Članak top banner 970x90
BIHAMK vijesti

Protekli mjesec u BIHAMKU: mart, 2023. godina

Prva koferencija o elektromobilnosti u organizaciji BIHAMK-a

Autor: Bisera Hašimbegović

Vjerujem da se većina vas raduje martu, jer to znači kraj zime i početak proljeća, barem kalendarski. Iako priželjkujemo više sunčanih dana, moramo priznati da ova zima i nije bila baš tako hladna i sa puno snijega.

Kao što je neophodna priprema vozila za zimske uslove, isto tako bitno je znati kako pripremiti vozilo i za toplije dane. O tome smo već pisali, a ako ste propustili, podsjećamo da sve bitne informacije mžete pronaći ovdje.

Ekipe BIHAMK-a su vrijedno radile i tokom marta.

U mjesecu martu naš Informativni centar poslao je 12.123 izvješataja o stanju na cestama medijima i ostalim organizacijama sa kojima sarađuje. Od toga je 10.811 poslano u pisanoj formi, a 1.312 izvještaja u direktnim javljanjima medijima.

Na web stranici BIHAMK-a, audio izvještaj je snimljen 142 puta.

Tokom proteklog mjeseca BIHAMK je realizovao ukupno 3.651 intervencija pomoći na cesti koje su podrazumijevale usluge tehničke pomoći na cesti, prevoza vozila i medicinskog transporta, kao i prateće usluge: organizacija zamjenskog vozila, te usluge organizacije smještaja i povratka kući iz inostranstva.

Kod intervencija tehničke pomoći na cesti u više od 73% slučajeva kvar je uspješno otklonjen, pa su motorizovani građani nastavili sa svojim putovanjem.

Konferencija o elektromobilnosti 

Sektor za preventivu, obrazovanje i inovativnost u martu je organizovao konferenciju ''Let's drive green''. Realizacija konferencije provedena je sa ciljem da se kroz jako liderstvo pokrenu aktivnosti kako bi se unaprijedilo djelovanje i promovisanje elektromobilnosti i električnih vozila u Bosni i Hercegovini. Stanje vezano za elektromobilnost u Bosni i Hercegovini se u odnosu na prije par godina znatno poboljšalo, što potvrđuje i činjenica da je u 2022. godini registrovano 82,7% više vozila na električni pogon nego u 2021. godini. Konferenciji su pored stručnih predstavnika BIHAMK-a, prisustvovali i predstavnici svih relevantnih institucija koji se unutar svog poslovanja bave razvojem elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini. Poseban gost na konferenciji bio je visoki zvaničnik Austrijskog automobilskog, motociklističkog i turing kluba (ÖAMTC) Oliver Schmerold.

Početkom marta 2023. godine BIHAMK-ovi tehnički instruktori prisustvovali su edukaciji o MG i Renault vozilima u modernom trening centru GRAND AUTO – Adriatic koji se nalazi u Novom Mestu (Slovenija). U sklopu navedene edukacije BIHAMK-ovi tehnički instruktori upoznali su se sa opravkom električnih vozila na cesti , te novim modernim tehnologijama i sistemima koji će se koristiti u novim vozilima. I na ovaj način BIHAMK Asistencija d.o.o. potvrđuje da je tržišni lider u pružanju usluga asistencija, te da je i dalje glavni fokus na konstantnom ulaganju u najvrijednije resurse kompanije, a to su ljudi.

Podsjećamo, posjedovanje zimske opreme zakonski nije obavezno od 1. aprila, ali svakako preporučujemo opreznu vožnju bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove. 

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo