Članak top banner 970x90
Savjeti

Zašto je opasno da djeca u autosjedalicama budu u zimskim jaknama?

I dok je za automobile već na snazi obavezna zimska oprema, određene sigurnosne preporuke tokom zime postoje čak i za putnike unutar vozila. Jedna od najvažnijih je svakako skidanje zimskih jakni djeci u autosjedalicama.

Autor: BIHAMK

Skidanje zimskih kaputa i jakni po ulasku u vozilo smatra se opštom preporukom, ali se poseban naglasak stavlja na sigurnost najmlađih putnika.

Razlog je taj što većina dječijih zimskih jakni ima punjenje, perje ili neki drugi materijal, koji štiti mališane od niske vanjske temperature, ali upravo taj debeli „zaštitni sloj“ može onemogućiti adekvatno zatezanje sigurnosnog pojasa odnosno gornjeg dijela tijela djeteta u sjedalici što svakako predstavlja potencijalni sigurnosni rizik.

Njemački ADAC, vodeći evropski automoto klub, simulirao je svakodnevnu situaciju tokom zimskih mjeseci u kojoj su odrasla osoba i lutka djeteta u debeloj zimskoj odjeći vezani za sjedište i dječju sjedalicu. Udes je simuliran pri brzini od 16 km/h što je analogno sudaru straga u gradskom saobraćaju.

Rezultat je pokazao da je čak i pri tako relativno maloj brzini poprečni pojas zašao duboko u stomak i odraslih i djece što može dovesti do ozbiljnjih unutrašnjih povreda. Kao uzrok je navedena podstava i zarobljeni zrak u zimskoj odjeći što je omogućilo pomjeranje tijela prilikom udesa. Međutim, prlikom testiranja bez jakne pojas je savršeno pristao oko kostiju kukova za odrasle ili bedra za djecu.

U cilju smanjivanja rizika, ovo su glavni savjeti kako da djetetu ne bude hladno u vozilu:

- koristite vreću za autosjedalicu, posebno dizajniranu za dječije autosjedalice

Vreće za autosjedalice posebno dizajnirane za korištenje sa dječjim autosjedalicama imaju otvore koji omogućuju postavljanje sigurnosnih pojaseva u pravilnom položaju preko tijela. Budući da se ove posebne vreće za autosjedalicu zatvaraju s vanjske strane sigurnosnih pojaseva, nema dodatnog debelog sloja između sigurnosnih pojaseva vašeg djeteta i dječije autosjedalice.

- obucite dijete u odjeću od flisa ili vune

Ovi materijali imaju dobra izolacijska svojstva, ali nisu toliko debeli da ne možete pravilno zategnuti sigurnosne pojaseve.

- ogrnite jaknu preko djeteta nakon što su unutarnji sigurnosni pojasevi zategnuti

Stavite dijete u dječiju autosjedalicu bez jakne i čvrsto pričvrstite i zategnite sigurnosne pojaseve. Nakon toga možete ogrnuti dijete jaknom sa vanjske strane. Na taj način djetetu nije hladno, a nema sloja između djeteta i unutrašnjih sigurnosnih pojaseva.

- ponesite deku u auto

Pustite dijete da se zavuče ispod dekice koju stavite preko mališana nakon što zategnete unutrašnje sigurnosne pojaseve. Deka će ih održavati toplima i udobnima, a u isto vrijeme sigurnim tokom cijele vožnje.

Ono što se ne preporučuje jeste korištenje univerzalnih pojasa i drugih pomagala koji su u posljednje vrijeme prisutni na tržištu kao ni bilo čega drugog što nije odobreno od strane proizvođača autosjedalice.

BIHAMK

Povezane novosti

Snijeg

Snijeg

Olimpijska bajka iz '84-te, baš kako ju je u jednoj strofi pjesme Fildžan viška opjevalo Zabranjeno pušenje, bila je moguća jer je pao snijeg. Novi snijeg koji konačno pada, osim zimske idile, donio je i probleme u saobraćaju.

Možda bi vas zanimalo