Članak top banner 970x90
Autorski tekstovi

Klimatski hazard

Klimatske promjene su jedna od najvećih prijetnji za čovječanstvo u budućnosti, a naš saradnik piše o publikaciji ''Klimatski rječnik'' čiji je cilj da populariše razumijevanje ovog fenomena.

Autor: Hajdar Arifagić

Razvojni program Ujedinjenih nacija UNDP izdavač je prigodne publikacije ''Klimatski rječnik'' čiji je cilj da populariše razumijevanje klimatskih promjena i čitaoce potakne na razmišljanje o toj zasigurno najvećoj prijetnji životu na planeti Zemlji. Sadržaj publikacije čini tumačenje četrdesetak ključnih pojmova, skraćenica i fenomena vezanih za uzroke i posljedice klimatskih promjena. Njena vrijednost je i u tome da sugeriše konkretne načine njihovog ublažavanja. Uz pojedine pojmove pod naslovom ''Da li ste znali'' prezentirani su zanimljivi podaci poput ovog: naša planeta bi morala da bude 70 posto veća nego što je sada da bi zadovoljila trenutne svjetske potrebe za resursima.

Klimatska kriza, što se često koristi u razmatranju promjena kojima svjedočimo ovdje se tumači kao značajni problemi koji su prouzrokovani, ili se očekuje da će do njih doći uslijed promjena u klimatskim uslovima na našoj planeti, kao što su ekstremni vremensku uslovi i klimatski hazardi, povećana kiselost okeana i podizanje nivoa mora, gubitak biodiverziteta, nedovoljne količine hrane i vode, rizici po zdravlje, poremećaji u privredi, raseljavanje, pa čak i nasilni sukobi.

Od 1800. godine do danas, ljudska aktivnost prouzrokovala je prosječan porast temperature na Zemlji od oko 1,2 °C – od čega je do više od dvije trećine zagrijavanja došlo poslije 1975. godine. Više od tri milijarde ljudi živi u područjima osjetljivim na klimatsku krizu, među kojima su nesrazmjerno pogođene zemlje s niskim nivoom prihoda. Naučnici smatraju da će svako povećanje temperature koje premašuje 1,5 °C dovesti do serije prelomnih tačaka poslije kojih će nastale promjene biti trajne i predstavljati ozbiljnu prijetnju za ljudsku civilizaciju.

Iz tog razloga izuzetno je važna bezbjednost s obzirom na to da će klimatske promjene moguće dovesti do poremećaja u snabdijevanju hranom, vodom i drugim životnim potrebama, koji će biti popraćeni domino efektom raseljavanja i migracijom stanovništva, kao i pojačanim nadmetanjem za prirodne resurse – što opet može dovesti do povećanja tenzija i nestabilnosti unutar granica jedne zemlje ili cijelog regiona. Veoma je zanimljivo i objašnjenje za ekomanipulacije što podrazumijeva situacije u kojima jedno preduzeće navodi obmanjujuće tvrdnje po pitanju svog pozitivnog uticaja na životnu sredinu, ili održivosti svojih proizvoda i usluga – kako bi uvjerilo potrošače da su uključeni u borbu protiv klimatskih promjena. Ekomanipulacija može biti sprovođena i smišljeno, kao marketinška manipulacija ili manipulacija u odnosima s javnošću, iskorištavanjem podrške javnosti za zaštitu životne sredine za generiranje većeg profita.

 

Ove i druge činjenice i upute sadržane u publikaciji dovoljan su povod za akciju svakog pojedinca organizacije i kolektiva da na dešavanja u prirodi i oko sebe gledaju s više interesovanja, znanja i angažmana u očuvanju kvaliteta životne sredine.

BIHAMK

Povezane novosti

Voda je benzin

Voda je benzin

Ovih dana se najavljuju velike vrućine, te je i u saobraćaju potrebna dodatna opreznost, ali i spremnost vozača i njegovih saputnika da u automobilu barem imaju koju flašu vode. Uz važnu napomenu: flaša vode uvijek mora biti u prtljažniku.

Opel koji je volio fudbal

Opel koji je volio fudbal

U Njemačkoj se igra Evropsko prvenstvo u fudbalu, a naš urednik donosi priču o njemačkom pank bendu koji je u starom Opel Rekordu C Coupe 1990. osvojio Italiju.

Gradilište pod konac

Gradilište pod konac

Radovi na dionici ceste između Sarajeva i Tuzle pokazali su da se može efikasno raditi na rekonstrukciji bez da se saobraćaj značajno ometa. Može se kad se hoće. I zna.

Možda bi vas zanimalo