Članak top banner 970x90
BIHAMK vijesti

Protekli mjesec u BIHAMK-u: novembar, 2023. godina

S prvim danima novembra počele su gužve u vulkanizerskim servisima, zbog obaveze mijenjanja ljetnih na zimske gume. Čekalo se satima, iako je prvih dana novembra bilo sunčano i toplo za to doba godine.

Autor: BIHAMK

Kako je mjesec odmicao, mijenjali su se i vremenski uslovi, pa smo u zadnjoj dekadi imali i snježne padavine i ozbiljnije probleme na cestama. Jer, uvijek je bilo i biće vozača koji nespremno dočekaju snijeg i led na cestama.

Bitno je da su naši mehaničari i vozači uvijek spremni pružiti pomoć onima kojima zatreba. Vrijedne su bile i ostale BIHAMK-ove ekipe.

U novembru je naš Informativni centar poslao 12.285 izvješataja o stanju na cestama medijima i ostalim organizacijama sa kojima sarađuje. Od toga je 10.956 poslano u pisanoj formi, a 1.329 izvještaja u direktnim javljanjima medijima. Na web stranici BIHAMK-a, audio izvještaj je snimljen 146 puta.

Naš Informativni centar je putem telefona 1325 u novembru mjesecu odgovorio na 4.136 poziva, dok su kolege iz sektora Pomoć na cesti putem telefona 1282 odgovorili na 11.955 poziva.

Tokom prošlog mjeseca realizovali smo ukupno 5.242 intervencija pomoći na cesti koje su podrazumijevale usluge tehničke pomoći na cesti, prevoza vozila i medicinskog transporta, kao i prateće usluge: organizacija zamjenskog vozila, te usluge organizacije smještaja i povratka kući iz inostranstva.

Kod intervencija tehničke pomoći na cesti, u više od 73,04% slučajeva kvar je uspješno otklonjen, pa su motorizovani građani nastavili sa svojim putovanjem.

U Sektoru za preventivu, obrazovanje i inovativnost početak mjeseca novembra bio je u znaku zakonske odredbe o posjedovanju zimske opreme, što je bilo važno i za brojne medijke kuće koje su nas posjetile tih dana. Projekat koji je započet u novembru je FIA grant ''Drive in the moment''. Radi se o inicijativi koja bi pomogla vozačima da smanje upotrebu pametnih telefona tokom vožnje, a sve u cilju povećanja sigurnosti na cestama.

Također, podržali smo "Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda" (eng. “World Day of Remembrance for Road Traffic Victims“) koji se obilježava svake treće nedjelje u mjesecu novembru. Ove godine, 19. novembra prisjetili smo se miliona ljudi koji su izgubili živote ili su povrijeđeni u cestovnim nezgodama, te smo iskazali suosjećanje sa svima onima koji su ostali iza žrtava, članovima njihovih porodica i prijateljima. Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda obilježava se od 2005. godine kada je u formi Rezolucije usvojen na Generalnoj skupštini UN-a, uz snažnu podršku Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization – WHO).

U Hagu (Nizozemska) je u sjedištu ANWB-a 23. i 24. 11. održan je Coordination Forum for Eastern and Central European Clubs (COFO), na kojem je BIHAMK imao svoju predstavnicu. Osnovni cilj ovog foruma je edukacija o kreiranju sadržaja za društvene mreže, te na koji način našim članovima i drugim korisnicima usluga pružiti što više korisnih informacija.

U prvoj polovini novembra, na 5 lokacija (Sarajevo, Mostar, Tuzla, Travnik i Bihać) kolege iz BIHAMK Asistencije realizovali su seminar vučnih službi saradnika BIHAMK-a. Cilj seminara je bio potpisivanje novih ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, kao i upoznavanje saradnika sa promjenama koje su nastale u procesu rada.

Dana 30. novembra 2023. godine, održan je trening sigurne vožnje za uposlenike Coca-Cola HBC B-H d.o.o. s ciljem podizanja svijesti o sigurnosti u saobraćaju. Osnovni cilj treninga je edukacija o sigurnosti saobraćaja, tj. kako preventivnim djelovanjem podići viši nivo sigurnosti saobraćaja učesnika. U sklopu edukacije svaki kandidat je imao priliku koristiti simulator frontalnog udara, kao i simulator prevrtanja i na taj način simulira se efekat korištenja sigurnosnog pojasa u trenutku frontalnog udara i prevrtanja.

Nadamo se da će vaša putovanja u ovim hladnim zimskim danima osim opreznija biti i bezbrižnija, jer znate da smo tu ukoliko vam zatreba naša pomoć.

BIHAMK

Povezane novosti

Protekli mjesec u BIHAMK-u: oktobar, 2023. godina

Protekli mjesec u BIHAMK-u: oktobar, 2023. godina

Oktobar je, počinje sezona kiša... Ali ovaj put samo u pjesmi. Ovako topao i suh oktobar se ne pamti. Temperature skoro kao ljetne, pa vjerujem da ste svaki slobodan trenutak koristili za neka kraća putovanja.

Protekli mjesec u BIHAMK-u: septembar, 2023. godina

Protekli mjesec u BIHAMK-u: septembar, 2023. godina

Kalendarski smo zakoračili u godišnje doba sa najljepšim bojama, ali srećom vrijeme i dalje miriše na ljeto. Maglovito jutro zamijeni sunčan dan, pa vjerujem da svaki slobodan trenutak koristite za odlazak na neko kratko putovanje.

Možda bi vas zanimalo