Članak top banner 970x90
Vijesti

Smatrate li da treba zakonski regulisati korištenje električnih romobila u BiH?

S ciljem unapređenja sigurnosti saobraćaja, organizirali smo okrugli sto na temu "Sigurnost vozača električnih romobila i zakonska regulativa", koji je održan u Sarajevu.

Autor: BIHAMK
Izvor: FENA

S ciljem unapređenja sigurnosti saobraćaja, organizirali smo okrugli sto na temu “Sigurnost vozača električnih romobila i zakonska regulativa”, koji je održan 18. oktobra u Sarajevu. Učesnici su bili predstavnici institucija u Bosni i Hercegovini, koje imaju interes u regulisanju korištenja električnih romobila, predstavnica ANWB, Kraljevskog nizozemskog touring kluba, Feike Van Schaik, predstavnik udruženja Giro di Sarajevo, Damir Margeta, Osman Lindov sa Fakulteta za saobraćaj i komunikacije, te predstavnici kompanija koje se bave iznajmljivanjem romobila - Dino Hajric (BeeBee) i Muhamed Mulahmetovic (BinBin).

Koordinatorica za trening i edukaciju iz BIHAMK-a Silma Muminović: "Sve je veći broj električnih romobila na bh. cestama, s obzirom na to da su isti bez ikakvih prepreka pri kupovini i vožnji dostupni široj masi ljudi. Iz tog razloga svjedoci smo i saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju vozači električnih romobila sa drugim učesnicima u saobraćaju. Bez saobraćajnih pravila i propisa ova prevozna sredstva trenutno predstavljaju opasnost za sve učesnike u saobraćaju i zbog toga moramo pridati veću pažnju i značaj rješavanju ovog problema. Cilj okruglog stola je da se pozovu svi donosioci odluka, kao i svi kojih se tiče ova tema, da na jednom mjestu iznesu stanje o sigurnosti učesnika u saobraćaju, te da se otvori rasprava o rješavanju ovog problema i na kraju donesu konkretni zajednički prijedlozi."

Smatrate li da treba zakonski regulisati korištenje električnih romobila u BiH? Poslušajte šta o tome misle Dino Hajrić, Muhamed Mulahmetović, Damir Margeta i Feike Van Schaik:

View this post on Instagram

A post shared by BIHAMK (@bihamk)

BIHAMK

Povezane novosti

Premijera: Novi Citroen C3 Aircross

Premijera: Novi Citroen C3 Aircross

Citroen je objavio prve službene slike i šture informacije o novom C3 Aircrossu. No, ono što je poznato, SUV B-segmenta može primiti do sedam putnika, a imat će i čisto električnu verziju.

Možda bi vas zanimalo