Članak top banner 970x90
BIHAMK vijesti

Oktobar u BIHAMK-u

Kad dođe oktobar i kiše padaju... kaže pjesma koju svi volimo pjevati. Srećom, oktobar je ove godine prošao sa puno više sunčanih dana, bez ozbiljnije kiše. Pravo miholjsko ljeto.

Autor: Bisera Hašimbegović

Na vrijeme smo sve vozače podsjetili na zakonsku obavezu posjedovanja zimske opreme koja je počela 01.11. pa su gužve kod vulkanizera počele od polovine oktobra.

U rubrici "Protekli mjesec u BIHAMK-u", koju potpisuje naša Bisera Hašimbegović, informišemo vas šta je ekipa BIHAMK-a vrijedno radila i tokom mjeseca oktobra.

  • Služba Pomoć na cesti imala je 3.704 intervencije. Od toga 1.996 intervencija su bile prijevoz vozila, a 1.708 intervencija odnosilo se na pomoć na cesti.
  • Naš dobro poznati broj telefona 1282 primio je tokom oktobra 14.947 poziva.
  • Informativni centar BIHAMK-a poslao je 12.697 izvješataja o stanju na cestama medijima i ostalim organizacijama sa kojima sarađuje. Od toga je 11.397 poslano u pisanoj formi, a 1.300 izvještaja u direktnim javljanjima medijima.
  • Na web stranici BIHAMK-a audio izvještaj je snimljen 153 puta.
  • Odgovoreno je na 1.861 telefonskih upita, kao i na 150 upita poslanih putem maila ili BIHAMK-ovih društvenih mreža.

Vrijedno su protekli mjesec radili i kolege iz Sektora za preventivu, obrazovanje i inovativnost.

Početkom oktobra učestvovali su na Internacionalnom takmičenju ''Najbolji mladi vozač'' koje je održano u Madridu (Španija), a  pod pokroviteljstvom Regije I Međunarodne automobilističke federacije (FIA). Pored domaćina (RACE) u takmičenju su učestvovali i klubovi iz: Nizozemske (ANWB), Slovenije (AMZS), Bosne i Hercegovine (BIHAMK), Velike Britanije (IAM Road Smart), Mađarske ( MAK), Austrije (ÖAMTC), Poljske (PZM) i Bugarske (UAB). Predstavnici BIHAMK-a su ostvarili odlične rezultate, jer je Amar Hadžimustafić završio takmičenje kao 6. najbolji mladi vozač u Evropi, čime smo pokazali da mladi vozači u Bosni i Hercegovini voze odgovorno, sigurno i spretno.

U Sarajevu je, u organizaciji BIHAMK-a, dana 18. oktobra održan Okrugli sto na temu ''Sigurnost vozača električnih romobila i zakonska regulativa''. Okruglom stolu su prisustvovale sve relevantne institucije u Bosni i Hercegovini, kao i firme koje se bave najmom električnih romobila. Zajednički interes svih učesnika je rješavanje pitanja sigurnosti vozača električnih romobila, ali i ostalih učesnika u saobraćaju.

U okviru realizacije Okruglog stola Bosanskohercegovački auto-moto klub sproveo je online anketu na temu električnih romobila. Cilj istraživanja je da se čuju stavovi korisnika električnih romobila o prednostima i nedostacima ovog prijevoznog sredstva, kao i njihova iskustva prilikom vožnje električnih romobila. Pored vozača električnih romobila, anketu su mogli popuniti i ostali učesnici u saobraćaju (vozači motornih vozila, biciklisti, pješaci...) budući da sve ove kategorije imaju konfliktne situacije u saobraćaju sa vozačima električnih romobila.

Javno preduzeće Ceste Federacije BiH u saradnji sa Bosanskohercegovačkim auto-moto klubom, Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija, Auto-moto savezom u Bosni i Hercegovini, Udruženjem društava za osiguranje u Federaciji BiH, kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i kantonalnim direkcijama za ceste realizuje globalnu kampanju pod nazivom ''Sigurnost pješaka u cestovnom saobraćaju''.

Osnovna ideja kampanje je da se skrene neophodna pažnja na ovu kategoriju učesnika u saobraćaju i njihovu ranjivost, da se ukaže na opasnosti kojima su izloženi te potencira njihova sigurnost i zaštita. Prema prikupljenim podacima o učešću pješaka u saobraćajnim nezgodama u Federaciji Bosne i Hercegovine za period 2021. godine i šest mjeseci 2022. godine pokazuju da su 33 pješaka smrtno stradala, dok je 291 pješak zadobio teže tjelesne povrede, a 698 njih lakše tjelesne povrede.

Podsjećamo, pješak se, u pravilu, ne smije kretati i zadržavati na kolovozu. Ako se pješak kreće kolovozom, on se mora kretati što bliže ivici kolovoza i to veoma pažljivo i na način kojim ne ometa ili ne sprječava saobraćaj vozila. Novčanom kaznom u iznosu od 40,00 KM kaznit će se za prekršaj: pješak koji se nepotrebno zadržava na kolovozu na način kojim se ometa ili sprječava saobraćaj vozila.

Prije nego naše ceste prekrije prvi ovosezonski snijeg, provjerite ispravnost vašeg vozila i da li posjedujete adekvatnu zimsku opremu.

BIHAMK će i dalje biti vaš najbolji prijatelj na cesti!

BIHAMK

Povezane novosti

U novembru skoro 15.000 poziva

U novembru skoro 15.000 poziva

Zima polako pokazuje svoje zube. Krenuli su jutarnji minusi, prve pahulje, poledica na kolovozu. Bližimo se kraju godine... evo kako je prošao novembar u BIHAMK-u. Tekst potpisuje naša Bisera Hašimbegović.

Možda bi vas zanimalo