Članak top banner 970x90
BIHAMK vijesti

Protekli mjesec u BIHAMK-u: decembar, 2023. godina

Na početku ove godine želimo vam dobro zdravlje, sigurne ceste i što više putovanja. Stvarajte uspomene tokom putovanja i ne zaboravite da smo uvijek tu za vas, kao vaš najvjerniji prijatelj.

Autor: Bisera Hašimbegović

Na kraju svake godine sumiraju se rezultati i prave planovi za ubuduće.

Tako smo i mi u BIHAMK-u vrijedno i sa pozitivnim učinkom završili prethodnu godinu.

U decembru je naš Informativni centar poslao 12.160 izvješataja o stanju na cestama medijima i ostalim organizacijama sa kojima sarađuje. Od toga je 10.805 poslano u pisanoj formi, a 1.355 izvještaja u direktnim javljanjima medijima.

Na web stranici BIHAMK-a, audio izvještaj je snimljen 142 puta.

Naš Informativni centar je putem telefona 1325 u decembru odgovorio na 1.811 poziva, dok su kolege iz sektora Pomoć na cesti putem telefona 1282  odgovorili na 12.236 poziva.

Tokom prošlog mjeseca realizovali smo ukupno 5.119 intervencija pomoći na cesti koje su podrazumijevale usluge tehničke pomoći na cesti, prevoza vozila i  medicinskog transporta, kao i prateće usluge: organizacija zamjenskog vozila, te usluge organizacije smještaja i povratka kući iz inostranstva.

Kod intervencija tehničke pomoći na cesti u više od 71,63% slučajeva kvar je uspješno otklonjen, pa su motorizovani građani nastavili sa svojim putovanjem.

 U Sektoru za preventivu, obrazovanje i inovativnost  decembar je obilježila kampanja „Ko te vozi kući“.

Ovom kampanjom želi se skrenuti pažnju na teme važne za cestovnu sigurnost kao što su vožnja u alkoholiziranom stanju, nakon uzimanja opojnih supstanci, korištenje mobitela tokom vožnje, brzini vožnje ili vožnje ukoliko se osjećate umorno. 1 od 5 saobraćajnih nezgoda je uzrokovana vožnjom u alkoholiziranom stanju, dok je 1 od 3 smrtna slučaja na cestama povezana sa brzinom vožnje. Pored toga, ometana vožnja može dovesti do smrtonosnih nezgoda, od kojih bi se većina mogla izbjeći. BIHAMK apeluje na sve vozače na poštivanje saobraćajna pravila, da prilagode vožnju uslovima na cesti, ne voze u alkoholiziranom stanju, ne koriste mobilne uređaje tokom vožnje, niti da voze umorni zbog vlastite sigurnosti, ali i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju.

Kampanju ''Ko te vozi kući?'' podržali su JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Hitna pomoć Kantona Sarajevo, KJKP POKOP d.o.o. Sarajevo, Udruženje taxi vozača Sarajevo Taxi, CENTROTRANS d.d. Sarajevo i Auto Otpad ''Rajlovac''.

Kraj 2023. godine obilježilo je održavanje godišnje FIA Generalne skupštine koja je 08. decembra u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, okupila 474 predstavnika (358 uživo i 116 online) FIA klubova-članica iz cijelog svijeta. Radni program Skupštine se, između ostalog, bavio izmjenama akutelnog FIA Statuta i Internih pravilnika, a istog dana navečer dodijeljene su i FIA nagrade u autosportu za 2023. godinu. Azerbejdžanska autosportska federacija (AAF) besprijekorno je obavila svoj zadatak kluba-domaćina, a  BIHAMK-ova delegacija iskoristila je svoje prisustvo na ovom najznačajnijem godišnjem skupu međunarodne porodice FIA klubova za brojne susrete i dogovore kako sa FIA zvaničnicima, tako i sa prisutnim predstavnicima FIA klubova.

Sretan put gdje god da putujete!

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo