Članak top banner 970x90
Vijesti

U 2022. godini u Bosni i Hercegovini registrovano više od milion vozila

U Bosni i Hercegovini u 2022. godini ukupno je registrovano 1.184.758 cestovnih vozila, što u odnosu na 2021. godinu predstavlja povećanje od 32.015 vozila, odnosno od 2,78%.

Autor: BIHAMK

Nakon što je 2021. godine nastavljen trend porasta broja registrovanih/registriranih vozila, koji je 2020. godine bio zaustavljen pojavom pandemije, u 2022. godini broj registrovanih/registriranih vozila je prestigao i nivo iz godine prije pandemije (1.175.731) i veći je za 0,77%.

Tokom 2022. godine došlo do smanjenja broja uvezenih rabljenih vozila za 3,38%, a trend smanjenja novih registrovanih/registriranih vozila se nastavio, te je taj broj u odnosu na prethodnu godinu manji za 1.062 vozila, odnosno 10,13%.

Upoređujući broj registrovanih/registriranih vozila po starosnoj strukturi, odnosno prema Euro standardima, kao i po vrsti pogonskog goriva možemo zaključiti da se kako starosna tako i ekološka struktura voznog parka u našoj zemlji iz godine u godinu mijenja i da na bosanskohercegovačkim cestama saobraća sve veći broj vozila sa višim Euro standardima i vozila koja za pogon koriste alternativna goriva, ali nažalost još uvijek ne istim intenzitetom kako raste ukupan broj vozila u našoj zemlji.

Kompletnu informaciju možete pogledati OVDJE.

BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo