Članak top banner 970x90
Vijesti

U 2022. godini u Bosnu i Hercegovinu je uvezeno 70 električnih automobila. Porast i hibridnih...

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u 2022. godini u Bosnu i Hercegovinu je uvezeno 70 električnih automobila, što je za 22 vozila više nego što ih je uvezeno u cijeloj 2021. godini.

Autor: BIHAMK

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u 2022. godini u Bosnu i Hercegovinu je uvezeno 70 električnih automobila, što je za 22 vozila više nego što ih je uvezeno u cijeloj 2021. godini.

Tokom prošle godine je uvezeno i 610 hibridnih automobila, što je znatan porast u odnosu na 359 hibridnih vozila koliko ih je uvezeno u 2021. godini.

U cilju popularizacije električnih vozila i elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini, državno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa krajem prošle godine je pripremilo i predložilo novu Odluku kojom se carina na električna vozila suspenduje za 2023. godinu, odnosno kojom se produžava odluka o bescarinskom uvozu usvojena sredinom 2022. godine. Kada je riječ o automobilima na hibridni pogon carina će biti spuštena sa 15 na pet posto.

Ministarstvo je u obrazloženju navelo da bi se “primjenom povoljnije carinske stope stimulisao uvoz ove vrste automobila od čega bi Bosna i Hercegovina imala višestruku korist kako sa aspekta smanjenja zagađenja zraka i zaštite životne sredine tako i sa aspekta podizanja stepena sigurnosti saobraćaja”.

Prošle godine i Vlada Federacije BiH se aktivnije uključila u promociju električnih vozila konkretnim mjerama stimulacije.

Naime, Vlada je 19. maja 2022. usvojila Program kojim je predviđena dodjela subvencija za kupovinu novih automobila, registriranih u Federaciji BiH za period od 1. januara do 12. decembra 2022., a koji imaju isključivo električni pogon (električni automobili) i automobila koja uz motor sa unutrašnjim sagorijevanjem, pokreće i električni pogon (hibridni automobili). Za te namjene je bilo predviđeno ukupno 1.000.000 KM.

Visina iznosa koji se dodjeljuje za električne automobile je 10.000, a za hibridne električne “plug-in” i hibridne “full hybrid” automobile 5.000 BAM.

Već početkom oktobra Vlada FBiH je na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donjela odluku o izboru 33 korisnika poticaja za kupovinu električnih automobila, u ukupnom iznosu od 175.000 BAM za prvi kvartal, odnosno period od 3. juna do 31. augusta 2022. godine.Nakon prvog kvartala, Komisija za selekciju je konstatovala da je pristiglo ukupno 48 zahtjeva za dodjelu poticaja. Kako je navedeno u saopštenju, njih 14 odbijeno je zbog neispunjavanja uvjeta Javnog poziva, a jednom aplikantu je upućen zahtjev za dopunu dokumentacije.

S obzirom na uvođenje i povećavanje državnih subvencija i povlastica nadamo se i rastu elektromobilnosti u BiH, kao i povećanju broja električnih automobila.

BIHAMK

Povezane novosti

EVO: Električni Bosanac!

EVO: Električni Bosanac!

Nije slučajno da se prvo električno auto baš rodilo ispod Vlašića, tu gdje Lutvina kahva pamti smjene politika, konzula, vladara i svjetonazora. Travnik je tradicionalno grad zanata i vrhunskih zanatlija.

Možda bi vas zanimalo