Članak top banner 970x90
Priče sa terena

Sutra (30.6.) svečano otvaranje ceste Stolac - Neum: BIHAMK-ova patrola na putu za Neum

U želji da svoje korisnike na najbolji način informišemo o novoj magistralnoj cesti Stolac-Neum, ekipa BIHAMK-a je među prvima, dva dana prije zvaničnog otvaranja, prošla ovom dionicom.

Autor: BIHAMK

Najavljeno je da će u punom profilu ova cesta za sve korisnike biti otvorena sutra, 30.06.2022. godine u 12 sati, a o čemu smo pisali ranije.

Naime, ostalo je da se na dionici Cerovice - Stolovi završe finalni radovi, pa se na toj dionici vrši preusmjeravanje na staru cestu (cca 5 km).

Mapa Buna - Stolac

S obzirom da je za mnoge vozače bila nedoumica gdje se sa magistralne ceste M-17 treba isključiti, ekipa je putem BIHAMK-ovih online medija i u kratkim klipovima sve objasnila.

View this post on Instagram

A post shared by BIHAMK (@bihamk)

U mjestu Buna ima skretanje lijevo za Stolac (velika tabla sa putokazom).

Putokaz: Skretanje za Stolac

Nakon 26 km stiže se u Stolac. Bitno je napomenuti da se ulazi u grad, ne nastavlja se dalje ka Ljubinju.

Kroz grad je potrebno samo pratiti putokaz za Neum (na svakih nekoliko stotina metara je postavljena tabla).

Nakon izlaska iz grada jednim dijelom se ide starom cestom, a onda se uključuje na novih 36 kilometara do Neuma.

Na ovoj cesti prolazi se i tunelom Žaba, dugim 975 metara, opremljenim sa najmodernijom opremom. Na kraju ove ceste stiže se u stari Neum, a onda se uključujete na magistralnu cestu koja desno vodi ka Kleku, a lijevo ka Dubrovniku.

Tunel Žaba

U povratku, odlučili smo se isključiti sa ove ceste i skrenuti lijevo prema Hutovu i Svitavi.

Put je uži i krivudav, ali priroda je predivna, posebno kada se dođe u Hutovo. Pogledom na Hutovo blato zaboravljate na krivine i uspon preko Svitave. U Višićima se uključujete na magistralni put M-17 i nastavljate put ka Čapljini.

Svitava

Svako putovanje je ugodnije i bezbjednije ako se na vrijeme isplanira.

Provjerite ispravnost vozila (rashladnu tečnost, nivo ulja u motoru i kočionom sistemu, pritisak u pneumaticima, kao i rezervni točak), da li posjedujete svu potrebnu dokumentaciju za vozilo i putnike i da li je aktivno vaše BIHAMK članstvo.

Provjerite trenutno stanje na cestama i graničnim prelazima putem telefona 1282 (birajte opciju 3), putem mail adrese info@bihamk.ba ili na BIHAMK-ovoj web stranici i mobilnoj aplikaciji.

Sretan put želi Vam BIHAMK!

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo