Članak top banner 970x90
Vijesti

U novembru skoro 15.000 poziva

Zima polako pokazuje svoje zube. Krenuli su jutarnji minusi, prve pahulje, poledica na kolovozu. Bližimo se kraju godine... evo kako je prošao novembar u BIHAMK-u. Tekst potpisuje naša Bisera Hašimbegović.

Autor: Bisera Hašimbegović

Nadam se da ste na vrijeme pripremili vaše vozilo za zimske uvjete vožnje i da ste ljetne gume zamjenili zimskim.

Provjerite vaše vozilo, potrebnu dokumentaciju za putovanje, kao i informacije o trenutnom stanju na cestama. Na putu ste uvijek sigurniji ako imate BIHAMK članski paket. A za više savjeta i pomoći uvijek možete pitati nas.

Mi smo i u novembru vrijedno radili, a ovo je samo djelić onoga što su kolege uradili.

  • Služba Pomoć na cesti imala je 3.672 intervencije. Od toga 1.734 intervencija su bile prijevoz vozila, a 1.938 intervencija odnosilo se na pomoć na cesti.
  • Naš dobro poznati broj telefona 1282 primio je tokom novembra 14.285 poziva.
  • Informativni centar BIHAMK-a poslao je 11.191 izvješataja o stanju na cestama medijima i ostalim organizacijama sa kojima sarađuje. Od toga je 9.932 poslano u pisanoj formi, a 1.259 izvještaja u direktnim javljanjima medijima.
  • Na web stranici BIHAMK-a audio izvještaj je snimljen 130
  • Odgovoreno je na 1.660 telefonskih upita, kao i na 410 upita poslanih putem maila ili BIHAMK-ovih društvenih mreža.

Krajem novembra ekipa Jutarnjeg programa BHT-a „Jutro za sve“ posjetila je naš Informativni centar, kako bi direktnim uključenjem u njihov program prenijeli dio radne atmosfere u jutarnjim satima, kada je broj javljanja za medije najveći. Sa svim medijskim kućama, posebno onim sa kojima svakodnevno radimo u živim javljanjima, Informativni centar ima odličnu dugogodišnju saradnju.

Kolege iz Sektora za preventivu, obrazovanje i inovativnost imali su u novembru mjesecu nekoliko važnih kampanja:

  • Dana 09. novembra 2022. godine u organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona realizovan je ''4. Kviz znanja iz oblasti sigurnosti u saobraćaju i saobraćajne kulture'' na kojem su prisustvovali i predstavnici Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba. Na Kvizu znanja učestvovalo je 11 timova iz 6 srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona, a cilj projekta je podizanje nivoa znanja učenika srednjih škola o sigurnosti saobraćaja, pravilima ponašanja u saobraćaju, saobraćajnoj kulturi i posljedicama nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa.
  • Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda“ (eng. “World Day of Remembrance for Road Traffic Victims“) obilježava se svake treće nedjelje u mjesecu novembru od 2005. godine kada je u formi Rezolucije usvojen na Generalnoj skupštini UN-a, uz snažnu podršku Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization – WHO). Ove godine Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda obilježen je 20. novembra pod sloganom: „Prisjeti se, podrži i djeluj“, dok je ovogodišnja tema događaja bila „Pravda“ gdje se željelo ukazati na brojne zakonske slabosti kada je riječ o odgovornosti krivaca za saobraćajne nezgode sa smrtnim posljedicama i teškim ozljedama, i poboljšanje prevencije saobraćajnih nezgoda i sigurnosti učesnika u saobraćaju.
  • Uposlenici Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba su 29. novembra 2022. godine posjetili Katolički školski centar ''Sv. Josip'' u Sarajevu i održali radionicu ''Siguran put do škole''. Radionici je prisustvovalo 54 prvačića koji su se kroz prezentaciji, prigodnu njihovom uzrastu, imali priliku upoznati se o rizicima sa kojima se mogu susresti u saobraćaju. Cilj radionice je bio da steknu dodatna znanja i vještine za sigurno kretanje, te da se upoznaju sa pravilima ponašanja kako bi bili sigurni na putu od kuće do škole.
  • Podsjećamo na globalnu kampanju ''Sigurnost pješaka u cestovnom saobraćaju'', koje Javno preduzeće Ceste Federacije BiH realizuje u saradnji sa Bosanskohercegovačkim auto-moto klubom, Federalnim ministarstvom prometa i komunikacije, Auto-moto savezom u Bosni i Hercegovini, Udruženjem društava za osiguranje u Federaciji BiH, kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i kantonalnim direkcijama za ceste.

BIHAMK

Povezane novosti

Oktobar u BIHAMK-u

Oktobar u BIHAMK-u

Kad dođe oktobar i kiše padaju... kaže pjesma koju svi volimo pjevati. Srećom, oktobar je ove godine prošao sa puno više sunčanih dana, bez ozbiljnije kiše. Pravo miholjsko ljeto.

Septembar u BIHAMK-u

Septembar u BIHAMK-u

Septembar znači da je kraj ljetu, godišnjim odmorima i vrijeme kada sumiramo utiske iz najtoplijih i najdinamičnijih mjeseci u godini. Nadamo se da ste se uspjeli odmoriti i da ste tokom putovanja upoznali neke nove krajeve, gradove, jezera.

Možda bi vas zanimalo