Članak top banner 970x90
BIHAMK vijesti

Protekli mjesec u BIHAMK-u: maj, 2023. godina

Nakon 21 godinu Informativni centar BIHAMK-a dobio jedinstveni broj telefona - 1325.

Autor: Bisera Hašimbegović

Novi broj Informativnog centra

Od 10. maja, novi broj Informativnog centra je 1325 za informacije o stanju na cestama. Broj 1282 i dalje ostaje aktivan, za usluge pomoći na cesti. 

Ova izmjena se uvodi kako bi se komunikacija sa članovima i građanima poboljšala, prije svega jer u situacijama traženja pomoći na cesti putem broja 1282 više neće biti potrebe za odabirom usluge, nego će se prvi slobodan operater pomoći na cesti javiti odmah. Pročitajte više ovdje.

Besplatne intervencije za poplavljena područja

Nažalost i u mjesecu maju smo imali puno kišnih dana, a polovinom mjeseca zapadnu i sjeverozapadnu Bosnu zahvatile su poplave, pa su i pozivi prema našem Pozivnom centru bili učestali.

BIHAMK je odmah reagovao, pa su sve intervencije u poplavljenim područjima bile besplatne.

U mjesecu maju, naš Informativni centar poslao je  12.347 izvješataja o stanju na cestama medijima i ostalim organizacijama sa kojima sarađuje. Od toga je 11.033 poslano u pisanoj formi, a 1.314 izvještaja u direktnim javljanjima medijima.

Na web stranici BIHAMK-a, audio izvještaj je snimljen 148 puta.

Tokom proteklog mjeseca BIHAMK je realizovao ukupno ​3.968 intervencija pomoći na cesti koje su podrazumijevale usluge tehničke pomoći na cesti, prevoza vozila i  medicinskog transporta, kao i prateće usluge: organizacija zamjenskog vozila, te usluge organizacije smještaja i povratka kući iz inostranstva.

Kod intervencija tehničke pomoći na cesti u više od 70,81% slučajeva kvar je uspješno otklonjen, pa su motorizovani građani nastavili sa svojim putovanjem.

Aktivnosti Sektora za preventivu, obrazovanje i inovativnost

Sektor za preventivu, obrazovanje i inovativnost u maju mjesecu je organizovao dva takmičenja ''Saobraćajno-obrazovno takmičenje'' i ''Najbolji mladi vozač''.

Bosanskohercegovački auto-moto klub i ove godine po dvadesetsedmi put je organizovao Saobraćajno/prometno–obrazovno/odgojno takmičenje/natjecanje učenika osnovnih škola u Bosni i Hercegovini. Takmičenje/natjecanje se izvodi po izmjenjenom sistemu i sastoji se od školskog, kvalifikacionog i na kraju finalnog takmičenja/natjecanja, izuzev područja gdje postoji tradicija provođenja takmičenja po starom sistemu (Tuzlansko područje i područje Brčko Distrikta). Školsko kvalifikaciono takmičenje/natjecanje završeno je 19. maja/svibnja 2023. godine, a realizovano je elektronski popunjavanjem online testova. Finalno takmičenje je održano početkom juna mjeseca.  

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) po drugi put organizuje državno takmičenje „Najbolji mladi vozač“ u Bosni i Hercegovini. Takmičenje za najboljeg mladog vozača, pored ukazivanja na značaj sigurnog ophođenja u saobraćaju, ima za cilj i testiranje njihovih vještina u oblastima saobraćajnih pravila, prve pomoći, bezbjednosti na cestama i tehničkih aspekata vozila. Da li ste baš Vi „Najbolji mladi vozač“ u Bosni i Hercegovini? Ukoliko mislite da jeste i želite sudjelovati, prvi korak je prijava do 15.06.2023. godine.

Također, obilježili smo i 7. UN Sedmicu globalne sigurnosti u saobraćaju.

Prema prikupljenim statističkim podacima, u 2022. u Bosni i Hercegovini zabilježena je ukupno 31.321 saobraćajna nezgoda, što znači da se svakoga dana tokom prošle godine na putevima dogodilo više od 85 saobraćajnih nezgoda. Tokom protekle godine registrovane su 1.083 nezgode više u odnosu na 2021. godinu, što je povećanje ukupnog broja saobraćajnih nezgoda za 3,45 posto. U protekloj 2022. godini, u saobraćajnim nezgodama u Bosni i Hercegovini život su izgubile 222 osobe, 1.554 osobe su teže povrijeđene, dok je 8.704 osoba pretrpjelo lakše tjelesne povrede. Iz tog razloga Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK), jedna od vodećih organizacija na polju unapređenja cestovne sigurnosti, pridružava se Sedmoj UN globalnoj sedmici za cestovnu sigurnost 2023. koja je realizovana u periodu od 15-21 maja 2023. godine. Kampanja pod sloganom “Rethnik mobility“ poziva nas da ponovno osmislimo način na koji se krećemo u saobraćaju, imajući u fokusu potrebu za aktivnom i održivom mobilnošću. Cilj kampanje je i ukazivanje na važnost sigurne cestovne infrastrukture i činjenice da se cestovne mreže moraju projektovati imajući u vidu ranjive učesnike u saobraćaju, te da ceste i ulice moraju  zadovoljavati potrebe mladih, djece, žena, ljudi s invaliditetom, te starijh osoba.

I tokom mjeseca maja ovaj sektor pripremio je i objavio veliki broj savjeta iz raznih oblasti sigurnosti saobraćaja koji su javnosti prezentirani putem BIHAMK magazina i društvenih mreža, a sve sa ciljem da se poboljša cjelokupna sigurnost svih učesnika u saobraćaju.

Dok čekamo sunce i godišnji odmor, na vrijeme pripremite vaše vozilo za putovanje. Također, provjerite sve potrebne dokumente za vas i vaše vozilo, kako bi izbjegli neprijatnosti. BIHAMK je uvijek tu kada vam zatreba informacija ili pomoć.

BIHAMK

Povezane novosti

Novi broj BIHAMK Informativnog centra - 1325 

Novi broj BIHAMK Informativnog centra - 1325 

Ova izmjena se uvodi kako bi se komunikacija sa članovima i građanima poboljšala, prije svega jer u situacijama traženja pomoći na cesti putem broja 1282 više neće biti potrebe za odabirom usluge.

Možda bi vas zanimalo