Članak top banner 970x90
Autorski tekstovi

Novembarsko prskanje pješaka

Sa kišama i lokvama dolazi i vrijeme prskanja pješaka, kada bezobzirni vozači potvrđuju nisku saobraćajnu kulturu. Rješenja: sanirati kolovoz na mjestima gdje su lokve česte i velike, postaviti obavještenje vozačima da na određenoj dionici ima više vode..

Autor: Hajdar Arifagić

Sa novembarskim kišama i prvim lokvama po gradskim saobraćajnicama započela je sezona prskanja pješaka, posebno onih što čekaju zeleno svjetlo ili pogodan trenutak da pređu ulicu. Prskanje će biti još češće i žešće kada padnu mokri snjegovi od kojih su lokve veće i dublje pa se prskanje nerijetko pretvori u kupanje! Posebna opasnost za pješake su golobradi vozači koji naprosto uživaju da u pojačanoj brzini automobilom nagaze na lokvu kako bi vodeni mlaz ispod točkova bio jači i duži, a broj poprskanih pješaka veći. To je samo jedna od pojava koja svjedoči o niskoj kulturi vozača, ali i o nezainteresovanosti organa u čijoj je nadležnosti bezbjednost saobraćaja da se pozabave i ovim pitanjima.

Zbog brzine i iznenada pretrpljene neprijatnosti, poprskani pješaci najčešće nisu u prilici da uoče i zapamte broj registarskih tablica dotičnog automobila na osnovu čega bi mogli da se požale policajcu na ulici ili službenom licu u stanici policije. Problem nije bezazlen i trebalo bi ga početi rješavati: sanirati kolovoz na mjestima gdje su lokve česte i velike, postaviti obavještenje vozačima da na određenoj dionici ulice ima više lokvi. Neku vrstu upozorenja (sličnog onom ''Pazi, padaju ledenice'') trebalo bi postaviti u blizini škola, trgovačkih centara, domova zdravlja i drugih mjesta na kojima se kreću veće grupe pješaka pa će se i oni sami kretati dalje od lokvi. Nadalje, u svakodnevnim izvještajima o stanju na putevima što ih saopštavaju radio i TV stanice neophodno je češće apelovati na vozače da, gdje god je moguće, izbjegavaju vožnju preko lokvi i u tom smislu brinu o sigurnosti i dostojanstvu pješaka. 

Sve prethodno napisano je samo sa jednim ciljem da se tokovi saobraćaja (ne samo vozila nego i pješaka) u pogoršanim vremenskim uslovima odvijaju sa što manje problema i što više međusobnog razumijevanja i kulturnog ponašanja. A pravi povod ovim redovima je lokva na sarajevskoj raskrsnici u blizini Doma zdravlja Kumrovac na samom pješačkom prelazu. Već trideset godina pri svakoj jačoj kiši, ili vlažnom snijegu, ovdje se formira velika i duboka vodena površina pa je na tom mjestu pješaku onemogućeno da pređe ulicu. U proteklom periodu ovaj dio saobraćajnice je nekoliko puta, što površno što temeljito, popravljan i rekonstruisan. Uzrok zbog kojeg se voda ovdje skuplja i ne otiče, nikad nije otklonjen!?

BIHAMK

Povezane novosti

Voda je benzin

Voda je benzin

Ovih dana se najavljuju velike vrućine, te je i u saobraćaju potrebna dodatna opreznost, ali i spremnost vozača i njegovih saputnika da u automobilu barem imaju koju flašu vode. Uz važnu napomenu: flaša vode uvijek mora biti u prtljažniku.

Opel koji je volio fudbal

Opel koji je volio fudbal

U Njemačkoj se igra Evropsko prvenstvo u fudbalu, a naš urednik donosi priču o njemačkom pank bendu koji je u starom Opel Rekordu C Coupe 1990. osvojio Italiju.

Gradilište pod konac

Gradilište pod konac

Radovi na dionici ceste između Sarajeva i Tuzle pokazali su da se može efikasno raditi na rekonstrukciji bez da se saobraćaj značajno ometa. Može se kad se hoće. I zna.

Možda bi vas zanimalo