Članak top banner 970x90
BIHAMK vijesti

Protekli mjesec u BIHAMK-u: decembar, 2022. godine

Iza nas je mjesec koji je najmanje podsjećao na zimu. Temperature visoko u plusu, planine bez snijega, sve podsjeća na april.

Autor: Bisera Hašimbegović

Decembar je mjesec kada se sumiraju rezultati, planiraju aktivnosti za narednu godinu.Tako je i u BIHAMK-ovom timu. Imamo planove za 2023. godinu. Želimo da svi korisnici i dalje budu zadovoljni našim uslugama. Vrijedna ekipa BIHAMK-a će uvijek biti tu da vam pomogne- savjetom, intervencijom, uslugom. Uz nas nikada niste sami na cesti.

Tokom decembra naš Informativni centar poslao je 13.099 izvješataja o stanju na cestama medijima i ostalim organizacijama sa kojima sarađuje. Od toga je 11. 762 poslano u pisanoj formi, a 1.337 izvještaja u direktnim javljanjima medijima.

Na web stranici BIHAMK-a audio izvještaj je snimljen 158 puta.

Odgovoreno je na 1.896 telefonskih upita, kao i na više od 500 upita poslanih putem maila ili BIHAMK-ovih društvenih mreža.

Služba Pomoć na cesti imala je 4.131 intervencija. Od toga 2.027 intervencija su bile prijevoz vozila, a 2.104 intervencija odnosilo se na pomoć na cesti. 

Naš dobro poznati broj telefona 1282 tokom decembra  primio je 16.358 poziva.

Kolege iz Sektora za preventivu, obrazovanje i inovativnost od svojih aktivnosti u decembru izdvojili su:

„Kviz znanja za učenike srednjih škola iz oblasti saobraćajne sigurnosti''

Bosanskohercegovački auto-moto klub svake godine organizuje cijeli niz saobraćajno-preventivnih aktivnosti, sa ciljem poboljšanja stepena sigurnosti saobraćaja, smanjenja broja saobraćajnih nezgoda i posljedica koje se ogledaju u svakodnevnom stradanju ljudi, a posebno djece i mladih. Dana 20. decembra 2022. godine u organizaciji Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba realizovan je ''Kviz znanja za učenike srednjih škola iz oblasti saobraćajne sigurnosti'' koji je podržan od strane Općine Velika Kladuša i JP Ceste Federacije BiH. Projektom su obuhvaćeni svi učenici završnih razreda srednjih škola na području Velike Kladuše i to u učenici Prve Srednje škole, Druge Srednje škole i Gimnazije.

Da li i kako koristiti e-romobil tokom zime?

Kada govorimo o vremenu upotrebe električnih romobila, svi smo svjesni da je to najčešće u ljetnim mjesecima kada je vrijeme suho i dovoljno toplo za korištenje ovih prevoznih sredstava. Međutim, dolaze nam haldniji i vlažniji dani kada električni romobili neće biti toliko u upotrebi, te ih je zbog toga veoma bitno pravilno skladištiti i spremiti za novu sezonu. Prvenstveno, želimo napomenuti da nije dovoljno samo skloniti električni romobil u garažu, ostavu ili neku drugu prostoriju, jer bi nepropisno skladištenje moglo uzokovati probleme i kvarove koje neće pokriti garancija i koji mogu biti fatalni za električni romobil.Prilikom skladištenja električnog romobila bitno je da se obrati pažnja na nekoliko stvari koje će znatno povećati dugotrajnost električnog romobila i njegove baterije. Opšte je poznato da elektronika i voda ne idu zajedno. Iako danas postoje određene mjere zaštite koje električni romobil čine otpornim na vodu, nije preporučljivo da se koriste za vožnju po kiši ili snijegu, zbog mogućnosti oštećenja i uzrokovanja nezgoda.

Ammar Dizdarević student Farmaceutskog  fakulteta, predstavljao je Bosnu i Hercegovinu i BIHAMK na evropskom takmičenju u simracingu. FIA Esports South European Zone cup takmičenje završio je na 7. mjestu a u generalnom poretku na 8. mjestu. Simracingom se počeo baviti početkom 2020. godine. Prva simulacija/igra sa kojom je počeo bila je Assetto Corsa (AC). Isprva, nije imao u planu da se utrkuje, nego je za užitak vozio neke od najdražih automobila. Vremenom razvila se i želja za utrkivanjem i tokom istraživanja naišao je na zajednicu pod imenom Assetto Corsa Croatia kada je vozio automobil Praga R1. Nakon 4 mjeseca utrkivanja sa ekipom iz regije uspio je osvojiti prvo mjesto na tom prvenstvu. Vrlo brzo prešao je sa Assetto Corse na Assetto Corsa Competizione (ACC). Kaže da je ACC ponudio daleko bolje iskustvo i utrkivanje.

I u 2023.godini ćemo biti vaš najbolji prijatelj u nevolji.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo