Članak top banner 970x90
BIHAMK vijesti

Protekli mjesec u BIHAMK-u: oktobar, 2023. godina

Oktobar je, počinje sezona kiša... Ali ovaj put samo u pjesmi. Ovako topao i suh oktobar se ne pamti. Temperature skoro kao ljetne, pa vjerujem da ste svaki slobodan trenutak koristili za neka kraća putovanja.

Autor: Bisera Hašimbegović

Naše ekipe su vrijedno radile, ali istovremeno smo se pripremali i za zimu i sve ono što nam zima donosi.

U mjesecu oktobru naš Informativni centar poslao je 12.026 izvješataja o stanju na cestama medijima i ostalim organizacijama sa kojima sarađuje. Od toga je 10.663 poslano u pisanoj formi, a 1.363 izvještaja u direktnim javljanjima medijima.

Na web stranici BIHAMK-a, audio izvještaj je snimljen 152 puta.

Naš Informativni centar je putem telefona 1325 u oktobru mjesecu odgovorio na 6.191 poziva, dok su kolege iz sektora Pomoć na cesti putem telefona 1282 odgovorili na 18.672 poziva.

U oktobru smo realizovali ukupno 4.972 intervencije pomoći na cesti koje su podrazumijevale usluge tehničke pomoći na cesti, prevoza vozila i medicinskog transporta, kao i prateće usluge: organizacija zamjenskog vozila, te usluge organizacije smještaja i povratka kući iz inostranstva.

Kod intervencija tehničke pomoći na cesti u više od 72,55% slučajeva kvar je uspješno otklonjen, pa su motorizovani građani nastavili sa svojim putovanjem.

U Sektoru za preventivu, obrazovanje i inovativnost ovaj mjesec su obilježila dva velika događaja

Prvi je Drugo Internacionalno takmičenje "Best Young Driver" koji je održan 7. oktobra 2023. godine u Beču (Austrija) pod pokroviteljstvom Međunarodne automobilističke organizacije FIA Region I. Domaćin takmičenja je bio Austrijski automobilski, motociklistički i turing klub (ÖAEMTC), a pored kluba domaćina učestvovali su i klubovi iz Kenije (AAK), Slovenije (AMZS), Bocvane (EA991), Velike Britanije (IAM RoadSmart), Mađarske (MAK), Poljske (PZM), Bugarske (UAB), Španije (RACE) i Belgije (RACB).

Predstavnik BIHAMK-a, Elmedin Ćibo, ostvario je odličan rezultat osvojivši 2. MJESTO, te je pokazao da Bosna i Hercegovina ima mlade koji pokazuju vještine neophodne za dobre i sigurne vozače koji poznaju pravila cestovnog saobraćaja kao i postupanja u slučaju nepredvidivih situacija, saobraćajnih nezgoda i prve pomoći. Prvo mjesto je osvojio Timo Svetina iz Austrije, a treće Alexander Anastassov iz Bugarske. Ukoliko do sada niste pročitali, detalje o ovom takmičenju pročitajte ovdje.

U toku je globalna kampanja "Kako sigurno voziti u raskrsnici sa kružnim tokom saobraćaja" koju zajedno sprovode Javno preduzeće Ceste Federacije Bosne i Hercegovine, Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK), Federalno ministarstvo prometa i komunikacije i Auto-moto savez u Bosni i Hercegovini (AMS). Osnovna ideja kampanje jeste priprema adekvatnog priručnika s ciljem da se skrene neophodna pažnja na ovu veoma važnu temu u cestovnom saobraćaju. Priručnik je namijenjen vozačima motornih vozila, kao i instruktorima i autoškolama koji imaju veoma važnu ulogu u segmentu edukacije budućih vozača, ali i projektantima na način da skrene pažnju na pravilan izbor saobraćajne signalizacije koja upravlja saobraćajem. Više o ovoj kampanji pročitajte ovdje.

U okviru brojnih međunarodnih aktivnosti BIHAMK-a koji su obilježili protekli mjesec, predstavnici našeg kluba, g. Rasim Kadić, generalni sekretar i gđa. Vanja Hreljić, rukovodilac sektora međunarodnih odnosa su 25. oktobra u Centrali Austrijskog auto touring kluba (ÖAMTC) u Beču prisutvovali godišnjem sastanku FIA COFO-a (Koordinacijski forum zemalja Centralne i istočne Evrope) klubova. 26 delegatkinja i delegata iz 13 auto i touring klubova FIA COFO zone Centralne i Istočne Evrope, iskoristili su ovaj događaj za razmjenu iskustava i najnovijih praksi u radu, te prisustvovali izuzetno aktuelnoj praktičnoj demonstraciji kluba-domaćina tokom koje su prikazani inovativni modeli servisiranja i punjenja električnih vozila u Austriji.

Kao jedan od prvih evropskih i prvi COFO klub koji je uspješno finalizirao proceduru FIA okolišne akreditacije nakon čega mu je dodijeljen FIA eko-certifikat sa 2 zvjezdice, BIHAMK je održao veoma zapaženo izlaganje o našem iskustvu učešća u ovom globalnom FIA programu i strateškim aktivnostima kluba na polju očuvanja okoliša. Prisutni visoki zvaničnici FIA-e javno su pohvalili BIHAMK na ovom pionirskom postignuću, te pozvali ostale klubove da kontaktiraju BIHAMK i iskoriste naša pozitivna iskustva prilikom realizaciji sopstvenih eko-akreditacijskih procesa.

U periodu od 10. do 12. oktobra u Atini (Grčka), održana je ARC Europe konferencija pod nazivom “Think networks“, kojoj su prisustvovali i predstavnici BIHAMK-a. Tokom konferencije prisutni su informisani i o detaljima SPARX platforme, Hella Gutmann dijagnostičkih proizvoda, pomoć na cesti za električna vozila, kao i preventivnim i prediktivnim uslugama pomoći na cesti.

U Vranskom (Slovenija) je u periodu od 17. do 20. oktobra održan “Road Patrol Training for Excellence 2023”, kojem je, osim predstavnika BIHAMK Asistencije, učestvovalo 16 evropskih timova. Predstavnici BIHAMK-a ostvarili su zapažene rezultate, a nova saznanja o primjeni savremenih tehnologija u autoindustriji primjenit će prilikom pružanja usluga našim klijentima.

Izuzetno radan i produktivan je mjesec iza nas. U novembar smo ušli sa obavezom promjene guma na automobilima, ali o tome ćemo za mjesec dana.

Budite pažljivi i strpljivi učesnici u saobraćaju. Mi smo tu da budemo vaš pouzdan prijatelj kada vam zatreba naša pomoć.

BIHAMK

Povezane novosti

Citroen predstavlja novu generaciju modela C3 Aircross

Citroen predstavlja novu generaciju modela C3 Aircross

Francuzi su odlučili radikalno promijeniti pristup na tržištu kompaktnih SUV vozila i potpuno redizajnirati svoj model C3 Aircross. Evropska verzija ovog modela dijeli novu konstrukcijsku osnovu Smart Car s nedavno lansiranim modelom C3.

Proizvedeno dva miliona Hyundai Tucsona u Češkoj

Proizvedeno dva miliona Hyundai Tucsona u Češkoj

U ponedjeljak je s proizvodne trake sišao dvomilioniti Tucson u češkoj fabrici u Nošovicama. Ovaj posebni primjerak obojen je u Sailing Blue Pearl boju i pogonjen s 1.6 T-GDi HEV motorom, već sada stiže do svog budućeg vlasnika u Velikoj Britaniji.

Možda bi vas zanimalo