Članak top banner 970x90
BIHAMK vijesti

Protekli mjesec u BIHAMK-u: februar, 2024. godina

U februaru smo proslavili naš 78. rođendan, objavili našu novu, redizajniranu web stranicu www.bihamk.ba, pružili više od 4000 intervencija pomoći na cesti, radili na pripremama za takmičenje "Najbolji mladi vozač", i mnogo toga još!

Autor: Bisera Hašimbegović

Koliko vas slavi rođendan 7. februara?

Ukoliko ste naš vjerni pratilac svih ovih godina, onda znate da i BIHAMK upravo na taj dan slavi svoj rođendan. Ove godine 78. Ne brinite za naše godine 😊 Još uvijek smo pozitivni, hrabri i kreativni, uvijek spremni za nove izazove. I uvijek na usluzi vama, našim članovima i ostalim korisnicima usluga.

Dan BIHAMK-a obilježavamo svečanom skupštinom, a to je uvijek prilika da pojedincima i kolektivima zasluženim za izuzetan doprinos u ostvarivanju programskih ciljeva i zadataka BIHAMK-a dodijelimo priznanja. Ove godine, prvi put, osim najboljem mehaničaru i vozaču, priznanja su dodjeljena i najboljem dispečeru u 2023. godini, kao i najboljem vanjskom saradniku (mehaničar i vučna služba).

Od kraja februara imamo novu, redizajniranu web stanicu. Nova web-stranica drugačiji je prozor u interaktivni svijet našeg kluba. Stranica je modernija, a na njoj se radilo dugo i sa kreativnošću da bude informativna, komunikativna, edukativna i zabavna. Želimo da preko naše web stranice olakšamo i ubrzamo protok informacija koje vam trebaju.

Također, 13. februara smo proslavili i Dan radija.

Od početka februara aktuelne su i nove cijene članskih paketa. U odnosu na prošlu godinu članski paket Classic sada nudi poboljšanu uslugu, dodatne kilometre besplatnog prevoza vozila u kvaru na teritoriji BIH. Članski paketi za pravna lica također nude više usluga nego ranije. Još jedna pozitivna promjena je i novina da vozači mlađi od trideset godina imaju popust na sve članske pakete. Time ohrabrujemo naše mlade vozače, te im garantujemo sigurnost na cesti koja je za svakog vozača dragocjena. Sve informacije o pogodnostima članskih paketa, njihovim cijenama kao i o uslovima korištenja mogu se pronaći ovdje.

U februaru je naš Informativni centar poslao 11.929 izvješataja o stanju na cestama medijima i ostalim organizacijama sa kojima sarađuje. Od toga je 10.653 poslano u pisanoj formi, a 1.276 izvještaja u direktnim javljanjima medijima. Na web stranici BIHAMK-a, audio izvještaj je snimljen 138 puta.

Tokom prošlog mjeseca realizovali smo ukupno 4.174 intervencije pomoći na cesti koje su podrazumijevale usluge tehničke pomoći na cesti, prevoza vozila i medicinskog transporta, kao i prateće usluge: organizacija zamjenskog vozila, te usluge organizacije smještaja i povratka kući iz inostranstva.

Kod intervencija tehničke pomoći na cesti u više od 72,84% slučajeva kvar je uspješno otklonjen, pa su motorizovani građani nastavili sa svojim putovanjem.

U Sektoru za preventivu, obrazovanje i inovativnost u februaru se radilo na obradi podataka o registrovanim vozilima u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu. Pored toga, radilo se na prijevodu materijala za "Drive in the moment'', a započete su i aktivnosti na organizaciji Saobraćajno-obrazovnog takmičenja. Ono što će sigurno biti interetsantno za mlađe vozače je to da u martu kreću prijave za ovogodišnje takmičenje "Najbolji mladi vozač".

Tokom proteklog mjeseca na planu međunarodne saradnje, aktivno smo sudjelovali na nekoliko online edukacija, sastanaka i konsultacija. Tako smo putem online platforme sticali znanja o pokretanju najnovije 3.0 baze podataka međunarodnog VIA/FIA servisa za razmjenu putnih informacija. Dobili smo uvid u stanje aktuelnog stepena primjene tzv. SERMI (engl. SEcurity releted Repair and Maintenance Information) šeme u evropskim zemljama, te pratili uvođenje FIA Programa za podršku projektima cestovne sigurnosti i održive mobilnosti. Također, bili smo i stručni konsultanti za program predstojeće Radionice za članstvo i marketing koja će sredinom marta okupiti predstavnike klubova FIA Regije I u Beču.

Uposlenici BIHAMK-a su u saradnji sa MIBO Komunikcije d.o.o. i kompanijom BH Telecom izvršili testiranje nove usluge na našem tržištu, PoC (Push-to-Talk over Cellular). PoC uređaji koriste mobilne mreže i internet za prenos glasovnih podataka, pokrivaju velike domete, te pružaju trenutnu komunikaciju bez ulaganja u radijsku infrastrukturu.

Sa razvojem tehnologije razvija se i PoC usluga, pa je trenutno jedna od najbrže rastućih usluga u telekomunikacijskom sektoru. PoC uslugu moguće je implementirati putem specijalnih mobilnih aparata, koji kao operativni sistem koriste Android. Pored usluge radio veze nude i mnoge druge usluge, poput GPS praćenja uređaja/vozila, korištenja različitih aplikativnih rješenja na jednom uređaju na kojem je instalirana aplikacija za voki-toki i slično.

Također u cilju efikasnijeg rada vozača BIHAMK-a nabavljeni su prenosni uređaji JUMP STARTERI TELWIN Drive, koji omogućavaju vozačima BIHAMK-a da brzo i efikasno "otkoče" električnu ručnu kočnicu kao i pojedine automatske mjenjače, bez čekanja mehaničara. To će ubrzati pružanje pomoći na cesti, a samim tim i podići kvalitet pruženih usluga.

Na pragu smo proljeća, a to znači duži i ljepši dani, putovanja i stvaranje novih uspomena. Ne zaboravite - BIHAMK je vaš najbolji prijatelj na cesti!

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo