Članak top banner 970x90
BIHAMK vijesti

Protekli mjesec u BIHAMK-u: januar, 2024. godina

Odahnimo, najduži mjesec u godini je iza nas. Nadamo se i najhladniji...

Autor: Bisera Hašimbegović

Mnogi su obradovani snijegom koji je padao tokom januara, najmlađi posebno jer su odmarali od školskih obaveza. Gužve na graničnim prelazima, posebno u prvoj polovini mjeseca su nam bili znak da ste putovali za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika.

Znamo da su vam naše kamere bile od velike pomoći, jer ste na najbrži način uvijek bili informisani gdje su najveće gužve i koje granične prelaze treba izbjegavati.

Nadamo se da prilikom putovanja uvijek vodite računa i o dokumentaciji koja vam je potrebna. Podsjećamo - ako van granica Bosne i Hercegovine putujete tuđim vozilom, morate posjedovati dozvolu za upravljanje tuđim vozilom. Za većinu zemalja preporuka je i da posjedujete međunarodnu vozačku dozvolu. O načinu izdavanja i šta vam je sve potrebno za ova dva važna dokumenta možete saznati u našem Informativnom centru, pozivom na broj telefona 1325 (bez pozivnog broja).

U januaru je naš Informativni centar poslao 12.315 izvješataja o stanju na cestama medijima i ostalim organizacijama sa kojima sarađuje. Od toga je 10.959 poslano u pisanoj formi, a 1.356 izvještaja u direktnim javljanjima medijima. Na web stranici BIHAMK-a, audio izvještaj je snimljen 146 puta. Na dobro poznate brojeve telefona 1282 i 1325 tokom januara primili smo 16.106 poziva.

Tokom prošlog mjeseca realizovali smo ukupno 5.506 intervencija pomoći na cesti koje su podrazumijevale usluge tehničke pomoći na cesti, prevoza vozila i medicinskog transporta, kao i prateće usluge: organizacija zamjenskog vozila, te usluge organizacije smještaja i povratka kući iz inostranstva.

Kod intervencija tehničke pomoći na cesti u više od 73,92% slučajeva kvar je uspješno otklonjen, pa su motorizovani građani nastavili sa svojim putovanjem.

U Sektoru za preventivu, obrazovanje i inovativnost kolegice i kolege su iskoristili protekli mjesec kako bi prikupili statističke podatake o registrovanim vozilima i saobraćajnim nezgodama. Ono što je bitno naglasiti, BIHAMK je jedina institucija u Bosni i Hercegovini koja prikuplja i obrađuje ove vrste podataka, a soni su dostupni svima na našoj web stranici.

Također, radi se i na planiranju i realizaciji aktivnosti u ovoj godini, a neki od projekata koji nas očekuju su Najbolji mladi vozač, Saobraćajno-obrazovno takmičenje i drugi.

U saradnji sa Sektorom za međunarodnu saradnju održan je i prvi video sastanak sa kolegama iz Australijske automobilske asocijacije (AAA) iz Kanbere. Započet je rad na realizaciji inovativnog digitalnog projekta "Drive in the Moment", koji će biti u funkciji smanjenja broja saobraćajnih nezgoda čiji je uzrok nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje.

Sretnu i sigurnu vožnju želi vam BIHAMK - vaš najbolji prijatelj na cesti!

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo