Članak top banner 970x90
BIHAMK vijesti

Protekli mjesec u BIHAMK-u: septembar, 2023. godina

Kalendarski smo zakoračili u godišnje doba sa najljepšim bojama, ali srećom vrijeme i dalje miriše na ljeto. Maglovito jutro zamijeni sunčan dan, pa vjerujem da svaki slobodan trenutak koristite za odlazak na neko kratko putovanje.

Autor: Bisera Hašimbegović

Gdje god da putujete, ne zaboravite-BIHAMK je najbolji prijatelj na putovanju

Iako je ovo doba godine kada je broj poziva nešto manji nakon završene ljetne sezone, BIHAMK-ove ekipe vrijedno rade.

Tokom mjeseca septembra, naš Informativni centar poslao je 12.023 izvješataja o stanju na cestama medijima i ostalim organizacijama sa kojima sarađuje. Od toga je 10.732 poslano u pisanoj formi, a 1.291 izvještaja u direktnim javljanjima medijima. Na web stranici BIHAMK-a, audio izvještaj je snimljen 146 puta.

U septembru smo realizovali ukupno 5.000 intervencija pomoći na cesti koje su podrazumijevale usluge tehničke pomoći na cesti, prijevoza vozila i medicinskog transporta, kao i prateće usluge: organizacija zamjenskog vozila, te usluge organizacije smještaja i povratka kući iz inostranstva. Kod intervencija tehničke pomoći na cesti, u više od 70,49% slučajeva kvar je uspješno otklonjen, pa su motorizovani građani nastavili sa svojim putovanjem.

I kolegice i kolege u Sektoru za preventivu, obrazovanje i inovativnost su radili punom parom u septembru. Dana 08.09.2023. godine na parkingu olimpijske dvorane Zetra u Sarajevu održano je 2. finalno državno takmičenje u spretnosti vožnje i poznavanja saobraćajnih pravila "Najbolji mladi vozač u Bosni i Hercegovini" u organizaciji Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK-a). Takmičenje za najboljeg mladog vozača, pored ukazivanja na značaj sigurnog ophođenja u saobraćaju, ima za cilj podizanje svijesti o oblastima saobraćajnih pravila, prve pomoći, bezbjednosti na cestama i tehničkih aspekata vozila među mladim vozačima. Dva najbolja takmičara, Elmedin Ćibo i Adis Potura, plasirali su se na Internacionalno takmičenje za najboljeg mladog vozača, pod pokroviteljstvom FIA-e, koje će se održati 06-08. oktobra 2023. godine u Beču (Austrija).

Polovinom mjeseca, pokrenuta je kampanja "Vozite pažljivo", koja treba da skrene pažnju na činjenicu koliko mobilni telefoni odvlače pažnju tokom vožnje. U kampanji učestvuje 35 klubova članica FIA-e u Europi, Bliskom Istoku i Africi. Ukoliko koristite pametni telefon tokom vožnje vjerovatnoća da ćete doživjeti saobraćajnu nezgodu je do četiri puta veća. FIA (Međunarodna automobilistička federacija) skupa sa BIHAMK-om vas poziva da razmislite o korištenju mobilnih uređaja i koliko isti odvlače pažnju tokom vožnje.

Svjetski dan bez automobila obilježava se 22. septembra u okviru Europske sedmice mobilnosti.

Na ovaj dan širom svijeta se organizuju događaji i aktivnosti u cilju promovisanja kvalitetnijeg javnog prevoza, biciklizma i pješačenja kao i zdravijeg života generalno. Cilj Svjetskog dana bez automobila je da se građanima ukaže na značaj zaštite životne sredine i potakne ih se na pješačenje, vožnju biciklom, korištenje javnog gradskog prijevoza, kao i drugih alternativnih prijevoza koji znatno manje zagađuju okoliš, a kako bi pridonijeli boljem i zdravijem načinu života i ukazali na preveliki broj prijevoznih sredstava čiji izduvni gasovi pridonose zagađenju zraka.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine pod pokroviteljstvom BIHAMK-a učestvovala je na 36. Evropskom saobraćajno-obrazovnom takmičenju. Takmičenje je održano u Baru (Crna Gora) u periodu od 22. – 25. septembra 2023. godine, a domaćin i organizator je bio Auto moto savez Crne Gore (AMSCG). Na ovogodišnjem evropskom takmičenju nastupili su predstavnici 20 klubova iz 19 evropskih zemalja i to Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Francuska, Češka Republika, Srbija, Litvanija, Crna Gora, Slovačka, Švicarska, Poljska, Latvija, Rumunija, Turska, Slovenija i Portugal. Tim čine dva dječaka i dvije djevojčice, učenici petih i šestih razreda osnovne škole, koji predstavljaju svoje zemlje kao i nacionalne autoklubove iz tih zemalja. Takmičenje je održano po tzv. ”rotacijskom” sistemu, a svi takmičari su nastupali na sedam takmičarskih stanica (disciplina).

Kolege u BIHAMK Asistenciji su u periodu od 26.-29.09. godine za uposlenike kompanije Tvornica cementa Kakanj d.o.o. organizovali trening pod nazivom "Sigurna vožnja". Ovim je BIHAMK još jednom potvrdio liderstvo u segmentu edukacije o sigurnoj vožnji za profesionalne i druge vozače. Osnovni cilj treninga jeste edukacija o važnosti pravilne i sigurne vožnje, kako bi preventivnim djelovanjem podigli nivo sigurnosti učesnika u saobraćaju. Time bi se smanjio broj saobraćajnih nezgoda, a samim tim i broj poginulih, teže ili lakše povrijeđenih. Trening je bio podijeljen na dva dijela, teorijski i praktični. Također, u sklopu edukacije korišten je simulator prevrtanja i čeonog udara.

Podsjećamo, broj telefona službe Pomoć na cesti je 1282 (za pozive iz inostranstva +387 33 282 100), a broj telefona Informativnog centra je 1325 (za pozive iz inostranstva +387 33 212 773). 

Sretan put! 

BIHAMK

Povezane novosti

Citroen predstavlja novu generaciju modela C3 Aircross

Citroen predstavlja novu generaciju modela C3 Aircross

Francuzi su odlučili radikalno promijeniti pristup na tržištu kompaktnih SUV vozila i potpuno redizajnirati svoj model C3 Aircross. Evropska verzija ovog modela dijeli novu konstrukcijsku osnovu Smart Car s nedavno lansiranim modelom C3.

Proizvedeno dva miliona Hyundai Tucsona u Češkoj

Proizvedeno dva miliona Hyundai Tucsona u Češkoj

U ponedjeljak je s proizvodne trake sišao dvomilioniti Tucson u češkoj fabrici u Nošovicama. Ovaj posebni primjerak obojen je u Sailing Blue Pearl boju i pogonjen s 1.6 T-GDi HEV motorom, već sada stiže do svog budućeg vlasnika u Velikoj Britaniji.

Možda bi vas zanimalo