Članak top banner 970x90
Savjeti

Mogu li se maglenke koristiti kao dnevna svjetla?

Svjetla za maglu su dodatna svjetla na automobilu koja se koriste za vožnju u uslovima loše vidljivosti, kada magla, snijeg ili kiša smanjuju vidljivost.

Autor: BIHAMK

Dnevna svjetla su automobilska svjetla koja se koriste tokom dana, najčešće kada je dovoljno svjetlosti sunca. Postavlja se pitanje, mogu li se maglenke koristiti kao dnevna svjetla?

Zakonom o bezbjednosti saobraćaja u BiH uređuju se osnovni principi međusobnih odnosa i ponašanja učesnika i drugih subjekata u saobraćaju. U skladu s tim, regulisana je i upotreba svjetala u saobraćaju.

Kratka, dnevna svjetla i duga svjetla

Za vrijeme upravljanja motornim vozilom danju na vozilu moraju da budu upaljena kratka ili dnevna svjetla. U vremenu od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na vozilu u saobraćaju na putu, osim kratkih ili dnevnih moraju da budu upaljena svjetla za osvjetljavanje puta. Za osvjetljavanje puta vozač motornog vozila, u pravilu, upotrebljava duga svjetla.

Kada se koriste kratka svjetla umjesto dugih svjetala?

Vozač motornog vozila dužan je da upotrebljava za osvjetljavanje puta kratka svjetla umjesto dugih svjetala:

  1. prije mimoilaženja s drugim vozilom na razdaljini sa koje ocijeni da svjetlom svog vozila zasljepljuje vozača vozila koje mu dolazi u susret, a pri mimoilaženju s drugim vozilom- kada vozač tog vozila upali kratka svjetla ili kad naizmjeničnim paljenjem i gašenjem svjetala upozorava da mu duga svjetla smetaju, uvijek na razdaljini manjoj od 200 m,
  2. za vrijeme kretanja za drugim vozilom na rastojanju od najmanje 100 m da dugim svjetlima svog vozila ne bi zasljepljivao vozača vozila ispred sebe,
  3. za vrijeme dok vozilom prolazi pored organizovane kolone ili povorke pješaka,
  4. kada se kreće putem koji se pruža neposredno pored plovnog puta ili pored željezničke ili tramvajske pruge- u susretu sa vozilom koje se kreće po šinama, a koje dolazi iz suprotnog smjera.

Noću, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti, vozač motornog vozila za vrijeme vožnje mora da ima na vozilu upaljena najmanje kratka svjetla za osvjetljavanje puta.

Šta su svjetla za maglu ili maglenke

Svjetla za maglu su dodatna svjetla na automobilu. Ova vrsta svjetala se koriste za vožnju u uslovima loše vidljivosti, kada magla, snijeg ili kiša smanjuju vidljivost. Ona su montirana niže na automobilu i imaju širi snop svjetlosti nego standardna svjetla, što omogućava bolju vidljivost na putu. Korištenje svjetala za maglu može pomoći da se smanje rizici od nezgode tokom vožnje u uslovima loše vidljivosti. Po magli vozač motornog vozila na vozilu treba da ima upaljena kratka svjetla za osvjetljavanje puta ili svjetla za maglu ili oba svjetla istovremeno. Svjetla za maglu koja se nalaze na prednjoj strani vozila moraju da budu bijele ili žute boje, a na zadnjoj strani-crvene boje.

Mogu li se maglenke koristiti kao dnevna svjetla?

Za vrijeme upravljanja motornim vozilom danju na vozilu moraju da budu upaljena kratka ili dnevna svjetla. Noću, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti, vozač motornog vozila za vrijeme vožnje mora da ima na vozilu upaljena najmanje kratka svjetla za osvjetljavanje puta. Po magli vozač motornog vozila na vozilu treba da ima upaljena kratka svjetla za osvjetljavanje puta ili svjetla za maglu ili oba svjetla istovremeno.

Svjetla za maglu nisu isto što i kratka svjetla i tretiraju se kao dva zasebna pojma, te ukoliko tokom dana ne koristite kratko ili dnevno svjetlo, možete biti kažnjeni novčanom kaznom.

 

BIHAMK

Povezane novosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Nesmotrenost pješaka predstavlja jedan od najvećih izazova u urbanom saobraćaju, često rezultirajući opasnim situacijama i nesrećama. Bitno je podići svijest među pješacima o njihovoj odgovornosti iako se oni smatraju ugroženom kategorijom u saobraćaju.

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Podsjećamo vozače da od 1. aprila/travnja 2024. godine nije obavezno posjedovanje zimske opreme na motornim vozilima u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima (Službeni glasnik BiH, broj 83/20).

Možda bi vas zanimalo