Članak top banner 970x90
BIHAMK vijesti

Protekli mjesec u BIHAMK-u: april, 2023. godina

Počele pripreme za Evropsko saobraćajno-obrazovno takmičenje.

Autor: Bisera Hašimbegović

Iako smo i kalendarski već odavno u proljeću, april je više ličio na novembar. Kiša, magla..baš sve je podsjećalo na jesen.

Zimske gume mogli smo zamjeniti za ljetne već na početku mjeseca, ali mnogi od nas su ipak sačekali drugu polovinu mjeseca i stabilizaciju vremena.

Krajem aprila (25.04.) putovala sam u Skoplje (Sjeverna Makedonija) na sastanak koordinatora i šefova Informativnih centara zemalja u regionu. Domaćini su nam bili kolege iz Auto-moto saveza Makedonije, a sastanku su,osim njih, prisustvovale kolege iz: AMZS (Slovenija), HAK-a (Hrvatska), AMSS (Srbija), AMS CG (Crna Gora) i ja ispred BIHAMK-a. To je šesti po redu sastanak ovog tipa, gdje je do sada svaka od zemalja bila domaćin. Prilika je to da kolege između sebe razmjene iskustva, ideje, prijedloge. Posebno u godinama koje su iza nas, gdje smo suočeni Covidom 19 bili izloženi brojnim izazovima, sa kojima se do sada nismo susretali. Na sastanku se, osim tema koje se tiču rada u Informativnom centru, također razgovaralo i o ostalim segmentima koje obavljamo: članstvo, preventiva, touring informacije i usluge itd.

U mjesecu aprilu naš Informativni centar poslao je 11.192 izvješataja o stanju na cestama medijima i ostalim organizacijama sa kojima sarađuje. Od toga je 9.181 poslano u pisanoj formi, a 1.274 izvještaja u direktnim javljanjima medijima.

Na web stranici BIHAMK-a, audio izvještaj je snimljen 133 puta.

Tokom aprila BIHAMK je realizovao ukupno 3.688 intervencija pomoći na cesti koje su podrazumijevale usluge tehničke pomoći na cesti, prevoza vozila i medicinskog transporta, kao i prateće usluge: organizacija zamjenskog vozila, te usluge organizacije smještaja i povratka kući iz inostranstva.

Kod intervencija tehničke pomoći na cesti u više od 71,95% slučajeva kvar je uspješno otklonjen, pa su motorizovani građani nastavili sa svojim putovanjem.

Sektor za preventivu, obrazovanje i inovativnost u aprilu je započeo ciklus Saobraćajno-obrazovnog takmičenja i to dvadeset sedmu godinu zaredom. Ove godine Evropsko saobraćajno-obrazovno takmičenje će se održati u periodu od 22.-25. septembra u Baru, Crna Gora.

Krajem mjeseca u posjetu su nam došli učenici Mješovite srednje škole Maglaj, smjer mašinski tehničar i tehničar drumskog saobraćaja. U okviru posjete učenici i profesori su se upoznali sa radom BIHAMK-a i to o pružanju tehničke pomoći vozačima, članstvu, saobraćajnom preventivnom odnosno projektima vezanim za povećanje sigurnosti u saobraćaju, međunarodnim saradnjama, kao i domenu informisanja javnosti o stanju na cestama. U sklopu posjete učenici su odslušali i edukativno predavanje o sigurnom ponašanju u saobraćaju kroz koje su imali priliku da se upoznaju sa rizicima i opasnostima sa kojima se mogu susresti u saobraćaju, kao i važnosti odgovornog ponašanja.

Prilika je ovo da pozovemo i druge zainteresovane škole da nam se jave i da organizujemo posjetu.

Nastavit ćemo i dalje preko naših kanala za oglašavanje promovisati sve informacije i savjete iz raznih segmenata sigurnosti saobraćaja.

BIHAMK

Povezane novosti

Citroen predstavlja novu generaciju modela C3 Aircross

Citroen predstavlja novu generaciju modela C3 Aircross

Francuzi su odlučili radikalno promijeniti pristup na tržištu kompaktnih SUV vozila i potpuno redizajnirati svoj model C3 Aircross. Evropska verzija ovog modela dijeli novu konstrukcijsku osnovu Smart Car s nedavno lansiranim modelom C3.

Proizvedeno dva miliona Hyundai Tucsona u Češkoj

Proizvedeno dva miliona Hyundai Tucsona u Češkoj

U ponedjeljak je s proizvodne trake sišao dvomilioniti Tucson u češkoj fabrici u Nošovicama. Ovaj posebni primjerak obojen je u Sailing Blue Pearl boju i pogonjen s 1.6 T-GDi HEV motorom, već sada stiže do svog budućeg vlasnika u Velikoj Britaniji.

Možda bi vas zanimalo