Članak top banner 970x90
Destinacije

Putuj Bosnom i Hercegovinom: Tvrđava Srebrenik

Stari grad Srebrenik danas je sve zanimljiviji posjetiteljima koji dolaze vidjeti kameni grad izgrađen na stijeni s koje se pruža nestvaran pogled na dolinu.

Autor: BIHAMK
Izvor: Radiosarajevo.ba

Stari grad je jedna od najočuvanijih tvrđava iz srednjeg vijeka u BiH. Podignuta je na uzvisini koja ju je činila nepristupačnom za napade. Sastoji se od tri povezana dijela, ima četiri kule i manji dvorac. Bedemi koji su činili glavni odbrambeni omotač grada i vanjski zidovi kula debljine su oko 1,5m. Na vrhu stijene iznad gradske kule nalazi se veliki donžon koji je predstavljao glavnu kulu, odnosno najjaču kulu u tvrđavi.

Izvor: https://tzsrebrenik.ba/stari-grad-srebrenik/

Izvor: https://tzsrebrenik.ba/stari-grad-srebrenik/

Tačan datum gradnje mu se ne zna, a najpoznatiji je po stolovanju Stjepana II Kotromanića. Prvi put se pominje 15. februara 1333. godine kad je bosanski ban pod Starim gradom, dao Ston i Pelješac Dubrovčanima zarad nekih drugih ustupaka.

Tvrđava koja skoro punih 7 vijekova odolijeva zubu vremena, zbog svog bajkovitog izgleda, ali i brojnih legendi o njenom nastanku, iz godine u godinu privlači sve više turista.

Kameni objekti Gradine su iznimno stari, dok se zaštitnim zidovima ne može precizno odrediti starost. Oni hrabri se mogu i smiju popeti na najvišu kulu s koje se pruža predivan pogled na plodnu dolinu kojoj nema kraja. S druge strane dvorca Gradine je kao vječiti saputnik, planina Ozren, a u uskom zagrljaju obronaka Majevice mirno stoji ušuškani grad Srebrenik.

Legende kažu da je upravo Gradina mjesto na kojem se dokazivala požrtvovanost, ljubav i odanost, zbog čega je mladi iz cijele Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja, nerijetko, biraju za zavjete ljubavi. Nepresušni je izvor inspiracije glumcima, pjesnicima, slikarima... Opjevana i opričana bezbroj puta, ponosna ljepotica i dalje čeka da se pokaže u svoj svojoj raskoši.

Legenda o porijeklu imena

Jedna od legendi se veže za porijeklo imena. Iako nigdje u blizini nema rudnika srebra, grad se zove Srebrenik zato jer su se nekada davno takmičile tri kraljice koja će za sebe sagraditi ljepši grad. Jedna je sagradila grad na Sokolu, druga Gradačac, a treća je rekla da njen grad sjaji kao da je od srebra.

Video by: HELIFILM

Stari grad Srebrenik bi se svakako trebao naći na listi mjesta koje vrijedi posjetiti u našoj zemlji.

Do Starog grada dolazi se magistralnim putem M-18 (Sarajevo – Orašje). Ako dolazite prvi put, u centru Srebrenika na semaforima pratite putokaz za Gornji Srebrenik i strmom cestom krenite prema Gradini. Nakon pet kilometara vožnje na velikoj raskrsnici, između seoskog mezarja i trgovine, skrenite desno. Nakon oko 200 metara vožnje ili šetnje po lošem makadamskom putu, naći ćete se na odredištu. Iza metar i pol debelih vanjskih zidova ovog impresivnog zdanja skriva se pravo historijsko blago.

Pogledajte mapu:

Život je putovanje!

BIHAMK

Povezane novosti

Putuj Bosnom i Hercegovinom: Morine

Putuj Bosnom i Hercegovinom: Morine

Na jugu, u Hercegovini, Morine su prije devedesetih bile sinonim za sijeno – otamo su u ljeta dolazile bale, kamioni sijena kako bi se hajvan prehranio tokom zime.

Možda bi vas zanimalo