Članak top banner 970x90
BIHAMK vijesti

Septembar u BIHAMK-u

Septembar znači da je kraj ljetu, godišnjim odmorima i vrijeme kada sumiramo utiske iz najtoplijih i najdinamičnijih mjeseci u godini. Nadamo se da ste se uspjeli odmoriti i da ste tokom putovanja upoznali neke nove krajeve, gradove, jezera.

Autor: Bisera Hašimbegović

U rubrici "Protekli mjesec u BIHAMK-u" , koju potpisuje naša Bisera Hašimbegović informišemo vas šta je ekipa BIHAMK-a vrijedno radila i tokom mjeseca septembra. 

  • Služba Pomoć na cesti imala je 4.004 intervencije. Od toga 2.181 intervencija su bile prijevoz vozila, a 1.823 intervencija odnosilo se na pomoć na cesti.
  • Na dobro poznati broj 1282 zaprimljeno je ukupno 15.245 poziva.
  • Informativni centar BIHAMK-a poslao je 12.621 izvješataja o stanju na cestama medijima i ostalim organizacijama sa kojima sarađuje. Od toga je 11.392 poslano u pisanoj formi, a 1.229 izvještaja u direktnim javljanjima medijima.
  • Na web stranici BIHAMK-a audio izvještaj je snimljen 154 puta.
  • Odgovoreno je na 1.774 telefonska upita, kao i na 220 upita poslanih putem maila ili BIHAMK-ovih društvenih mreža. 

Septembar su obilježile i kampanje Sektora za preventivu i obrazovanje BIHAMK-a.

  • U Zenici je održano Prvo finalno državno takmičenje u spretnosti vožnje i poznavanja saobraćajnih pravila „Najbolji mladi vozač''. Takmičenje je pokazalo koliko je značajno podizati svijest mladih vozača o poznavanju saobraćajnih pravila, prve pomoći, bezbjednosti na cestama i tehničkih aspekata vozila. Dva najbolja takmičara, Amar Hadžimustafić i Sara Hodžić plasirali su se na Internacionalno takmičenje za najboljeg mladog vozača, pod pokroviteljstvom FIA-e (Federation Internationale de l'Automobile), koje će se za par dana (08.10.2022. godine) održati u Španiji.
  • Svjetski dan bez automobila obilježava se 22. septembra u okviru Europske sedmice mobilnosti. Na ovaj dan širom svijeta se organizuju događaji i atkivnosti u cilju promovisanja kvalitetnijeg javnog prevoza, biciklizma i pješačenja kao i zdravijeg života generalno. Veći gradovi i opštine zapadnog Balkana priključili su se Europskoj sedmici mobilnosti koja prethodi centralnom događaju, Svjetskom danu bez automobila. Među opštinama iz Bosne i Hercegovine koje učestvuju u sedmodnevnoj akciji promocije zdravog života, zaštite životne sredine i energetske efikasnosti su: Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Bijeljina, Vogošća, Vlasenica, Zavidovići i drugi.
  • Predstavnici Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba prisustvovali su COFO Road Safety Meeting-u održanom u Varšavi (Poljska), u organizaciji Međunarodne automobilističke organizacije (FIA) i Poljskog međunarodnog saveza (PZM). Sastanak je imao za cilj upoznavanje FIA-e sa problemima COFO klubova u području sigurnosti cestovnog saobraćaja.
  • Krajem septembra u Zadru (Hrvatska) održano je 35. Evropsko saobraćajno-obrazovno takmičenje. Ovaj program edukacije i provjere znanja djece u upravljanju biciklom u sabraćaju podiže nivo znanja i svijesti o značaju pažnje i poštivanja saobraćajnih pravila i doprinosi smanjenju broja smrtno stradalih u saobraćaju. Tim su činila dva dječaka i dvije djevojčice, učenici petih i šestih razreda osnovne škole koji predstavljaju svoje zemlje kao i nacionalne autoklubove iz tih zemalja. Takmičenje je održano po tzv. ”rotacijskom” sistemu, a svi takmičari su nastupali na osam takmičarskih disciplina. Prioritet ovog takmičenja je da djeca razmjene iskustva i da poboljšaju svoju vještinu snalaženja u svim saobraćajnim situacijama.

U Informativnom centru BIHAMK-a septembar je jedan od mirnijih mjeseca. Prošle su ljetne gužve na cestama i graničnim prelazima, škola je počela, pa se vozači sve češće susreću sa jutarnjom maglom, mokrom cestom i čestim odronima.

Jesen i zima su pred vratima, na vrijeme se pripremite.

Napominjemo, zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme na putevima u Bosni i Hercegovini stupa na snagu 1. novembra.  

BIHAMK

Povezane novosti

U novembru skoro 15.000 poziva

U novembru skoro 15.000 poziva

Zima polako pokazuje svoje zube. Krenuli su jutarnji minusi, prve pahulje, poledica na kolovozu. Bližimo se kraju godine... evo kako je prošao novembar u BIHAMK-u. Tekst potpisuje naša Bisera Hašimbegović.

Možda bi vas zanimalo