Članak top banner 970x90
Savjeti

Pravilan odabir i pravilno postavljanje autosjedalice

Želite li biti odgovoran roditelj kada je u pitanju zaštita vašeg djeteta u autu? Počnite tako što ćete poštivati zakon kojim se štiti vaše dijete i uvijek koristite sigurnosni pojas i budite uzor vašem djetetu!

Autor: BIHAMK

Stavovi roditelja su od ključnog značaja za formiranje navika kod djece. Da bi svojim ponašanjem bili pozitivan primjer djeci, roditelji i druge odrasle osobe koje putuju vozilom moraju primijenjivati zakon o korištenju dječijih zaštitnih sistema i sigurnosnih pojaseva, tako što će vezivati svoje sigurnosne pojaseve prilikom svakog putovanja, na svim sjedištima, odnositi se sa poštovanjem prema ostalim učesnicima u saobraćaju, te se pridržavati svih propisa cestovnog saboraćaja.

Dječiji sigurnosni sistem (DDS) je jedini pasivni element sigurnosti u vozilu prilagođen djeci i korištenje dječije autosjedalice može smanjiti rizik od pogibije djece u saobraćajnim nezgodama za 80%.

Izaberite odgovarajuću autosjedalicu

Za dijete je najsigurnija vožnja u testiranoj i provjerenoj autosjedalici. Svaka sjedalica mora imati na sebi oznaku atesta sigurnosti (homologacijski dokument) Regulacije 44 Ekonomske komisije Ujedinjenih naroda za Europu (UN ECE R44).

Bitno je naglasiti da roditelji moraju izabrati odgovarajuću autosjedalicu za svaku fazu razvoja djeteta. Od rođenja do 12 godine, dječije tijelo prolazi kroz izuzetan preobražaj. Dječiji sigurnosni sistemi moraju se prilagoditi ovim promjenama kako bi osigurali najveću moguću zaštitu u svim fazama rasta.

Tipologija dječijih autosjedalica

Postoje četiri osnovna tipa dječijih autosjedalica dizajniranih da obezbjede najbolju moguću zaštitu u svakoj fazi razvoja.

Postavite dječiju autosjedalicu u odgovarajućem pravcu

U prvim mjesecima života djeteta, do 15-tog mjeseca, dječije sjedalice trebaju biti okrenute suprotno od smjera vožnje kako bi garantovale zaštitu glave u stadiju rasta kada bebin vrat i kičma još uvijek nisu dobro formirani. Autosjedalicu za djecu stariju od 15 mjeseci možete postaviti okrenutu prema naprijed, jer tako pruža najbolju zaštitu za leđa i unutrašnje organe.

Kako ispravno postaviti dječiju sjedalicu u vozilu?

Pravilno pričvršćivanje sistema za zaštitu djece u vozilu je od presudnog značaja za osiguravanje njegove učinkovitosti u slučaju saobraćajne nezgode. Posljedice loše postavljene sjedalice mogu biti podjednako ozbiljne, kao i putovanje bez bilo kakve zaštite. Pažljivo pratite upute za fiksiranje dječije sjedalice u autu pomoću sigurnosnog pojasa ili koristite ISOFIX ili LATCH ukoliko su dostupni. ISOFIX i LATCH su se pokazali kao najučinkovitiji sistemi za fiksiranje dječije sjedalice. U oba sistema, dva priključka ili sidra spajaju bazu autosjedalice direktno na strukturu vozila. Ukoliko vozilo nema ISOFIX ili LATCH sistem, autosjedalica mora biti pričvršćena korištenjem konvencionalnih sigurnosnih pojaseva u skladu sa uputama za korištenje dječijih autosjedalica.

Dobro montirana sjedalica ne bi smjela dozvoliti pomicanje prema naprijed niti lijevo-desno za više od dva centimetra kod naslona sjedišta kada je uhvatite blizu utora za pojas (koliko god je jako povukli!). U redu je ako se sjedalica koja je okrenuta suprotno smjeru vožnje može pomaknuti prema gore ili prema dolje.

Na koje sjedište treba postaviti autosjedalicu?

Preporuka je da sva djeca do 12 godina starosti budu vezana na zadnjem sjedištu. Istraživanja pokazuju da stavljanje djeteta na zadnje sjedište, umjesto na prednje, smanjuje mogućnost ozljede i smrti za više od 30%, bez obzira da li vozilo ima vazdušni jastuk na suvozačevom mjestu. Aktiviranje zračnog jastuka dok se dijete nalazi na suvozačevom sjedalu može nanijeti teške ozljede.

Postavljanje autosjedalica na zadnjim sjedištima je preporučljivo i u slučaju kada je autosjedalica okrenuta prema nazad i u slučaju kada je autosjedalica okrenuta prema naprijed. Pozicija na sredini zadnjih sjedišta je najsigurnija (jer je sjedalica relativno udaljena od potencijalnih udara sa strane, te krutih elemenata vozila), pod uslovom da ima tri tačke vezivanja sa sigurnosnim pojasom, a druga po stepenu sigurnosti su bočna zadnja sjedišta. Najmanje preporučljiva pozicija za postavljanje autosjedalice je prednje suvozačko sjedište, sa deaktiviranim zračnim jastukom.

Ako je vaše dijete na suvozačevom sjedištu dok vozite, ono ometa vašu pažnju koja vam je neophodna za vrijeme upravljanja vozilom. Jedan mali pokret rukom prema bebi može uzrokovati gubitak koncentracije, iznenadno skretanje vozilom i sudar.

Na koji način pravilno vezati dijete u autosjedalici?

Ukoliko posjedujete autosjedalicu sa pojasevima, postarajte se da su pojasevi kojim vezujete dijete dovoljno zategnuti, sa propisno postavljenim štitnicima. Pojasevi ne smiju biti uvrnuti, a njihovi vrhovi moraju biti na istoj visini ili nešto niže od visine ramena, a pojas koji ide preko struka mora biti što je moguće niže u djetetovom krilu. Ukoliko posjedujete autosjedalicu bez pojaseva, dijete u sjedalici vežite pomoću sigurnosnog pojasa iz vozila tako da pojas prelazi preko sjedišta u gornjoj tački vezivanja i ide iznad ramena, pri čemu ne smije dodirivati vrat ili ići ispod pazuha djeteta. Horizontalna traka mora biti pričvršćena preko zdjelice, a ne preko stomaka djeteta, pri čemu sigurnosni pojas mora biti dovoljno zategnut, ali tako da je djetetu ugodno. Pojas ne smije biti uvrnut niti presavijen.

Šta kaže Zakon o bezbjednosti saobraćaja?

Zakon o bezbjednosti saobraćaja prema kojem je obavezna upotreba dječijih autosjedalica u vozilu za djecu do 12 godina, stupio je na snagu 2006. godine. Osim ozbiljnih posljedica za sigurnost djeteta, nepoštivanje ovog zakona može uzrokovati i plaćanje novčane kazne od 40,00 KM, a ukoliko prevozite dijete na prednjem sjedištu, ta kazna se povećava i iznosi od 400,00-1000,00 KM.

Besplatne autosjedalice za članove BIHAMK-a

BIHAMK uz pomoć austrijskog auto-touring kluba (ÖAMTC), svojim članovima besplatno iznajmljuje autosjedalice na korištenje. Cilj ove akcije je poboljšanje cestovne sigurnosti najranjivijih učesnika u saobraćaju u Bosni i Hercegovini.Sve dodatne informacije možete dobiti na mail clanstvo@bihamk.ba ili se obratiti u vama najbliži auto-moto klub.

BIHAMK

Povezane novosti

Besplatne autosjedalice za članove BIHAMK-a

Besplatne autosjedalice za članove BIHAMK-a

Istraživanja pokazuju da većina ljudi – preko 80% - ne prevozi svoju djecu u vozilu na siguran način. Vozači najčešće ne postave autosjedalicu ispravno ili u njoj ne vežu djecu na ispravan način.

Možda bi vas zanimalo