Članak top banner 970x90
BIHAMK vijesti

Protekli mjesec u BIHAMK-u: juli i august, 2023. godina

Svake godine se pitam – Prođe li išta brže nego ljeto i godišnji odmor? I mogu li se sunce i lijepo vrijeme zadržati bar još koji mjesec.

Autor: Bisera Hašimbegović

Nadam se da iz ovog ljeta nosite puno lijepih uspomena, da ste upoznali nove gradove, zemlje, ljude... Da su vam naše informacije bile od pomoći prilikom putovanja, a članska kartica pouzdan prijatelj u svakom pređenom kilometru.

BIHAMK-ova ekipa se trudila da vam olakša putovanja. Vrijedno smo radili i trudili se da poslije svake intervencije ili poziva osjetimo vaše zadovoljstvo. Ne samo za naše državljane, već i za strane goste kojima je trebala naša pomoć. A bilo je puno posla. 

U Informativnom centru BIHAMK-a najviše poziva smo imali u vezi informacija sa graničnih prijelaza. Kao i svake godine, i ove su u ova dva mjeseca najopterećeniji granični prijelazi prema jugu zemlje. Ali, kilometarske kolone i višesatna čekanja bilježili smo i na prijelazima u zapadnoj i sjeverozapadnoj Bosni. Izdvojit ću prijelaze: Izačić, Velika Kladuša, Gradina i Bosanska Gradiška.

Sigurno da je odluka Republike Hrvatske da se granični prijelaz Hadžin potok-Bogovolja, od 03.07. ove godine zatvori za međunarodni promet putnika i ponovo kategoriše kao malogranični prijelaz, dodatno otežala situaciju na GP Izačić i Velika Kladuša. Jer, osim ova dva prijelaza još samo  je granični prijelaz Ripač-Užljebić otvoren za međunarodni saobraćaj putničkih vozila.  Bilo je frekventno i na putevima u Bosni i Hercegovini, u smjeru poznatih izletišta i turističkih atrakcija, kojima se naša zemlja itekako može pohvaliti. Vikendom su najveće gužve bile na putu Sarajevo-Mostar, u oba smjera. Ali ljeto je, pa je sve nekako lakše. Početkom ljeta smo napisali tekst o najpovoljnijim rutama za odlazak na more 2023. godine, a sretni smo jer su vam naši savjeti pomogli, pa su nam neki od vas poslali i pozdrave sa plaže:

Tokom jula i augusta, naš Informativni centar poslao je 24.040 izvješataja o stanju na cestama medijima i ostalim organizacijama sa kojima sarađuje. Od toga je 21.552 poslano u pisanoj formi, a 2.488 izvještaja u direktnim javljanjima medijima. Na web stranici BIHAMK-a, audio izvještaj je snimljen 298 puta.

U protekla dva mjeseca, BIHAMK je realizovao ukupno ​12.017 intervencije pomoći na cesti koje su podrazumijevale usluge tehničke pomoći na cesti, prevoza vozila i medicinskog transporta, kao i prateće usluge: organizacija zamjenskog vozila, te usluge organizacije smještaja i povratka kući iz inostranstva.

Kod intervencija tehničke pomoći na cesti u više od 67% slučajeva kvar je uspješno otklonjen, pa su motorizovani građani nastavili sa svojim putovanjem.

Što se tiče aktivnosti Sektora za preventivu, obrazovanje i inovativnost u julu i avgustu održan je Maximum&Goxmania Tuning show, a izabrani su i finalisti za ''Najbolji mladi vozač''.

Dana 16. jula 2023. godine na Poligonu BIHAMK-a u Butmiru održan je Maximum&Goxmania Tuning show i drift challenge, uz podršku BIHAMK-a kao zlatnog sponzora ovog događaja. Na ovom takmičenju prisustvovalo je oko 200 automobila iz čitave regije, pa i šire, a koji su pripremljeni i uređeni za takvu vrstu događaja. Takmičarski dio event-a se sastojao iz osnovnih kategorija: izgled automobila (styling), mjerenje jačine muzike u automobilima (db drag), mjerenje glasnoće izduva (db exhaust), kao i podkategorija prethodno osnovno navedenih, te po prvi put na ovakvoj vrsti događaja organizovan je i "drift challenge".

U periodu od 10-14. jula/srpnja 2023. godine, (BIHAMK) je proveo drugi krug kvalifikacionog dijela državnog takmičenja „Najbolji mladi vozač“. Na osnovu rezultata prvog testa formirana je rang lista od 25 najuspješnijih takmičarki i takmičara, koji su na testu imali minimalno 85% tačnih odgovora i i najkraće provedeno vrijeme za rješavanje testa. Finalno, praktično takmičenje se održalo 08. septembra/rujna 2023. godine, u Sarajevu (poligon Zetra). Praktični dio se sastojao od više disciplina koje je svaki od takmičara odradio tokom takmičenja. Tom prilikom su se ocjenjivale vozačke sposobnosti takmičara pri upravljanju motornim vozilom, mogućnost savladavanja prepreka na poligonu, pravilna vožnja u saobraćaju, prva pomoć, kao i snalaženje u drugim specifičnim situacijama u saobraćaju.

Na polju međunarodne saradnje obradovale su nas vijesti da će Međunarodna automobilistička federacija (FIA) u narednom jednogodišnjem periodu podržati realizaciju ambicioznog projekta našeg Sektora za organizaciju pomoći na cesti, preventive, obrazovanje i inovativnosti. Ovaj projekat ima za cilj da podigne svijest o jednom od najvećih problema cestovne sigurnosti današnjice - opasnostima upotrebe mobilnih telefona tokom vožnje, a sastojat će se od inovativne digitalne simulacije, edukativnog videa i intenzivne kampanje kojima ćemo ukazati na koji način mobitel odvlači pažnju vozača i povećava rizik od saobraćajnih nezgoda.

Škola je krenula, pa želimo puno sreće u sticanju novih znanja. I vozače, a i djecu molimo da budu oprezni u saobraćaju. Poštujte saobraćajnu signalizaciju, posebno u zonama blizu škola.

BIHAMK

Povezane novosti

Citroen predstavlja novu generaciju modela C3 Aircross

Citroen predstavlja novu generaciju modela C3 Aircross

Francuzi su odlučili radikalno promijeniti pristup na tržištu kompaktnih SUV vozila i potpuno redizajnirati svoj model C3 Aircross. Evropska verzija ovog modela dijeli novu konstrukcijsku osnovu Smart Car s nedavno lansiranim modelom C3.

Proizvedeno dva miliona Hyundai Tucsona u Češkoj

Proizvedeno dva miliona Hyundai Tucsona u Češkoj

U ponedjeljak je s proizvodne trake sišao dvomilioniti Tucson u češkoj fabrici u Nošovicama. Ovaj posebni primjerak obojen je u Sailing Blue Pearl boju i pogonjen s 1.6 T-GDi HEV motorom, već sada stiže do svog budućeg vlasnika u Velikoj Britaniji.

Možda bi vas zanimalo