Članak top banner 970x90
Autorski tekstovi

Opel koji je volio fudbal

U Njemačkoj se igra Evropsko prvenstvo u fudbalu, a naš urednik donosi priču o njemačkom pank bendu koji je u starom Opel Rekordu C Coupe 1990. osvojio Italiju.

Autor: Amer Obradović

Stadionska groznica trese Njemačku, a bogami i ostatak Evrope. Razlog je fudbal i Evropsko prvenstvo koje će trajati mjesec dana. Dovoljno je bilo vidjeti samo nekolike utakmice i zaključiti da se igra sjajan otvoren nogomet s puno golova i da su Nijemci savršeni domaćini. Osim njihove prepoznatljive radinosti i organiziranosti, ova nacija živi fudbal. Zato sve fercera kako treba i djeluje moćno. Kad se spomene Njemačka i lopta, meni kroz glavu prođe Svjetsko prvenstvo 1990. u Italiji, Lothar Matthäus kako protiv Osimove Juge igra utakmicu života, napadački lisac Rudi Völler, pa Jürgen Klinsmann koji je nadrastao samog sebe, a tu su bili i Andi Möller koji je imao hrabrosti za zadnji penal kojim su potopili Engleze u polufinalu, Guido Buchwald koji je u finalu čuvao možda najboljeg fudbalera svih vremena Diega Armanda Maradonu i Andy Brehme koji je pogodio iz penala za titulu svjetskog prvaka, dok njihova najveća legenda – Kaiser Franz Beckenbauer – uzdignutih i stisnutih šaka slavi u Rimu poput Cezara koji je prešao Rubikon. A zahvaljujući MTV-ju koji je tih godina lagano osvajao svijet, vidjeli smo i kako jedan njemački pank bend osvaja Italiju u starom Opelu Rekordu C Coupe. Tom savršenom svijetu kreiranom da bi postali svjetski prvaci, kerićani iz benda Die Toten Hosen, dodali su i rock cover velikog hita Adriana Celentana ''Azzurro'', koji je za većinu Nijemaca predstavljao Italiju.

Video spot koji je napravljen za tu pjesmu postao je mitski, upravo zbog tog entuzijastičnog osvajanja Italije u Opelu, ciničnog prikaza ponašanja njemačkih navijača u inostranstvu, fora s jedenjem pizze, kupovine ilegalnih videorekordera i istresanja pepeljara po benzinskim pumpama... Kad su krenuli iz Njemačke, taj auto ne može da upali, pa ga raja iz benda gura, baš kao Montenovoj pjesmi – pusti Fiću kad ne pali, dok ga raja ne gura. Ovaj bend iz Düsseldorfa je poslije doživio veliku slavu u Njemačkoj, a ime su uzeli iz slenga tote Hose, što znači "ništa se ne događa", "dosadno''. Kad bi Google translate preveo ime benda – bukvalno bi značilo ''mrtve pantalone''. A oni su bili upravo sve suprotno od dosade i album iz 1990. ''Na raskrsnici za sreću'' i obrada pjesme ''Azzurro'' otvorili su im vrata velikom dometu i uspjehu. Njihov prvi album je nazvan ''Opel-Gang'' i sve do devedesetih punk je bio njihov kolorit, da bi devedesetih otišli u komercijalu i postali praktično jedan od najprodavanijih njemačkih bendova. Ti korijeni u panku povezali su ih s Opelom, markom koja je odudarala od Mercedesa i BMW-a, i željom da budu bend iz raje, jer su osnovi pankeri. Prvobitno su htjeli i ismijavati ljude koji friziraju, budže i spuštaju Opele da bi bili viđeni, ali su uskoro skontali da i oni sami pripadaju tom svijetu i bend se tako i identificirao. Frontmen benda, Andreas Frege, kojeg svi znaju kao Campina, jednom je rekao da su oni sami postali likovi iz vlastitih pjesama pa uvijek mogu da se smiju sami sebi... 

Za ovaj Euro 2024 italijanski elektronski trio MEDUZA, američki pop rok bend OneRepublic i njemački kantautor Leony napravili su zvaničnu numeru za ovo takmičenje pod nazivom ''Fire''. Ryan Tedder iz OneRepublic je napisao tekst, a MEDUZA ju je producirala. Iz UEFA-e kažu da ''utjelovljuje žar i duh ljubitelja fudbala i muzike''. Bilo da se radi o elektronskoj muzici ili o pank verziji italijanske pjesme koja govori o sanjarenju, žudnji za lutanjem i čežnji za udaljenom ljubavnom vezom pod azurnim plavetnilom ljetnjeg neba, muzika ima moć da spaja. A u nekadašnjoj Jugi spojen je i Opel s elitom iz tog doba. Legenda kaže da su bila samo tri Opela Rekord C Sprint Coupe u bivšoj Jugoslaviji, a da je jednog imao slovenački i jugoslovenski komunistički funkcioner Edvard Kardelj. Opel je auto koji je volio raju a na najvećoj kupoprodajnoj platformi u BiH, OLX-u može se i dandanas pronaći pokoji  Rekord ili neki njegov dio.

A volio je Opel i fudbal kao te '90 u Italiji, kada je onaj njemački kojeg su vozili Die Toten Hosen na raskrsnici otišao ka sreći, a ovaj naš ex-yu, nažalost ka nesreći i decenijama traženja izlaska iz stranputice. I zato treba slušati pjesme i auto koji govore koji put na raskrsnici odabrati. I ne fulati...

BIHAMK

Povezane novosti

Brendini snovi u Mondaleu

Brendini snovi u Mondaleu

Protekle sedmice je u 54. godini preminula glumica Shannen Doherty, poznata po ulozi Brende Walsh u kultnoj tinejdžerskoj sapunici "Beverly Hills, 90210". Naš urednik piše o toj seriji te podsjeća na jedan automobil koji je bio zaštitni znak Brende.

Igman leti visoko

Igman leti visoko

Nekima ekonomski ne cvjetaju ruže, poput Aluminija i Elektroprivrede, ali ima i dobrih primjera – konjički Igman je za malo više od šest mjeseci ostvario prihod od 130 miliona KM.

Zamka u drvoredu

Zamka u drvoredu

Na mnogim saobraćajnicama neposiječene grane prave problem, zaklanjaju semafore i vertikalnu signalizaciju, što utiče na sigurnost. Alarm za nadležne, kao i mogućnost da se zakonski popravi tretiranje električnih trotineta za cesti, po uzoru na Srbiju.

Možda bi vas zanimalo