Aktuelno

Obavezni rezervni koridori u Austriji od 01.01.2012.

Od 01. januara/siječnja 2012.g. rezervni koridori su obavezni u slučaju gužve na autoputevima i magistralnim cestama Austrije, na svim cestama sa dvije, tri ili četiri trake, u suštini na svim cestama gde su obavezne vinjete.

Rezervni koridori su koridori koje vozači moraju formirati da bi oslobodili prostor između traka na autoputu ili magistralnoj cesti kada god dođe do pojave saobraćajne gužve ili zastoja u saobraćaju. Ove koridore koristi policija, vatrogasci i vozila hitne pomoći, službe za održavanje puteva i pomoći na cesti. Oni omogućavaju da vozila pobrojanih službi na sigurniji i do četiri minute brži način dođu do mjesta nesreće nego u slučaju kada koriste traku za urgentne situacije ili zaustavnu traku.

                                                      Na cestama sa dvije trake

                                                     Na cestama sa tri trake

Onemogućavanje prolaza vozilima za hitne slučajeve ili protuzakonita vožnja rezervnim koridorom strogo su zabranjene i povlače plaćanje kazne u visini od 2.180 eura.

Dodatne informacije na: www.rettungsgasse.com

Napominjemo da se ovaj propis odavno primjenjuje u Njemačkoj, Češkoj Republici, Švicarskoj i Sloveniji. Sličan propis na snazi je i u Hrvatskoj, a kazna za nepoštivanje ovog propisa je 500 kuna.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti