BIHAMK Auto 86

BIHAMK Novosti

Obilježen 7. februar, Dan BIHAMK-a

Tradicionalno 7. februara, Bosanskohercegovački auto-moto klub obilježava godišnjicu svog osnivanja. Zbog aktuelne situacije uzrokovane pandemijom COVID-19 i epidemioloških mjera koje su na snazi, Dan BIHAMK-ove godine nije bilo moguće proslaviti na uobičajen način, svečanom Skupštinom i ceremonijom dodjele godišnjih priznanja. No, tradicionalna priznanja najistaknutijim kolektivima i pojedincima za poseban doprinos u ostvarenju ciljeva i zadataka Kluba nisu izostala.

BIHAMK Info

Održana 5. vanredna Skupština BIHAMK-a

Peta vanredna sjednica Skupštine BIHAMK-a održana je 27. januara 2021. godine u Sarajevu. Nakon izbora radnih tijela Skupštine, na sjednici je razmotren i usvojen novi Statut BIHAMK-a, kao i Odluka o ograničenju starosne dobi izbora dužnosnika BIHAMK-a. Sjednica je održana u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama koje se primijenjuju zbog pandemije virusa COVID-19.

EuroRAP radionica

Na online radionici koja se održala 21. januara 2021. godine, EuroRAP je najavio službeno pokretanje 20 nacionalnih programa, što je glavna prekretnica u tekućoj saradnji između civilnog društva, auto-moto klubova, univerziteta/istraživačkih instituta i državnih organa za ceste u cilju podrške sprovođenju Nacionalnog akcionog plana sigurnosti na cestama. Čelnici EuroRAP-ovog nacionalnog programa radit će na provedbi ciljeva Ujedinjenih nacija i Evropske komisije o sigurnosti na cestama, a posebno podržavajući cestovne vlasti u zahtjevima izvještavanja iz Direktive 2008/96/EC o upravljanju sigurnošću cestovne infrastrukture.

BIHAMK Članstvo

Nove pogodnosti-promjene članskih prava

Bosanskohercegovački auto-moto klub je predstavio nove pogodnosti u skladu sa novim vremenom, i uz pratnju istih cijena. Prvenstveno, članovi koji imaju PLUS i CLASSIC pakete koji uključuju evropske i regionalne pogodnosti, mogu ih koristiti unutar Bosne i Hercegovine. Situacija sa pandemijom COVID-19 i novim načinom života koji dolazi sa njom se mijenja iz dana u dan, pa se tako mijenjaju i mnoge naše uobičajene aktivnosti. U situaciji kada smo svi suočeni sa sve većim restrikcijama, u želji da svojim članovima olakšamo i pomognemo u ovim novim vremenima, odlučili smo omogućiti nove pogodnosti, zadržavajući iste cijene u toku prošle godine, pa tako nastaviti i ove.

BIHAMK i monri payments: usluga plaćanja jednim klikom

Nakon uspješne implementacije digitalne poslovnice u toku 2019.godine koja je donijela rast od 20%, BIHAMK je odlučio svojim članovima pružiti još jednostavniji i efikasniji način plaćanja putem online platformi, koji je i jednako pouzdan. U saradnji sa kompanijom Monri Payments, kreiran je jednostavan način plaćanja samo jednim klikom na vašem telefonu ili desktop računaru. „Sve što je potrebno jeste da nas kontaktirate i izrazite želju za produženjem članarine, te ćemo vam kroz kanal komunikacije koji izaberete (e-mail, Viber ili SMS) poslati link koji sadrži vaše podatke i cijenu članarinu. Potrebno je samo da odobrite ovaj način plaćanja putem vaše bankovne kartice.

BIHAMK ADAC Test dječijih autosjedalica

Sigurnost djece prioritet

Njemački auto-klub (ADAC) u saradnji sa nekoliko evropskih auto-klubova, uključujući i BIHAMK, i ove godine je proveo opsežno testiranje dječijih autosjedalica (DSS). Ovoga puta se nije samo ispitivalo da li sjedalice ispunjavaju zakonske norme, već su se u obzir uzimali kriteriji poput: sigurnosti, jednostavnog korištenja, ergonomije, kao i štetnost sastava materijala od kojih su dječije autosjedalice izrađene

Trening centar BIHAMK-a Najčešći kvarovi na vozilima

Elektrika i izduvni sistemi uzroci više od 50% kvarova

Na osnovu analiza uočenih kvarova na motornim vozilima čiji su se vlasnici obratili za pomoć BIHAMK-u u 2020. godini, elektrika, izduvni sistemi, upravljački mehanizam i sistem prijenosa uzroci su oko 80 posto svih kvarova na vozilima. Kvarovi na vozilima uzorkuju oko 5 posto saobraćajnih nezgoda u BiH Trening centar BIHAMK-a pripremio je informaciju o najčešćim kvarovima na motornim vozilima urađenu na osnovu izvršenih usluga pomoći na cesti BIHAMK Asistencije tokom protekle godine

BIHAMK: Informacija o registrovanim cestovnim vozilima u BiH u 2020.

Smanjen broj registrovanih vozila

Bosanskohercegovački auto-moto klub nastavlja sa prikupljanjem statističkih podataka iz oblasti cestovnog saobraćaja. Sektor za informisanje i dokumentaciju (SID) BIHAMK-a pripremio je Informaciju o ukupnom broju registrovanih i prodatih novih vozila u BIH u 2020. godini, iz čega se mogu izvući važni pokazatelji za saobraćaj u našoj zemlji.

BIHAMK Aktuelno

Most Bosanska Gradiška će biti izgrađen do proljeća 2022.

Most Bosanska Gradiška će biti dug 420 metara, sa glavnim rasponom preko rijeke od 170 metara i po 125 metara na svakoj obali. Ukupna vrijednost radova je oko 19,5 miliona eura, a za projekat je odobren i grant Evropske komisije preko investicionog okvira za Zapadni Balkan u iznosu od 6,8 miliona eura. Ipak, samu izgradnju mosta platit će popola BIH i Republika Hrvatska.

Info saobraćaj

Na trećinu autoceste potrošeno 1,62 milijardi KM

Prije nekoliko dana se u javnosti povela rasprava šta je izgrađeno u posljednje tri godine nakon što je povećana posebna akciza na litru prodatog goriva sa 10 na 20 feninga. Računica je sljedeća: U posljednje tri godine na gradnju je potrošeno 615 miliona KM, a riječ je o dionicama čija je gradnja u toku.

Test TOYOTA C-HR 1.8 HSD C-HIC

Blage dorade za još veći užitak

Model koji se velikom broju kupaca svidio od starta, a takvih je preko 400.000, nije trebalo mnogo mijenjati. Blagi redizajn optike i dorade hibridnog sklopa prošli su ispod radara jer je ovaj model pogođen od lansiranja 2017. Dorade na optici su suptilne, a ispod lima je nova baterija i novi PCU. Sve je urađeno da kupci budu zadovoljniji, ali i da vlasnici prvih modelskih godina ostanu jednako sretni

BH novitet DACIA SANDERO STEPWAY III

Klasik avanturista

Na našem tržištu zbog opterećenja carinom neće biti običnog Sandera, pa uvoznik sve ulaže u njegovu popularniju verziju Stepway. To u suštini i nije loše, jer su ovu verziju zbog avanturističkog duha kupci bolje prihvatili od prve pojave 2009.

Vremeplov

Električni renault 4 - Povratak u vječnost

Kakva nas budućnost čeka nakon pandemije? Ko zna? Skoro svi predviđaju sporo otvaranje svijeta koji, u prvo vrijeme, zasigurno neće biti kuća otvorena za sve. Ali, lijepo je sanjati, pogotovo ako vam se ponudi neki element, kao što je nova moguća električna Renault Četvorka

Otkriti BiH – Sjeverozapadna Bosna

Krajino moja, divna, mila...

Ono na šta bi se turisti ovdje trebali fokusirati su nevjerovatni pejzaži. Zatalasana brda, smaragdne vode i vodopadi prostiru se cijelom Krajinom. Moglo bi se slobodno reći da je ovo najljepši dio zemlje. Svakako najvažnije turističke atrakcije Krajine predstavljaju njeni prirodni resursi, a posebno voda. Rijeke Vrbas, Una, Pliva, Sana, Sanica i Unac samo su neki od čistih izvora vode koji teku prema sjeveru do rijeke Save. Gdjegod krenete, naići ćete na predivnu prirodu u kojoj možete planinariti, voziti bicikl, kajak, rafting ili pecati.

Saobraćaj, ekonomija, ekologija

Sjećaš li se Vranduka – Tunel Crnaja M-17

Građevinska operativa HP Investinga u prvim danima februara započela je rekonstrukciju tunela Crnaja (550 m) na magistralnoj cesti Konjic – Jablanica. Tom događaju prethodilo je ozbiljno upozorenje Udruženja poslodavaca Federacije BiH, ali i pojedinih privrednika-špeditera iz Konjica, Jablanice, Mostara... da će novi režim saobraćaja, a to znači i njegova obustava u određenim terminima, ozbiljno ugroziti tokove roba i putnika, a time i njihovo poslovanje. Strah te vrste proizilazi iz nedavnog lošeg iskustva tokom rekonstrukcije tunela Vranduk u dolini Bosne i time izazvanog višemjesečnog saobraćajnog haosa prepoznatljivog po kilometarski dugim kolonama vozila s obje strane tunela, višesatnim zastojima, prljavštini i neredu koji su vozači ostavili satima čekajući na nastavak vožnje.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Četvrtak
  • Petak
  • Subota
loading ...