Članak top banner 970x90
BIHAMK vijesti

Protekli mjesec u BIHAMK-u: april 2024. godina

Tokom aprila izmijenila su se sva godišnja doba. Početkom mjeseca zamijenili smo zimske za ljetne gume, a onda, polovinom mjeseca pao je snijeg.  Ništa tih dana nije podsjećalo na proljeće. Srećom, nije dugo trajalo.

Autor: Bisera Hašimbegović

Dani su duži, a naše želje za putovanjima jače. Gužve na granicama su sve veće, posebno u danima vikenda. Uvijek vas želim podsjetiti da će vaše putovanje biti ugodnije ukoliko na vrijeme isplanirate i provjerite stanje na cestama i graničnim prelazima. BIHAMK kamere uvijek su dostupne na našoj web stranici.

Tokom mjeseca aprila naš Informativni centar poslao je 12.288 izvješataja o stanju na cestama medijima i ostalim organizacijama sa kojima sarađuje. Od toga je10.954 poslano u pisanoj formi, a 1.334 izvještaja u direktnim javljanjima medijima.

Na web stranici BIHAMK-a, audio izvještaj je snimljen 144 puta.

Tokom prošlog mjeseca realizovali smo ukupno 4.844 intervencije pomoći na cesti koje su podrazumijevale usluge tehničke pomoći na cesti, prevoza vozila i medicinskog transporta, kao i prateće usluge: organizacija zamjenskog vozila, te usluge organizacije smještaja i povratka kući iz inostranstva.

Kod intervencija tehničke pomoći na cesti u više od 69,6% slučajeva kvar je uspješno otklonjen, pa su motorizovani građani nastavili sa svojim putovanjem.

U Sektoru za preventivu, obrazovanje i inovativnost u proteklom mjesecu fokus je bio na takmičenju za "Najbolji mladi vozač", jer su realizovana dva kvalifikaciona kruga. Prvi krug je realizovan u periodu od 26. marta do 09. aprila/travnja, a na osnovu rezultata prvog testa formirana je rang lista od 165 najuspješnijih takmičarki i takmičara, koji su na testu imali minimalno 85% tačnih odgovora i koji su se plasirali u drugi krug kvalifikacionog dijela takmičenja.

Drugi kvalifikacioni krug realizovan je u periodu od 23. do 28. aprila, online, rješavanjem testa koji se sastojao od 20 pitanja. Pedeset (50) najboljih iz drugog dijela kvalifikacionog takmičenja će se plasirati na polufinalno praktično takmičenje, a 15 najboljih na finalno državno takmičenje. Polufinalno i Finalno takmičenje će se održati u Sarajevu (parking Zetra) 23. i 24. maja/svibnja 2024. godine.

Pored ovog takmičenja, u toku su organizacione pripreme za Saobraćajno-obrazovno takmičenje, u okviru kojeg su se u aprilu prikupljale prijave osnovnih škola, a početkom maja se održava Kvalifikaciono takmičenje.

Od dešavanja na polju međunarodne saradnje, izdvajamo održavanje prvog online sastanka “FIA Radne grupe o uticaju moderne rasvjete u cestovnom saobraćaju” koji je u koordinaciji FIA Regije I, organiziran 16.04.2024. godine.

 Kao članovi ove radne grupe predstavnici BIHAMK-a su se zajedno sa kolegama i kolegicama iz nekoliko FIA klubova: ADAC-a, ANWB-a, RAC-a, IAM-a, FDM-a, AMZS-a, NAF-a, TCS-a upoznali sa zanimljivim rezultatima prošlogodišnjeg istraživanja koje je potvrdilo značajan negativan uticaj koje moderna auto rasvjeta može imati na vozače i ostale učesnike u cestovnom saobraćaju. Tokom sastanka predočene su mogućnosti daljeg zajedničkog djelovanja klubova na izmjenama pravne regulative čime bi se ovaj problem rješavao na adekvatan način.

S obzirom da su dani topliji, a putovanja učestalija, vodite računa o svom vozilu. Provjerite akumulator, kočnice, svjetlosnu signalizaciju, tekućinu..

Također provjerite do kada važe vaši dokumenti, kao i dokumenti od vozila. Ne dozvolite neugodnosti tokom putovanja.

I ne zaboravite - BIHAMK je vaš vjerni prijatelj na cesti.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo