Članak top banner 970x90
Vijesti

Privremeno suspendovana i smanjena carina za električne i hibridne automobile

Odluka je objavljena u petak 7. aprila i stupa na snagu osam dana od objavljivanja u Službenom listu BiH.

Autor: BIHAMK

Odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila u Bosnu i Hercegovinu, koja važi do 31.12.2023. godine, objavljena u petak 07.04.2023. godine u Službenom listu BiH, a na snagu je stupila osam dana od objavljivanja.

Ovom Odlukom propisuju se kriteriji pri uvozu u Bosnu i Hercegovinu novoproizvedenih električnih i hibridnih automobila koji će se uvoziti do 31.12.2023. godine, uz korištenje privremene suspenzije i privremenog smanjenja carinskih stopa utvrđenih u Zakonu o carinskoj tarifi.

Kako je navedeno u obrazloženju, carinska stopa od 0% odnosi se na „Putničke automobile i druga motorna vozila uglavnom namijenjena za prevoz lica (osim vozila iz tarifnog broja 8702), uključujući motorna vozila za kombinovani prevoz lica i robe tipa "karavan", "kombi" itd. i vozila za trke; ostala vozila, samo sa električnim motorom za pogon i nova vozila“.

Carinska stopa od 5% važi za „Putničke automobile i druga motorna vozila uglavnom namijenjena za prevoz lica (osim vozila iz tarifnog broja 8702), uključujući motorna vozila za kombinovani prevoz lica i robe tipa "karavan", "kombi" itd. i vozila za trke; ostala vozila, sa klipnim motorom sa unutrašnjim sagorjevanjem na paljenje pomoću svjećice, sa pravolinijskim kretanjem klipa i sа električnim motorom kao pogonskim motorima, osim onih koja se mogu napajati priključivanjem na vanjski izvor električne energije; nova; putnički automobili“.

Carinska stopa od 5% važi i za „Putničke automobile  i druga motorna vozila uglavnom namijenjena za prevoz lica (osim vozila iz tarifnog broja 8702), uključujući motorna vozila za kombinovani prevoz lica i robe tipa "karavan", "kombi" itd. i vozila za trke; ostala vozila, sa klipnim motorom sa unutrašnjim sagorjevanjem na paljenje pomoću svjećice, sa pravolinijskim kretanjem klipa i sa električnim motorom kao pogonskim motorima, koja se mogu napajati priključivanjem na vanjski izvor električne energije; nova; putnički automobili“.

U Odluci je također navedeno da bez obzira na rok primjene određen prema ovoj Odluci, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine može dva puta godišnje preispitivati primjenu ove Odluke, i na osnovu činjenica utvrđenih u tom postupku, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine  donijeti Odluku o prestanku primjene tarifne suspenzije za konkretnu robu, ako više nije u interesu bosanskohercegovačke privrede ili zbog tehničkog razvoja proizvoda ili izmijenjenih okolnosti ili ekonomskih trendova na tržištu.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo