BIHAMK Auto 85

BIHAMK INFO

Donacija autosjedalica udruženju Pomozi.ba.

BIHAMK je u mjesecu novogodišnjih praznika odlučio obradovati roditelje iz ugroženih kategorija, te osigurati mališane u području svog djelovanja. U suradnji sa udruženjem Pomozi.ba, BIHAMK je obradovao 50 porodica autosjedalicama kategorije 0-9 mjeseci sa
pratećim ISOFIX dodatkom koji predstavlja učinkovitiji sistem za fiksiranje dječije autosjedalice unutar vozila.

Trening sigurnosne vožnje za uposlenike Sanofi-Aventis Group.

Prilagođavajući se epidemiološkim mjerama donesenim uslijed pandemije COVID-19, Trening centar BIHAMK-a nastavlja sa projektima podizanja svijesti o sigurnosti u saobraćaju.

Iz prethodnog perioda izdvajamo trening sigurne vožnje za uposlenike kompanije Sanofi-Aventis Group d.o.o. koji je realizovan samo teoretski putem online platforme Zoom.


BIHAMK MEĐUNARODNI PROJEKTI

Završena pilot akcija projekta RADAR “Investicijski planovi za sigurnije ceste”.

U okviru međunarodnog projekta RADAR koji se realizuje u okviru Interreg Danube Transnational Programme, završena je realizacija pilot projekta “Pilot akcija na planu ulaganja u sigurnije ceste”.

Za analizu cestovnih performansi cesta odabrane su dionice magistralnih cesta M18 i M4 na kojima se svakodnevno događa veliki broj saobraćajnih nezgoda, a podaci o saobraćajnim nezgodama sa poginulim i teže povrijeđenim osobama obuhvatili su period 2016. – 2018.


BIHAMK SAOBRAĆAJNA PREVENTIVA

Uspješno okončan ciklus saobraćajno-obrazovnog takmičenja za učenike osnovnih škola.

Kao organizator nacionalnog saobraćajno/prometno-obrazovnog takmičenja/natjecanja, Bosanskohercegovački auto-moto klub je, kao i svake godine, uspješno okončao ciklus takmičenja za učenike osnovnih škola. Natjecanje je zbog pandemije uzrokovane korona-
virusom održano online uz učešće više od 500 učenika iz osnovnih škola širom Bosne i Hercegovine.

Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

BIHAMK se i ove godine pridružio FIA klubovima širom svijeta kako bi svi zajedno obilježili Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda #WDoR2020, prisjetili se stradalih, podržali one koji su preživjeli saobraćajne nezgode i poduzeli mjere za sigurnije ceste koje spašavaju živote. 15. novembra 2020. godine širom svijeta obilježen je Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda (eng. World Day of Remembrance for Road Traffic Victims). Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda obilježava se svake treće nedjelje u mjesecu novembru od 2005. godine kada je u formi Rezolucije usvojen na Generalnoj skupštini UN-a, uz snažnu podršku Svjetske zdravstvene organizacije (World
Health Organization – WHO).


BIHAMK AKTUELNO

Godina pandemije nije usporila izgradnju cesta u BiH.

Zenička zaobilaznica samo što nije završena, dionica autoceste Buna – Počitelj prekrivena drugim slojem asfalta, a savladana je i najveća prirodna prepreka na putu Stolac – Neum: tunel Žaba, pa se očekuje da će cijela dionica biti izgrađena do kraja 2021. godine. To je bilans ovogodišnjih infrastrukturnih izazova.


TEST ŠKODA OCTAVIA STYLE 2.0 TDI DSG

Drumska diva s potrošnjom SDI-a

Šta reći o Octaviji, a da to domaći kupci ne znaju? Osim što je godinama najprodavaniji auto u BiH i najuspješniji Škodin model ikada, ona je s razlogom jedan od najpoželjnijih automobila na Balkanu. Povećavajući ionako visoke vrijednosti, četvrta generacija je za konkurenciju ponovo tvrdoglavo najkompletniji model u klasi.

U RETROVIZORU 30 GODINA VW GOLF COUNTRYA

Praotac SUV vozila

Saradnja Volkswagena i austrijskog specijaliste za 4x4 pogon Steyer-Daimler-Puch proradila je 1986. godine sa modelom Golf Syncro, verzijom čiju oznaku za pogon na sva četiri točka poznaju mnogi vozači. Golf 2 Syncro se proizveo u 26.000 komada
u period 1986.–1989., a to je tek biouvod u Volkswagenov ozbiljniji projekat – Golf Country.


VREMEPLOV

Zastava 750 – Strah i hrabrost

Ko zna kako je to ispalo da je Stari, od Audija Super 90, jednog od dva u gradu, spao na kragujevačkog Fiću? Mislim da znam, ali đavola znam, samo se sjećam da nisam još ni krenuo u osnovnu školu, a da nas je negdje kod Brista u koloni, sa leđa sastavio neki
kombi, šta li je. Godina je 1972., tada mi je pet, sljedeće ću u školu, ali ništa ne zaboravljam: pogotovo ne američku svemirsku posadu koja je odletjela na Mjesec, i marke automobila. To sam već pričao: ovo nisam.

NEOTKRIVENA BiH

Livanjski divlji konji

Ovo je priča o sjajnom Marinu Mamuzi iz Livna i njegovoj inovativnoj ideji da ljudima približi svu ljepotu neukroćenih divljih konja sa livanjskih visoravni. Marinova kompanija se trenutno fokusirala na organizaciju foto safarija, s ambicijom da dalje proširi svoju ponudu na planinarenje, brdski biciklizam i glamping na padini s pogledom na Buško jezero.

SPORT

Teška trkaća godina

Teška godina na globalnom nivou u znaku pandemije odrazila se i na sportska takmičenja. Organizatori motorsport serija su uspjeli održati minimum trka, iz logističkih razloga, uglavnom u Evropi. Publike je bilo tek u završnicama, pa je cijela organizacija trkaćih vikenda izgledala turobno. No, uzbuđena i adrenalina nije nedostajalo, pa su sve popularnije serije iznjedrile zanimljiva dešavanja.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Četvrtak
  • Petak
  • Subota
loading ...