Članak top banner 970x90
BIHAMK vijesti

Protekli mjesec u BIHAMK-u: juni, 2023. godina

Više od 12.000 izvještaja našeg Informativnog centra; više od 4.500 intervencija, takmičenja i nagrada BIHAMK-u. Pročitajte detalje.

Autor: Bisera Hašimbegović

Vjerujem da svi volimo mjesec juni. Dani su duži, odbrojavamo dane do godišnjeg odmora i radujemo se suncu, moru, planini, jezeru. Gdje god, samo da se putuje!

Znamo da smo vaš najvjerniji prijatelj na cesti i da na nas uvijek možete računati

Mi smo vrijedno radili i tokom proteklog mjeseca. U junu je naš Informativni centar poslao 12.722 izvješataja o stanju na cestama medijima i ostalim organizacijama sa kojima sarađuje. Od toga je 11.472 poslano u pisanoj formi, a 1.250 izvještaja u direktnim javljanjima medijima. Na web stranici BIHAMK-a, audio izvještaj je snimljen 152 puta.

Tokom proteklog mjeseca BIHAMK je realizovao ukupno 4.552 intervencije pomoći na cesti koje su podrazumijevale usluge tehničke pomoći na cesti, prevoza vozila i medicinskog transporta, kao i prateće usluge: organizacija zamjenskog vozila, te usluge organizacije smještaja i povratka kući iz inostranstva.

Kod intervencija tehničke pomoći na cesti u više od 68,16% slučajeva kvar je uspješno otklonjen, pa su motorizovani građani nastavili sa svojim putovanjem.

Naš Sektor za preventivu, obrazovanje i inovativnost u mjesecu junu organizovao je Finalno 27. Saobraćajno-obrazovno takmičenje.

Na takmičenju je učešće uzelo ukupno 52 takmičara iz Bosne i Hercegovine. Ove godine takmičenje je održano po starom sistemu odnosno sastojao se iz teoretskog i praktičnog dijela (poznavanje saobraćajnih propisa i spretnosti vožnje bicikla na specijalno pripremljenoj stazi - poligonu).

Ekipu BIHAMK-a koja će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Europskom takmičenju čine dva dječaka i dvije djevojčice, a ove godine domaćin takmičenja je Crna Gora (u gradu Baru od 22-25. septembra 2023. godine).

U periodu od 01-15. juna BIHAMK-ov Sektor za preventivu, obrazovanje i inovativnost organizovao je, također, prvi krug kvalifikacionog dijela državnog takmičenja „Najbolji mladi vozač“. Na osnovu rezultata prvog testa formirana je rang lista od 137 najuspješnijih takmičarki i takmičara, koji su na testu imali minimalno 85% tačnih odgovora i koji su se plasirali u drugi krug kvalifikacionog dijela takmičenja. Drugi krug kvalifikacionog dijela takmičenja (teoretski online test) održat će se u periodu od 10-14. jula 2023. godine, te će se na finalno praktično takmičenje plasirati 20 najuspješnijih kandidata, koji budu imali najveći broj tačnih odgovora i najkraće provedeno vrijeme za rješavanje testa. Finalno, praktično, takmičenje će se održati 08. septembra 2023. godine, u Sarajevu (poligon Zetra).

Praktični dio će se sastojati od više disciplina koje će svaki od takmičara odraditi tokom takmičenja. Tom prilikom će se ocjenjivati vozačke sposobnosti takmičara pri upravljanju motornim vozilom, mogućnost savladavanja prepreka na poligonu, pravilna vožnja u saobraćaju, prva pomoć, kao i snalaženje u drugim specifičnim situacijama u saobraćaju.

Dva najbolja takmičara sa državnog prvenstva će se plasirati na Internacionalno takmičenje za najboljeg mladog vozača, pod pokroviteljstvom FIA-e, koje će se održati od 06 - 08. oktobra/listopada 2023. godine u Beču (Austrija).

BIHAMK-ov Sektor za međunarodne saradnje uspješno je završio proces FIA Ekološke certifikacije na nivou BIHAMK grupacije. BIHAMK je od moguće tri, dobio certifikat sa dvije zvjezdice što predstavlja zvaničnu, međunarodno priznatu potvrdu primjene dobre ekološke prakse u svim domenima djelovanja BIHAMK grupacije. Posebno smo ponosni na činjenicu da su nadležni zvaničnici iz FIA-e iskazali sve pohvale na račun izuzetne posvećenosti BIHAMK-a pitanjima zaštite prirodne sredine te što smo se dobivanjem ovog certifikata među prvima u Bosni i Hercegovini, svrstali u red savremenih poslovnih subjekata koje svoje djelovanje usklađuje sa ESG standardima (zaštita okoliša, društvena odgovornost i savjesno korporativno upravljanje).

Također, ostvarili smo još jedan izuzetno značajan uspjeh. Naime, na Plenarnoj skupštini FIA Regije I održanoj u Strazburu (Francuska) BIHAMK-u je uručena Inovacijska nagrada za 2023., najviše godišnje priznanje ove FIA Regije koja okuplja preko 100 autoklubova iz Evrope, Afrike i Bliskog istoka. Dodjela Inovacijske nagrade u kategoriji ušteda za članove i korisnike usluga mobilnosti koju je BIHAMK dobio za projekt Interaktivne mape punionica električnih vozila u Bosni i Hercegovini” označila je i međunarodnu afirmaciju predanog i vrijednog rada BIHAMK-ovog Sektora za organizaciju pomoći na cesti, preventivu, obrazovanje i inovativnost koji su bili idejni tvorci i realizatori nagrađenog projekta. Pored BIHAMK-a, ovogodišnji dobitnici Inovacijskih nagrada za projekte koji se uglavnom tiču promocije elektromobilnosti, bili su veliki evropski klubovi iz Austrije (ÖAMTC), Nizozemske (ANWB) i Norveške (NAF) što samo po sebi predstavlja dodatnu potvrdu činjenice da BIHAMK djeluje u skladu sa najvišim evropskim i svjetskim standardima u pružanju usluga mobilnosti.

Hvala na povjerenju, a mi ćemo se i dalje truditi da u svim segmentima u kojima djelujemo budemo najbolji.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo