Članak top banner 970x90
BIHAMK vijesti

Državno takmičenje "Najbolji mladi vozač" | 2023

Proglašeni pobjednici na drugom državnom takmičenju "Najbolji mladi vozač", nakon finalnog takmičenja u Sarajevu održanog 8.9.

Autor: BIHAMK

Državno takmičenje u spretnosti vožnje i poznavanja saobraćajnih pravila “Najbolji mladi vozač”, drugo po redu, održano je u petak, 8. septembra 2023. godine na Zetri u Sarajevu. Sretni smo što je ovakvo takmičenje organizovao upravo BIHAMK, te što je odziv i ove godine bio odličan! Pobjednici na takmičenju će imati važnu ulogu ambasadora sigurnosti na cestama koji podstiču navike sigurne vožnje kod mladih vozača u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo - u periodu od 1. do 15. juna održan je prvi krug kvalifikacionog teoretskog takmičenja (test) u kojem je učestvovalo više od 1000 takmičarki i takmičara, od 18 do 26 godina. Na osnovu rezultata prvog testa formirana je rang lista od 25 najuspješnijih, koji su na testu imali minimalno 85% tačnih odgovora i najkraće provedeno vrijeme za rješavanje testa. 8. septembra je održano finale, na kojem se takmičilo 17 mladih širom Bosne i Hercegovine: 

1.  

Adis Potura  

Sarajevo  

2.  

Mateo Krtalić  

Mostar  

3.  

Haris Mulić  

Sarajevo  

4.  

Bakir Čustović  

Sarajevo  

5.  

Armin Šarić  

Velika Kladuša  

6.  

Ammar Dizdarević  

Sarajevo  

7.  

Mersud Nuhanovic  

Cazin  

8.  

Tajra Lika  

Sarajevo  

9.  

Ahmed Džafo  

Ilijaš  

10.  

Azra Babić  

Visoko   

11.  

Milutin Čelić  

Banja Luka  

12.  

Slaven Šojić  

Gacko  

13.  

Elmedin Ćibo  

Konjic  

14.  

Damir Tomić  

Tuzla  

15.  

Madžid Abaza  

Mostar  

16.  

Isidora Mišanović  

Banja Luka   

17.  

Perica Topić  

Oštra Luka  

Prva tri mjesta zauzeli su: 

  1. Elmedin Ćibo, Konjic
  2. Adis Potura, Sarajevo
  3. Ammar Dizdarević, Sarajevo

Dva prvoplasirana takmičara, Elmedin i Adis, učestvovat će na Internacionalnom takmičenju za najboljeg mladog vozača u periodu od 6. do 8. oktobra u Austriji, zajedno sa takmičarima iz 12 drugih automoto klubova (AA Kenya, AMZS, ATCN, BIHAMK, EA991, IAM RoadSmart, MAK, ÖAMTC, PZM, RACB, RACE, UAB), pod pokroviteljstvom FIA-e (Federation Internationale de l'Automobile). Svim takmičarima uručeno je BIHAMK članstvo, a pobjednicima su uručene i novčane nagrade i to: 2.000 KM za prvo mjesto; 1.500 KM za drugo mjesto i 1.000 KM za treće mjesto. Zahvaljujemo se partnerima, sponzorima takmičenja - najvećem trgovačkom lancu u Bosni i Hercegovini - "Bingo", te firmi "Toyota Adria", koja je dio japanske grupacije Toyota Tsuho Corporation, na ustupljivanju dva vozila Toyota Corrolla za potrebe takmičenja.

Ovim takmičenjem želimo unaprijediti i promovisati sigurno ponašanje u vožnji kod mladih ljudi. Pobjednici na takmičenju će imati važnu ulogu ambasadora sigurnosti na cestama koji podstiču navike sigurne vožnje kod mladih vozača u Bosni i Hercegovini.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo