Članak top banner 970x90
Autorski tekstovi

Voda je benzin

Ovih dana se najavljuju velike vrućine, te je i u saobraćaju potrebna dodatna opreznost, ali i spremnost vozača i njegovih saputnika da u automobilu barem imaju koju flašu vode. Uz važnu napomenu: flaša vode uvijek mora biti u prtljažniku.

Autor: Hajdar Arifagić

Ako bi sudili po dugoročnim prognozama sinoptičara (ovdašnjih ili stranih, svejedno je) temperature će ovog ljeta biti u gotovo neprekidnom usponu. Razuman čovjek je to shvatio tako da su  praktično upaljeni narandžasti i crveni meteorološki alarm koji upućuje na promjenu načina života i poduzimanje mjera za ublažavanje eventualnih posljedica vreline na koju nismo navikli. Koliko god je taj nagovještaj sam po sebi alarmantan, čovjeka hvata jeza od činjenice da još nema adekvatne reakcije nadležnih tijela i službi čiji je zadatak zaštita zdravlja i života ljudi, sigurnost i blagovremeno educiranje stanovništva za život u vanrednim uslovima. Ne zna se ni da li i šta rade i s kojim tehničkim sredstvima raspolažu kako bi se smanjili negativni efekti vrelina na ljude, prirodna i društvena dobra. Konkretno morali bi razmišljati o postavljanju mjesta za osvježenje i mobilnih česmi (a ne prodaju flaširane vode) naročito na gradskim trgovima i glavnim prometnicama, kao i tendi na većim stajalištima vozila javnog saobraćaja, a dežurne službe bi trebale biti u pripravnosti.

U ovim vrelim danima, trebalo bi organizirati povremeno pranje ulica i zalijevanje gradskog zelenila, posebno novozasađenih stabala, postaviti pojilišta za pse i mačke lutalice, pojačati nadzor nad lakozapaljivim materijalima itd. Ljudski bi bilo dodatno se pobrinuti i za prosjake i socijalno nezbrinute.

Veoma je važno da se na ovome angažuju mjesne zajednice, nevladine organizacije i društveno odgovorne kompanije koje za ovu priliku mogu izdvojiti dodatna sredstva za pomoć i preventivu. Ovdje je, dakle, riječ o kvalitetu života i zaštiti zdravlja u nešto drugačijim uslovima u odnosu na one koje nazivamo normalnim i zato je važno da se tome odgovorno posvetimo.

Igrom slučaja, minulih dana vozio sam se u šest-sedam putničkih automobila. Ni u jednom od njih u prtljažniku nisam vidio flašu vode za piće. Svi valjda misle da će, ako im zatreba, vodu kupiti na benzinskoj pumpi, ili u nekoj trgovini. Neće ako su u koloni, zastoju saobraćaja, ili u nenaseljenom predjelu, te ako je noć ili zora pa je sve zatvoreno. Ako su u vozilu mala djeca, to je već razlog za paniku, moguć je plač, dodatni strah i nervoza koja utiče na sigurnost pri vožnji!? Voda je za vozača što i benzin (gorivo) za motor automobila. Voda čovjeka okrijepi, rashladi, smiri, relaksira čula i organe, proizvede novu energiju. Zato pod hitno u vozilo unesite flašu, dvije vode. Nek se nađe, zlu ne trebalo. Još jedna važna napomena: flaša vode se ne smije ostaviti u autu koje je izloženo suncu, nego uvijek mora biti u prtljažniku.

BIHAMK

Povezane novosti

Rog u vreći

Rog u vreći

Tadej Pogačar, s brojem 11, osvojio je 111. izdanje Tour de Francea na tako dominantan način da ga se s pravom svrstava u panteon biciklizma. . . I dok bi pobjednički dizao prste koliko je etapa osvojio, ona ispružena ruka bi mu ličila na jelenski rog.

Zastava 750: Tenk i šminker istovremeno

Zastava 750: Tenk i šminker istovremeno

U Kuzmici kod Požege, Ivica Vitez, inače automehaničar, pretvorio je Fiću u – tenk.. Nekim automobilima suđeno da se pate i prođu cijelu kalvariju kako bi se domogli slave, dok su neki predodređeni da budu zvijezde.

Možda bi vas zanimalo