigurnu vožnju

U našoj zemlji još uvijek ne postoji zakonska regulativa koja bi kategorisala električne romobile kao prijevozna sredstva i definisala jasna pravila i propise za vožnju ovim vozilima, već se korisnici ovih vozila još uvijek tretiraju kao pješaci. Stoga je preporuka korisnicima električnih romobila da ne voze kolovozom, već da koriste biciklističke staze kadgod je to moguće, s tim da zbog lične sigurnosti brzinu vožnje treba ograničiti na 25 km/h.

BIHAMK: Sektor za informisanje i dokumentaciju (SID)

Informacija o saobraćajnim nezgodama, njihovim uzrocima i posljedicama u BiH u 2020.godini

U skladu sa prikupljenim statističkim podacima od nadležnih institucija (FUP, kantonalna/županijska MUP, MUP RS i MUP Brčko Distrikta), na bosanskohercegovačkim putevima u protekloj 2020. godini dogodilo se ukupno 29.703 saobraćajnih nezgoda, od kojih je 6.260 saobraćajnih nezgoda sa poginulim i povrijeđenim licima, te 23.443 sa materijalnom štetom. U saobraćajnim nezgodama u Bosni i Hercegovini život su izgubila 244 lica, dok je 8.575 lica zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede.


BIHAMK Aktuelno

Autocesta od Bune do Počitelja gotova do sredine maja

Autocesta na Koridoru 5c jedan je od rijetkih velikih infrastrukturnih projekata čiju realizaciju nije previše poremetila pandemija koronavirusa. Kažemo "nije previše", jer se većina radova odvija planiranom dinamikom. Postoje manji problemi koji će završetak radova na nekim dionicama prolongirati za nekoliko mjeseci, ali s obzirom na to da je zaista riječ o krupnim objektima, ali i činjenici da na ovu autocestu čekamo dugo, ni ovo kašnjenje nam neće teško pasti.


Info saobraćaj

Autocesta Sarajevo–Beograd dobila novi vjetar u leđa

Otkako je u oktobru 2019. godine nakon samita trilaterale Srbija–Turska–Bosna i Hercegovina u Sremskoj Rači, u blizini granice BiH i Srbije položen kamen temeljac za izgradnju autoceste Sarajevo–Beograd, naša zemlja u rea- lizaciji ovog velikog infrastrukturnog projekta nije mnogo odmakla. Vjetar u leđa projektu koji će jednog dana omogućiti tri sata lagane vožnje između dva glavna grada dao je nedavni susret članova Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Šefika Džaferovića i Željka Komšića sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tajipom Erdoganom u Ankari, tokom kojeg je potpisan sporazum o autoputu Sarajevo–Beograd.

Test VW GOLF 8 STYLE 2.0 TDI DSG

Dugovječni mladić

Parne generacije Golfa nekako potiho prolaze kao evolucija prethodnika. I osma je ostala na identičnoj MQB platformi koja je prvobitno kao prekretnica kreirana za Sedmicu i sve njene derivate iz koncerna, mada je sad nešto strukturalno čvršća nego prije. Analgono „bazi“, Gabariti su, dakle, ostali u granici onoga što je donijela sedma generacija, a to znači da je Golf zadržao temeljnu odliku klase – kompaktnost.

BH novitet FIAT TIPO CROSS

Zlatni joker

Predstavljen 2016. nakon Fiatove dvogodišnje pauze u kompaktnoj klasi kao svojevrsni kompromis, Fiat Tipo je u pet godina na cesti doživio pravi procvat. Krajem prošle godine, poslije isporučenih skoro 700.000 primjeraka, Fiat je redizajnirao gamu Tipo, a uz opštu modernizaciju dodao i četvrtu verziju na tržište – Tipo Cross

Vremeplov

Kabriolet - San Georgesa Paulina

Kada se u kabrioletu, sa sve ikonografijom, ženskom maramom na tufne kojom se poveže kosa, i tamnim naočalama, a onda raspusti kad se niz put okupan suncem razvije brzina, i
taj strah se pobijedi i uživa. Ah, pusti snovi, ništa od njih.

Volimo BiH – Jajce

S one strane Plive historija raste

Malo je gradova u kojima se može odlutati u rimski period, u magiju srednjovjekovne Bosne, vidjeti netaknute crkvene zvonike, osmanske minarete i Titovu AVNOJ-evsku fotelju, i uz fascinantnu prirodu – Jajce sigurno zaslužuje pažnju svih, a posebno domaćih gostiju u ovo pandemijsko vrijeme kada su putovanja poprilično ograničena.

Saobraćaj, ekonomija, ekologija

PUT PUTUJEMO

Izgleda da smo se opametili. Za razliku od silnih problema koji su pratili rekonstrukciju tunela Vranduk u dolini Bosne, isti posao u hercegovačkom tunelu Crnaja teče vrlo dobro. Još se niko javno nije požalio na nered, dužinu čekanja, lošu organizaciju protoka saobraćaja... U zoni gradilišta nema ni nezgoda ni nesreća.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Četvrtak
  • Petak
  • Subota
loading ...