Članak top banner 970x90
Destinacije

Ovčiji brod: Nevesinjsko kameno runo

Nevesinjski kraj ima posebnu aromu: tu i ujesen mirišu trave, a ostaci historije vode u mitove o Suli Repcu, Mimaru Hajrudinu, udovici bega Ljubovića i Jasonu i Argonautima koji su plovili po Zalomci. Za sve je kriv jedan tajanstveni most. Ovčiji.

Autor: Amer Obradović

Nevesinjski kraj ima poseban ''vajb'', rekli bi mlađi. Samo ime je zagonetno, jedni kažu da je od latinskog – neue signe – snježna pustinja, a drugi da se radi o staroslavenskoj riječi koja se veže uz ljekovite moći biljaka – takozvanih devet sila, koja se spominje kao devesilj, a ponekad i kao nevesinj... Ima Nevesinje tu posebnu aromu, na prostranom polju između Veleža i Crvnja osjeti se miris historije. To je vjetrometina kroz koju su još od ilirskog i rimskog perioda prolazile ceste i vojske na putu od Dalmacije prema Bosni. I ujesen, tu mirišu trave. Kiša je sve manje, a korito Zalomke, ponornice koja protiče poljem samo tokom zimskih i proljetnih mjeseci kada ima padavina, ispucalo je kao lice đuturuma. Ima Nevesinje dosta kulturnog i historijskog blaga, a mene je na put do tog kraja odvela priča o jednom tajanstvenom mostu. Most je praktično nepoznat. Čak i u vrijeme bivše Jugoslavije, dok se i institucionalno vodilo više brige o kulturi i spomenicima, kada je općina Nevesinje poslala zahtjev Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u vezi rekonstrukcije i zaštite ovog mosta od propadanja, u Zavodu u Sarajevu nisu znali ni da most postoji... A most se zove Ovčiji brod. I postoji stoljećima!  

 

Olimpijada u Brataču

Komisija za očuvanje za nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine most je proglasila nacionalnim spomenikom tek 2018. godine, a u iniciranju ove ideje i lično sam učestvovao, jer sam znao o kako važnom arhitektonskom i historijskom djelu se radi. Do Ovčijeg broda se dolazi iz Nevesinja, ili iz pravca Gacka. Treba skrenuti na raskrsnici za selo Bratač, u čijoj blizini se spomenik nalazi. Ta raskrsnica je blizu Kifinog Sela, nekada čuvenog cestovnog amarkorda, poznatog po kafanama i savršenom pečenju gdje je i Sula Rebac, vjerovatno najveći trener Veleža u njegovoj historiji, igrače dovodio na janjetinu za nagradu nakon važnih pobjeda mostarskih Rođenih. Inače, selo Bratač se nedavno u sklopu jednog USAID-ovog projekta našlo na listi 14 najljepših sela Bosne i Hercegovine, a ovaj skriveni dragulj obiluje historijskim nasljeđem, od ilirskih gradina, rimskih puteva, stećaka, starih mezarja, a zanimljivo da se tu održava narodno veselje pod nazivom Nevesinjska olimpijada. Ovčiji brod je ipak najveći povijesni dragulj u ovom kraju. Put do mosta je označen, postoje informativne table, i to na svakoj raskrsnici od magistranog puta. Do sela Bratač put je nanovo asfaltiran, a do mosta ima još kilometar i par stotina metara solidnog makadama. I obično auto bez problema praktično može doći do samog mosta.

 

Imaju Hercegovci taj dar da ljudima, stvarima i pojavama daju genijalna imena, pa su tako i mjestu gdje su ovce prelazile rijeku dali ime Ovčiji brod (prelaz). Domišljati su to ljudi, a čobani, koji su svakog proljeća stada ovaca iz niže Hercegovine odvodili u onu višu, planinsku Hercegovinu, bili su ''namazani'' narodskim forama i životnom filozofijom. Oni su vjerovatno kumovali tom imenu, pošto je taj most bio jedino mjesto u kraju gdje stada ovaca na putu prema Treskavici, Visočici, Zelengori i Morinama mogu preći rijeku. Sam prizor dok se spuštate prema mostu je filmski, prizor kao da je zaspao u povijesti. Jedino stub i žice dalekovoda paraju i narušavaju tu kulisu. Ispod njega, Zalomka je odavno presušila, korito suho kao osušeni listovi duhana kada puše sjeverni vjetar u Hercegovini. Na mostu i okolini vidljivo je koliko vode tim koritom protiče kada je sezona kiša. Tek kada se nađete ispod, vidite impresivne dimenzije, a graditelji su to imali na umu kako bi propusni kapaciteti mogli odoljeti proljetnim bujicama. I neka austrougarska K und K regimenta je popravljala most, o čemu svjedoči tabla ugrađena u stijenu u blizini mosta. Pedesetih godina je čak čitav most rijeka poplavila i tada mu je odnijela kamenu ogradu. Most ima tri polukružna otvora, od kojih je prvi svod uz lijevu obalu nešto manji, dok su srednji i desni jednaki i široki. Mene dosta podsjeća na Arslanagića most u Trebinju. Ovčiji brod je kamena slika koju su osmanski neimari ostavili u 16. ili najkasnije 17. vijeku. A vjerovatno je most bio tu i ranije, sve od antičkog perioda, na što upućuje rimska cesta koja tuda prolazi i čiji su ostaci i danas vidljivi.

 

Argonauti na Zalomci

A u Hercegovini mora biti mitova i legendi, pa je po jednoj priči most gradio čuveni Mimar Hajrudin, istovremeno sa gradnjom Starog mosta u Mostaru, a po drugoj legendi da ga je sagradila udovica bega Ljubovića koja je rano ostala bez muža nastradalog u dvoboju, da bi tako mogla dolaziti do svog ljubavnika koji je živio na drugoj obali... Čuda su se, dakle, događala na Zalomci. A ona je prava ponornica. A i kada bujicom nosi veliku količinu vode naprosto nestaje u jednom kamenom, Hercegovci bi rekli – džombosu – jami, između stijena, a koju mještani zovu Ponor. Ova lokacija je zaštićena kao geomorfološki prirodni fenomen. Oni koji su izučavali hidrologiju ovog područja, kažu da te vode završe u izvoru Bunice, nekoliko desetina kilometara dalje. A to zelenomodro vrelo Bunice smatra se jednim od najdubljih u Evropi i niko još nije utvrdio koliko je zaista duboko. Možda toliko koliko i mitovi o mostu i njegovoj (ne)vjernoj rijeci.

Začarani svijet dinarskog krša i njegovih bistrih voda mene je odveo u jedan drugi mit, onaj starogrčki o Argonautima i potrazi za Zlatnim runom. Priča se zna: kako bi spasio vlastiti život, junak Jason daidži predloži da će mu donijeti najdragocjeniji dar – zlatno runo, te uz pomoć legendarnih Argonauta, srčanih heroja koji su postali najpoznatiji mornari, kreće na epsko putovanje i ostvarenje svojih snova. Dok stojim ispod Ovčijeg broda, u suhom koritu Zalomke, kao da vidim brod Argos, koji luta na putu za Kolhidu, tražeći Zlatno runo koje se nalazilo na hrastu u Svetoj šumi, a čuvao ga je ogromni zmaj. Kao da su ovim drevnim vodama na Argu bili i snažni Heraklo, oštrooki Linkej, plivač Eufem i pjevač Orfej čija je lira bila toliko moćna da je mogla da pokrene drvo ili čak stijenu. Taj zvuk Orfejeve lire kao da je dirnuo i kamenje na Ovčijem brodu, koje još uvijek odolijeva vremenu i stoji kao kameno runo. A Jason i njegovi Argonauti čini se da su zajedno sa Argom nestali negdje u dubinama dinarskog krša, između ponora Zalomke i vrela Bunice...

BIHAMK

Povezane novosti

Gdje otići: 5 preporuka za 1. maj

Gdje otići: 5 preporuka za 1. maj

Prvomajski praznici su pred nama, a BIHAMK daje svoje preporuke gdje otići i koje bh. destinacije posjetiti. Nismo birali one klasične. Vrijeme će, kako meteorolozi i mobilne aplikacije najavljuju, biti uglavnom lijepo i toplo, i nema razloga da ne uživamo

Crvanj: Posljednji prsti ljeta ispod Zimomora

Crvanj: Posljednji prsti ljeta ispod Zimomora

Pod prstima Zimomora ljeto je brojalo svoje zadnje dane. Dok se penjete uz Crvanj, pomislite da se ovdje rodio staroslavenski bog vjetra, vidite kamene ostatke pastirskih katuna i potpis jednog od najvažnijih umjetnika srednjovjekovne Bosne.

Treskavica: Švicarska na Velikom jezeru

Treskavica: Švicarska na Velikom jezeru

Planina kojoj je glava, vrh Mala Ćaba, u Bosni, a vrat, masiv kojeg odvaja rijeka Ljuta, u Hercegovini, pravi je dragulj za planinarenje. Naš urednik je prošao turu od Turova do Velikog jezera na Treskavici.

Možda bi vas zanimalo